Rubriky
Politika Zprávy

Novým primátorem Děčína bude lídr vítězného ANO Jaroslav Hrouda

V pátek by měla být podepsána koaliční smlouva i programové prohlášení nové vlády v Děčíně. Tu povede vítězné hnutí ANO, které získalo 9 mandátů, spolu s uskupením Náš Děčín na čtyřech křeslech a ČSSD s jedním mandátem. Primátorem bude lídr ANO Jaroslava Hrouda.

V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu tedy bude mít koalice čtrnáct zástupců, takže půjde o křehké spojení s jediným hlasem navrch.

„S těmito stranami jsme se dohodli o spolupráci a věřím, že se nám v pátek podaří koaliční smlouvu podepsat. Chceme mít v radě města odborníky pro jednotlivé resorty,“ sdělil lídr ANO a budoucí primátor Hrouda s tím, že minimálně v jednom resortu ještě není jasno.

Jasné je už rozdělení sil v devítičlenné radě, za ANO v ní zasedne pět zástupců, za Náš Děčín tři a za ČSSD jeden. Tím bude děčínský strážník Václav Němeček, který počtem preferenčních hlasů u voleb převálcoval lídra Arnošta Špačka.

ČSSD Jaroslava Foldyny neuspěla, má jen jednoho zastupitele
Neuspěla ani trojka kandidátky sociální demokracie a současný poslanec Jaroslav Foldyna.

„Zůstal jsem za ČSSD sám. Měl bych mít na starost bezpečnost, prevenci a problémové domy v Děčíně a chtěl bych, aby se zvýšila bezpečnost ve městě,“ řekl Němeček.

Do vedení města se po letech vrací exprimátor Vladislav Raška, lídr hnutí Náš Děčín. Z křehké koalice nemá strach.

„Chceme pracovat pro město a všem rozumným zastupitelům nabídnout transparentní spolupráci a ne politikaření. Křehké koalice se proto vůbec nebojím,“ přiblížil Raška.

Původně jednání o koalici probíhalo i s hnutím Volba pro město v čele s Valdemarem Grešíkem, které skončilo druhé se ziskem čtyř mandátů a minulé čtyři roky se na vládě v Děčíně podílelo.

Nakonec z toho sešlo, protože hnutí spolu s Piráty, Změnou pro Děčín a ODS vytvořilo platformu Děčín 22, která chce být konstruktivní opozicí.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: https://usti.idnes.cz/