Rubriky
Sport Zprávy

Pandy byly v prvním derby sezóny lepší

Derby začali lépe domácí, kteří hned během první minuty získali tři útočné doskoky, ze kterých padla trojka Stevanoviče a koš Šotnara – 5:0. Válečníci sice zásluhou Ježka a Pomikálka snížili na 5:4, ovšem ústecký Wallace trefil vzápětí trojku a Houška přidal dva body 12:4. Ústí navíc dál vládlo na doskoku, a v polovině této desetiminutovky vedlo 14:7, což donutilo trenéra Budínského k oddechovému času. Po něm se jeho svěřencům začalo dařit více v útoku, také si více začali hlídat obranný doskok a brzy se dotáhli na rozdíl jediného bodu 16:15. Jenže Wallace nepustil naše do vedení a jeho pět bodů v řadě znamenalo stav 21:15. Druhou čtvrtku začal koš Pecky, po trojce Svejcara vedla Sluneta už 26:17 a brzy získala dokonce dvojciferné vedení – 30:20. Kouč Válečníků tak opět sáhl k time-outu, který znovu přinesl své ovoce. Šiška dal dva body, Ježek s Carlsonem zaznamenali první děčínské trojky a hosté byli rázem zpět ve hře – 30:28. Poté sledovali diváci vyrovnanou bitvu, tleskali několika povedeným blokům i hezkým akcím, ale Válečníci zůstávali stále o kousek pozadu. V závěru poločasu se však střelecky chytil Autrey, a po jeho pěti bodech v řadě bylo konečně vyrovnáno – 38:38. Poslední slovo ovšem měl opět Wallace, který trojkou upravil na 41:38.

V poločase byl nejlepším střelcem domácích Wallace s 16 body, na straně Děčína vedl Autrey s 8 body. Na doskoky to bylo 22:14.

Druhý poločas přinesl na úvod děčínské nepřesnosti a naopak přesnou střelbu domácích za tři body. Postupně se trefili Pecka, Šotnar i Houška a Sluneta rázem opět vedla opět dvojciferným rozdílem – 52:42. V dalších minutách se Válečníkům podařilo zastavit domácí ofenzívu, ale bohužel sami byli v útoku bezzubí. A tak v posledních vteřinách opět začal úřadovat Walllace, který osmi body upravil na 62:46. V poslední periodě se sice našim podařilo díky trojce Carlsona a koši Autreyho snížit na 64:51, ale Sluneta ihned kontrovala. Carlson s Ježkem však přidali další tři trojky, po koších Autreyho a Kroutila se náskok domácích dokonce dostal pod dvojcifernou hranici na 73:64 a zdálo se, že by mohlo přijít drama. To však odmítla trojka Šotnara a především děčínské nepřesnosti. Až poslední útok Válečníků skončil košem a Pomikálek upravil na konečných 76:66.

Ústí ve vyrovnaném duelu stejně jako Děčín vyhrálo dvě čtvrtiny, ovšem jeho výhry byly přesvědčivější a zvítězilo. Oba celky střílely se zhruba stejnou úspěšností, ale Sluneta dala více trojek. Také měla výrazně méně ztrát a více profitovala z útočných doskoků.

Na straně domácích byl nejlepší Wallace s 24 body, Pecka přidal 14 a Svejcar s Šotnarem (ten zaznamenal i 11 asistencí) po 10 bodech. Na straně Válečníků dali 14 bodů Carlson a Autrey (ten přidal ještě 12 doskoků, ale také 6 ztrát), dvojciferným střelcem byl ještě Ježek s 11 body. Bohužel, zbytek týmu zaostal.

Základní sestavy
Ústí: Šotnar, Svejcar, Stevanovič, Pecka, Houška
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Krakovič

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Ústí šlo za výhrou víc než my. Už v první čtvrtině jsme nechali soupeři některé hráče rozstřílet a jiné úřadovat na doskoku, celkově jsme v obraně odvedli špatnou práci. Přesto se nám povedlo stáhnout desetibodovou ztrátu, ve třetí čtvrtině, která rozhodla utkání, jsme ale byli naprosto sterilní. Nejen, že jsme jí prohráli 21:8, ale navíc jsme nebyli důrazní, měli jsme snad jeden faul a jako bonbonek v závěru jsme ještě udělali jediný faul při úspěšném koši soupeře. Nakonec si ale myslím, že dostat 76 bodů na palubovce soupeře je dobrý výsledek, problémem tak byl náš útok a také 18 ztrát. Ústí jich udělalo jen osm, takový zápas se nedá vyhrát. Domácí si výhru zasloužili. Opět se hrálo parádní utkání ve skvělé atmosféře, myslím, že se to divákům muselo líbit.“

Antonín Pištěcký, Sluneta Ústí n. L.: „V první řadě bych chtěl poděkovat svým hráčům za předvedenou hru, protože tam nechali opravdu všechno. Kolikrát jsem se až divil, kde se v nás berou druhé či třetí rotace, předváděli jsme opravdu výborný výkon. I přesto, že jsme do šaten šli pouze se tříbodovým náskokem, říkal jsem hráčům, že pokud budeme v takovém výkonu pokračovat, výsledek se dostaví. Utkání rozhodla třetí čtvrtina, kterou jsme vyhráli o 13 bodů, dostali se do pohody a už nepřipustili žádné drama. Podle mého jsme vyhráli zaslouženě, protože jsme vedli prakticky celé utkání. Děčín jsme aktivní obranou donutili k 18 ztrátám, které byly dalším klíčem k úspěchu, mluvili jsme i o rychlém přechodu soupeře do útoku, který se nám dařilo zpomalovat. Posledním dílem do skládačky byla eliminace síly Děčína na útočném doskoku.“

Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 76:66 
Body Ústí: Wallace 24 (3x 3), Pecka 14 (2), Šotnar 10 (11 asistencí, 2x 3), Svejcar 10 (2x 3), Houška 9 (1x 3, 10 doskoků), Stevanovič 5 (1x 3), Wisseh 4, Šmíd 0, Šteffel 0.
Body Děčína: Autrey 14 (1x 3, 12 doskoků), Carlson 14 (3x 3), Ježek 11 (3), Šiška 7, Pomikálek 6, Grunt 6, Krakovič 2, Landa 2, Kroutil 2, Feštr 2.
Střelba za 2 body 15/38:27/52, za 3 body 10/30:10/26, TH 8/12:9/16. Doskoky 33:39 (útočné 8:8), asistence 19:17, ztráty 8:18, fauly 17:11.

Nejlepší hráč: Michal Šotnar

Diváků: 1 420

Čtvrtiny: 21:15, 20:23, 21:8, 14:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta