Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci pokračují ve vítězném tažení

Ani ve třetím utkání nového roku neokusili Válečníci porážku. Po výhrách na Folimance a domácím vítězství nad Pardubicemi si tentokrát snadno poradili s oslabenou Opavou.

Utkání začaly dva body Kvapila, ale Ježek kontroval trojkou, načež Zbránek vyrovnal jednou šestkou, a od té doby začala na palubovce tuhá bitva. Děčínu se vcelku dařilo v obraně, domácí neměli vyloženě lehké pozice, a tak po dvou nájezdech Šišky to bylo 3:7. Slezané ale rychle vyrovnali a následně se jim vždy podařilo odpovědět na trefy Válečníků, takže po trojkách Feštra a Jurečky bylo srovnáno na 16:16. Teprve na dva body Pomikálka už Opava nezareagovala a Děčín tak vyhrál první desetiminutovku 16:18.

Ta druhá přinesla ještě lepší obranu našich, ale v úvodu také nepřesnosti obou celků v útoku, takže první body padly až po dvou minutách, kdy Kvapil proměnil trestné hody – 18:18. Následně ovšem Autrey zlomil děčínské trápení v ofenzívě a Válečníci se rozjeli ke skvělému představení. Po něm skóroval Carlson, pak znovu Autrey a bylo to 18:24. Domácí první a jediný koš ze hry v této části zaznamenali po pěti minutách, kdy Zbránek snížil na 22:28, ale trojka Autreyho a koše Ježka s Pomikálkem zvedly rozdíl na dvojciferný – 22:35. A to nebylo vše. Válečníci dál pozorně bránili, po ziscích se jim dařilo rychlou hrou trhat domácí obranu, navíc Feštr s Carlsonem v závěru trefili slepené trojky a rozdíl byl 21 bodů – 24:45! Tečku za skvělou čtvrtinou pak udělaly šestky Feštra, který byl s 9 body nejlepším střelcem Děčína – 24:47.

Druhý poločas odstartoval Kvapil čtyřmi body, Děčané ale pohotově zareagovali košem Landy a trojkou Pomikálka, čímž odrazili domácí nápor. Navíc stále dobře bránili, takže Opava se na každý koš nadřela. Naopak naši v polovině čtvrtky spředli šňůru 0:7 a rázem vedli 30:59. Slezané sice dál bojovali, ale bylo už jasné, že o osudu duelu je rozhodnuto a před poslední desetiminutovkou to bylo i díky další trojce Feštra 42:68. Poslední perioda už mnoho basketbalové krásy nepřinesla, hra byla rozkouskována velikým množstvím faulů, a tak po čtyřech minutách a trojce Šišky platil stav 45:73. V závěru, pod dojmem vysokého vedení, Válečníci trochu ubrali a domácí toho využili ke snížení na konečných 61:77.

Opava v utkání navázala na střelecké trápení z Brna a před vlastním publikem zaznamenal jen tři trojky oproti deseti děčínským. Také hůře střílela za 2 body a neproměnila 12 šestek ze 30 pokusů. Opava vyhrála na doskoku, především 16 získaných míčů v útoku je vysoké číslo, Děčín naopak měl více zisků a jeho lavička byla produktivnější.

„V prvním poločase jsme měli dobrou selekci střel za tři body, bohužel ve druhém poločase jsme začali pozice přecházet, zbytečně jsme přemýšleli a vymýšleli další věci. Také nejsem spokojen s doskokem, kde nás domácí porazili,“ okomentoval pozápasové statistiky trenér Děčína, Pavel Budínský.

Válečníci naopak mohou být spokojeni se svojí obranou, protože když odečteme 18 bodů z trestných hodů z konečného skóre Opavy, dostaneme 43 bodů ze hry, což je velmi slušné.

Tahounem Děčína byl rozehrávač Lukáš Feštr, který dal 18 bodů, dal tři trojky z 5 pokusů a získal 5 faulů. Za ním byli pak Šiška s Pomikálkem, kteří shodně zaznamenali po 13 bodech. Dvojciferným střelcem a nejvíce asistencí měl Ježek, dobrý zápas odehrál a nejvíce doskoků získal Carlson. Landa tradičně tvrdil obranu, svým dílem ale pomohli všichni včetně Žikly, který odehrál takřka 17 minut.

Na straně domácích vynikl Kvapil se 14 body a 16 doskoky, což ještě okořenil 3 bloky, a s číslem 33 byl nejužitečnějším hráčem celého duelu. Klečka přidal 12 a Zbránek 9 bodů, ale sami na všechno nestačili.

„Utkání se nám povedlo a využili jsme absencí Opavy, i jejího náročného programu. Byli jsme od úvodu koncentrováni a připraveni bojovat. První čtvrtina byla z naší strany trochu pomalejší, ale ve druhé jsme zabrali a vlastně rozhodli o vítězství. Ve třetí čtvrtce jsme ještě vedení navýšili a v poslední čtvrtce, která byla škaredá, jsme si už výhru pohlídali,“ řekl po utkání Pavel Budínský a pokračoval: „Do utkání jsme dali hodně energie, kterou nám předali naši řidiči, jenž cestu do Opavy zvládli skvěle. Když jsme hráli v tempu, bylo to dobré, bohužel v závěru se hra hodně kouskovala, což nám nevyhovovalo. Ale přesto si vezeme cennou výhru, jež se bude v konečném účtování jistě hodit. Také jsem rád, že jsem mohl pošetřit klíčové hráče před úterním čtvrtfinále Českého poháru se svitavskými Tury.“

Základní sestavy
Opava: Šiřina, Dragoun, Kouřil, Zbránek, Kvapil
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Carlson, Landa

BK Opava – BK ARMEX Děčín 61:77 
Body Opavy: Kvapil 14 (16 doskoků), Klečka 12 (3 asistence), Zbránek 9, Slavík 7, Jurečka 6 (2x 3), Šiřina 5, Kouřil 5 (1), Kurečka 3, Dragoun 0, Bukovjan 0.
Body Děčína: Feštr 18 (3x 3), Šiška 13 (1), Pomikálek 13 (2), Ježek 10 (2x 3, 4 asistence), Autrey 9 (1), Carlson 7 (1x 3, 6 doskoků), Grunt 3, Landa 2, Kroutil 2, Žikla 0.
Střelba za 2 body 17/41:18/40, za 3 body 3/26:10/25, TH 18/30:11/17. Doskoky 44:43 (útočné 16:11), asistence 15:18, ztráty 16:15, fauly 20:24.

Diváků: 615

Nejlepší hráč: Lukáš Feštr

Čtvrtiny: 16:18, 8:29, 18:21, 19:9

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta