Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nedali USK šanci a jsou ve čtvrtfinále ČP

Vstup do letošního ročníku Českého poháru mužů se Válečníkům povedl náramně. V osmifinále nedali oslabenému celku z Folimanky (chyběli Appleby a Křivánek) žádnou šanci, a bez potíží postoupili do čtvrtfinále.

Děínští začali zápas vyhraným doskokem, poté dal koš Kroutil, Ježek přidal trojku, Carlson zasmečoval a Kroutil trefil další trojku. A protože Válečníci k produktivnímu útoku přidali i kvalitní obranu, bylo to po třech minutách 10:1 a Pražané si vzali oddechový čas. Ten sice hostům trochu pomohl a Mareš trefil dvě slepené trojky, jenže domácí se dostali už do správného tempa a udržovali si vedení. Po dalších trojkách Sehnala a Mareše to bylo 19:13, konec první čtvrtiny však zcela ovládli naši a získali vedení 28:13. První body druhé čtvrtky obstaral hostující Tůma, na druhé straně kontroval Pomikálek, ale pak se skóre zastavilo a diváci sledovali tuhou bitvu plnou fyzična a řady osobních soubojů. Další body padly až po třech minutách opět z rukou Pomikálka, po něm přidal trojku Carlson a stav se začal opět měnit. Více bodů ale padalo do koše USK a rozdíl se rychle přehoupl přes dvacet bodů. Po šesti bodech Ježka v řadě to bylo 43:21, po trestných hodech Landy 47:21 a poločas skončil po koši Sehnala 47:23.

Druhý poločas odstartoval koš Pomikálka, po něm přišel útočný faul Vukosavljeviče, který za protesty vzápětí dostal technickou chybu a trenér Repeša jej raději stáhl ze hry. Poté vzplály na palubovce další emoce, ve kterých měl prsty především Sehnal, ale rázně je uhasil Pomikálek dokonalým blokem střely Šterby. Následně dal Kroutil svoji druhou trojku, rozdíl se vyšplhal na 30 bodů (55:25) a trenér Budínský dal šanci hráčům z lavičky. Ti se s velikou spoustou herního prostoru prali chvílemi lépe, chvílemi hůře, ale bojovali a snažili se. Netradiční děčínská sestava se nemohla dlouho střelecky prosadit, až Ježek střelou v poslední vteřině trefil trojku a třetí čtvrtka skončila 63:32. Tu poslední zahájil Žikla košem, po něm zaznamenal své první body v děčínském dresu i Jakub Skalička a Válečníci vedli 67:34. Skalička se pak blýskl také blokem a především díky bodům Žikly to bylo po pěti minutách 75:43. V závěru se hostům podařilo z manka deset bodů ubrat, avšak na nějaké drama to nestačilo a Děčín vyhrál hladce 79:56.

Děčínští vyrazili za postupem do čtvrtfinále velmi důrazně, dobře bránili i stříleli a ukázali svoji sílu. Byli lepší ve všech střeleckých disciplínách, měli více asistencí, dávali snadné body z brejků, měli méně ztrát a produktivnější lavičku. Hosté naopak vyhráli na doskoku a dali více bodů z druhých šancí. Propastný byl rozdíl v ratingu, kde naši vyhráli 101:39!
Válečníci měli tři dvojciferné střelce, kteří dali shodně po 12 bodech – Ježek, Pomikálek a Žikla, bodově se ale prosadili všichni hráči. V dresu Sov z Folimanky vyčnívali desetibodoví Tůma a Mareš.

„Z minulé sezóny máme USK co vracet a jsme rádi za takovou výhru. Myslím, že dnes neměli šanci, ale bylo to náročné utkání. Věděli jsme, že USK je běhavý a aktivní tým, ale tohle jsme mu dokázali zastavit. Na palubovce se bojovalo až do poslední minuty a byl to myslím čtyřicet minut pěkný basketbal,“ řekl po hráč utkání David Žikla, autor 12 bodů, a pokračoval: „Musím poděkovat spoluhráčům, že mě hledali v těch situacích. Moje body jsou vlastně jejich, protože jsem jen zužitkoval dobré přihrávky. Dnes bylo fajn, že jsme si zahráli všichni. Kuba Skalička si dal první body, a já si zahrál opravdu hodně.“

Ve čtvrtfinále narazí Děčín na lepšího z dvojice Basket Fio banka Jindřichův Hradec – DEKSTONE Tuři Svitavy. Není bez zajímavosti, že mimo hru je ústecká Sluneta, která padla s Královskými sokoly 89:82.

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Můžeme být spokojeni s postupem do dalšího kola poháru. Od úvodního rozskoku z nás bylo cítit, že chceme hrát dle našich not, že máme chuť. Od začátku jsme šli střemhlav do trháku, který se podařil díky tomu, že jsme hráli sebevědomě v útoku a v defenzívě jsme dobře bránili situace, které jsme si chtěli pohlídat. A protože jsme v poločase vedli poměrně vysokým rozdílem, mohl jsem dát šanci hráčům, kteří obvykle nenastupují, za což jsem moc rád. USK ale při svých absencích hrálo také s poměrně mladým týmem. Za výhru jsem rád a doufám, že takto budeme hrát nejen v Českém poháru, ale také v lize, a to hned ve čtvrtek doma proti Brnu.“

Hráči po utkání:
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Přesně takhle bychom chtěli hrát každý náš zápas. Mohli jsme protočit celou lavičku a pošetřit síly na čtvrteční zápas. V poločase už všichni věděli, k čemu směřujeme a doufám, že nám tohle vydrží i do dalšího zápasu a do nového roku.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Carlson, Landa
USK: Sehnal, Whack, Mareš, Štěrba, Fuxa

BK ARMEX Děčín – USK Praha 79:56 
Body Děčína: Pomikálek 12, Žikla 12, Ježek 12 (2x 3), Kroutil 8 (2), Carlson 8 (2), Feštr 6, Grunt 6, Landa 5, Autrey 5 (1), Skalička 3, Šiška 2 (6 asistencí, 5 doskoků).
Body USK: Tůma 10 (2x 3), Mareš 10 (3), Sehnal 9 (2x 3, 8 doskoků), Whack 8, Petružela 7, Samoura 4, Vukosavljevič 3, Fuxa 2, Macháč 2, Štěrba 1.
Střelba za 2 body 23/47:13/37, za 3 body 7/24:7/26, TH 12/15:9/15. Doskoky 41:43 (útočné 9:15), asistence 18:5, ztráty 8:16, fauly 17:21.

Nejlepší hráč: David Žikla

Diváků: 460

Zdroj: www.bkdecin.cz