Rubriky
Zprávy

Lidé postrádají noční vlak z Ústí do Prahy, bouří se studenti i herci

Poslední vlak z Ústí nad Labem do Prahy jede po 21. hodině a pak až ráno. Pozdější spoj přesměrovaly německé dráhy mimo Česko. Ústecká radnice, univerzita, ale i divadelníci si stěžují. Ministerstvo dopravy v tom nepomůže. Alespoň zatím.

Žádné noční vlakové spoje lidi z Ústí nad Labem směrem na Prahu neodvezou. Vyrazit musejí nejpozději ve 21.16 hodin, další možnost mají až druhý den ráno ve 4.43 hodin.

Problém nastal poté, co německé dráhy přesměrovaly své vlaky jedoucí z Berlína do jižnějších částí Evropy. Ty dříve jezdily přes Ústí, nyní jedou jen přes německé území.

Tím odpadl poslední večerní spoj směrem na hlavní město. Ústecká radnice se proto dopisem obrátila na ministra dopravy v demisi Dana Ťoka, aby situaci řešil.

„V okamžiku, když nejede vlak ze zahraničí, ztrácejí České dráhy velmi významnou část výnosu. Zahraniční cestující za mezinárodní tarif byli pro jeho existenci klíčoví,“ uvedla Lenka Rezková, zastupující mluvčí ministerstva dopravy.

Ministerstvo: výrazně ubývají tržby
„Společně s Českými drahami jsme se ale dohodli na zachování spoje alespoň v neděli ve formě vnitrostátního vlaku Děčín – Praha. S ohledem na výrazný úbytek tržeb je bohužel vedení tohoto vlaku v dalších dnech aktuálně ekonomicky neobhajitelné. Frekvenci cestujících v nedělním vnitrostátním vlaku ale budeme sledovat, a pokud by jezdil plně obsazený, úpravu do budoucna nevylučujeme,“ dodala Rezková.

Zajímavostí je, že magistrát na problém upozornil mimo jiné ředitel ústeckého Činoherního studia Jiří Trnka. Podle něj rozhodnutí vlak zrušit a znovu nezavést zásadním způsobem omezilo činnost divadla. Na večerní představení se nemohou dostat pražští diváci. Problémy mají i dojíždějící herci.

„Našemu divadlu se vždy říkalo třináctá pražská scéna. Jezdila k nám řada pražských diváků, ale nyní se nemají jak dostat domů, a proto jezdit přestali. Stejně tak přestali na naše premiéry jezdit pražští kritici, čímž jsme vymazáni z mapy české divadelní kritiky. Navíc nadpoloviční většina našich herců je z hlavního města a ti se také nemají jak dostat zpět domů. Toto rozhodnutí bylo špatné,“ sdělil Trnka.

Tisíce studentů musí odejít z večerní přednášky
Obdobně situaci vidí i v Severočeském divadle baletu a opery nebo na ústecké univerzitě, jejíž zhruba dva tisíce studentů bydlí na trase Ústí nad Labem – Praha. Ti jsou omezeni například proto, že musejí odcházet z večerních přednášek, aby stihli vlak a dostali se domů. Rektor univerzity Martin Balej se přidal k vedení krajského města a podepsal dopis určený ministrovi dopravy.

„Fakt, že kvůli vlakovému spoji musejí studenti i pracovníci svoje studijní, pracovní, sportovní, kulturní nebo umělecké aktivity v krajském městě omezit, může významně narušit jejich studijní i osobní potřeby či plány. Taková omezení nepovažuje vedení univerzity za prospěšná, zvlášť v kraji, který usiluje o to, aby v něm studenti během studia zahájili svoje budoucí profesní, zájmové či rodinné životy a z města po dokončení studia neodcházeli,“ řekla mluvčí ústecké univerzity Jana Kasaničová.

Německé vlaky nejezdí přes Ústí od prosince loňského roku. Radní si původně mysleli, že zrušení tohoto spoje dopravní obslužnost města nijak neomezí. Teď se ale ukazuje, že je to naopak.

„Rozhodnutí německého dopravce se možná negativně neprojevuje pro německé cestující. Výpadek spoje však významnou měrou omezuje naše spojení s hlavním městem,“ popsala mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Autor: Mirka Salavová
Zdroj: https://usti.idnes.cz/