Rubriky
Zprávy

Pokuty za rychlou jízdu v tunelech Panenská a Libouchec na D8 začne v polovině roku vybírat i Ústí nad Labem

Řidiči už nemůžou počítat s tím, že jim za rychlou jízdu v tunelech Panenská a Libouchec na dálnici D8 nehrozí pokuta. Město Ústí nad Labem se dohodlo s dopravní policií a začne přestupky postihovat.

Ústecký magistrát to zatím odmítal s tím, že dokázat řidičům překročení povolené rychlosti je povinností policistů. V Lovosicích přitom pokuty ze přestupky v jiných tunelech na D8 dává město už od loňského září.

„Naším cílem je, aby na počátku června došlo k měření na začátku té letní motoristické sezóny,“ informoval po společné schůzce s ústeckým primátorem ředitel republikové dopravní policie Tomáš Lerch.

Ústí nad Labem se dosud opíralo o stanovisko kraje, podle kterého má určit viníka překročení rychlosti přímo dopravní policie, ne jen předávat úřadům záznamy. S tím ale policie nesouhlasila.

„Ten systém bude nastavený stejně jako na území celé České republiky, ať už to jsou dálniční tunely nebo rekonstruované úseky dálnice D1 – bude zde umístěn automatizovaný systém, který bude měřit rychlost, a následně budeme zcela automatizovaně předávat jednotlivé přestupky k řešení v rámci režimu objektivní odpovědnosti na magistrát měst Ústí nad Labem,“ uvedl Tomáš Lerch.

Kvůli vyřizování pokut bude muset město přijmout nové zaměstnance.

„Máme tam zatím dvě místa. Předpokládáme, že by to mělo stačit, protože se jedná o automatizovaný systém,“ uvedl ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO s tím, že peníze z pokut chce město opět použít v dopravě.

„Musíme těmi penězi zaplatit nákup software, zajistit provoz, tedy nejméně ty dva pracovníky, a následně bychom byli rádi, kdyby tento příjem šel do rezervy našeho rozpočtu tak, aby se to eventuálně mohlo použít na úpravu silnic, chodníků,“ doplnil Nedvědický.

Ústí nad Labem chce s vyhodnocováním přestupků v dálničních tunelech Panenská a Libouchec začít v polovině roku.

Lovosice už pokuty za překročení rychlosti v tunelech na D8 vybírají

Už od loňského září řeší přestupky v tunelech Prackovice a Radejčín na dálnici D8 lovosický městský úřad. Za tu dobu se podařilo na pokutách vybrat víc než 4,5 milionu korun.

„Průměrné překročení rychlosti je o 20 až 30 kilometrů za hodinu, ale rekord je kolem 181 kilometrů za hodinu při maximální povolené rychlosti 80 kilometrů za hodinu,“ informoval starosta Lovosic Milan Dian z hnutí ANO.

Od září vystavil lovosický městský úřad zhruba 6 500 pokut. Řidiči už jich většinu zaplatili.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever