Rubriky
Dětem Kultura Sport Turisti Zprávy

Zahájení turistické sezóny 2018!

Čtvrtý ročník zahájení turistické sezóny nás bude čekat již 24. března na Smetanově nábřeží.

Zeptali jsme se náměstkyně primátorky Hany Cermonové, v jaké fázi jsou přípravy a na co se letos můžeme těšit.

Paní náměstkyně, stojíte za zrodem této již pravidelné akce. Můžete nám popsat, jak se zahájení turistické sezóny připravuje?

Zahájení turistické sezóny je poměrně rozsáhlá akce, do které se zapojuje stále více subjektů a její příprava probíhá prakticky hned po akci. To znamená, že datum plánujeme vždy s ročním předstihem, abychom zkoordinovali všechny zúčastněné.

Co Vás vůbec vedlo k tomu, že město začalo pořádat takovou akci?

Do Děčína míří stále více turistů. Jsme městem, které nabízí mnoho zajímavých zážitků, sportovních aktivit, kulturních zajímavostí a samozřejmě překrásnou krajinu. Na toto všechno chceme ještě více upozornit a to nejen návštěvníky, ale také místní obyvatele.

Můžete vzpomenout na předchozí ročníky? Jaké byly začátky?

Vůbec první Otevření turistické sezóny bylo výrazně menší než loňské. Počasí nám vůbec nepřálo. Byla hrozná zima, pršelo. Lidí bylo málo. Nikomu se nechtělo vystrkovat nos z vytopených bytů. Také program nebyl moc velký. V podstatě jsme nabízeli testovací jízdy na elektrokolech Dlouhou jízdou, otevření zámeckých zahrad, stánek s občerstvením a plánované lezení na ferratě jsme museli kvůli počasí zrušit. Druhý ročník byl výrazně lepší. Také počasí bylo přívětivější, akcí bylo mnohem víc.

V loňském roce bylo, pokud si dobře vzpomínám krásně. Prakticky letní počasí nalákalo mnoho lidí.

Ano, vzpomínáte si dobře. Loni jsme si akci opravdu parádně užili a troufám si říct, že všichni. Lidé seděli na dekách na břehu Labe, poslouchali muziku, fandili běžcům, ochutnávali dobroty místních podnikatelů, děti si hrály. Program byl nabitý k prasknutí nejen u Labe, ale také na zámku a v zahradách.

Jaké to bude letos? Máte už scénář nebo jste na začátku příprav?

Přípravy jsou v plném proudu. Letos bude program ještě větší. Jako partnera máme Destinační  agenturou České středohoří, s kterou otevřeme Labskou stezku cyklojízdou. Podruhé odstartujeme běžecký závod se společností Volkswagen Horejsek. Určitě také připluje loď Cargo Gallery. Tradiční plavby lodí jsou samozřejmostí. České dráhy otevřou svou cyklopůjčovnu na hlavním nádraží o pár dní dříve. Plánujeme ještě jednu novinku, ale je to zatím ve fázi jednání, tak raději nebudu prozrazovat, abychom nic nezakřikli. Celým dnem bude provázet Tomáš Kettner. Chybět nebudou ani regionální produkty. Úspěšnost akce do velké míry záleží na počasí a tak nám všichni držte palce, ať nám to letos zase vyjde.

Zdroj: www.idecin.cz