Rubriky
Zprávy

Stát v Děčíně opravil komplex budov pro úřad práce a správu sociálního zabezpečení

Děčín, 19. prosince 2017 – Po více než dvou letech stavebních prací byla dnes otevřena modernizovaná budova Úřadu práce v Děčíně. V ní postupně začne působit také Okresní správa sociálního zabezpečení. Celkové náklady přesáhly 117 milionů korun a zahrnovaly rekonstrukci historické a „nové“ budovy bývalé polikliniky, včetně vybavení. Práce provedla společnost SWIETELSKY stavební, která zakázku získala ve veřejné soutěži.

„Přizpůsobit tento komplex potřebám obou institucí znamenalo kompletně změnit dispozice obou objektů. Pozoruhodné je využití centrální haly v historické budově, kudy je přístup k nejfrekventovanějším oddělením obou institucí,“ říká Miroslav Moj, ředitel ústeckého závodu pozemních staveb společnosti SWIETELSKY stavební.

Práce probíhaly od června 2015 do letošního srpna. Zahrnovaly demolici a vybudování nových nenosných příček a podlah a rozvodů kanalizace, vody, topení, elektro a vzduchotechniky. Vznikla sociální zařízení a denní místnosti. Kvůli bezpečí před povodní, byla technologie budov přemístěna ze suterénu do přízemí. Nové jsou výtahy i bezbariérový vstup. Významné budou energetické úspory díky zateplení střechy s novou konstrukcí a výměně oken. To zlevní provoz budov se zastavěnou plochou 2845 m2 a obestavěným prostorem 35 636 m3.

Na vstupní halu historické budovy, kde je hlavní vchod, navazují nejvyužívanější úseky Úřadu práce jako je zprostředkování, nepojistné dávky či odděleni hmotné nouze. Jednotlivé sekce jsou ve staré i v nové budově. Do ní jsou umístěny sekce s nižší návštěvností. Je zde i zaměstnanecké schodiště se samostatným vstupem. Hlavni část Úřadu práce leží ve 2. patře a OSSZ ve 3. a 4. patře. Předpokládá se, že administrativní centrum denně navštíví zhruba 530 lidí.

Historická čtyřpatrová budova z roku 1938 byla postavena jako Nemocenská pokladna, tvořená třemi křídly do tvaru písmene H. Uvnitř jsou i pískovcové obklady, zvenku římsy i sochařská pískovcová výzdoba. Navazující třípatrová budova vznikla v roce 1986 jako poliklinika se třemi křídly rozmístěnými okolo středového dvora.

***

Společnost SWIETELSKY stavební patří s 1300 zaměstnanci a obratem zhruba pět miliard korun mezi deset největších stavebních firem v Česku. Zaměřuje se na dopravní a inženýrské stavby a pozemní stavitelství. Jejím vlastníkem je rakouský stavební koncern SWIETELSKY Bau GmbH.