České Švýcarsko, 22. 5. 2017 Osm účastníků akce Pozorování sokolů v sobotu nahlédlo pod vedením zkušeného ornitologa Václava Sojky do sokolího hnízda v národním parku České Švýcarsko. Pomocí stativových dalekohledů nahlédli na Jetřichovicku do skalního hnízda se třemi mláďaty. Ta připravila hezkou podívanou díky vysoké míře aktivity, neboť právě přepeřují a zbavují se postupně svého prachového peří. Proto se častěji vydávala i k okrajům skalní dutiny a byla dobře pozorovatelná.


Pozorování sokolů: Účastníci akce Pozorování sokolů nahlédli do hnízda pomocí dalekohledů. Foto: Václav Sojka


 

Přímý přenos ze sokolího hnízda na komíně

V těchto dnech je možné do života sokolů stěhovavých nahlížet také díky přímému internetovému přenosu z komína firmy TERMO Děčín a.s. Partnery projektu jsou Správa národního parku České Švýcarsko, která zajistila výškové specialisty pro instalaci sokolí budky a nadále poskytuje specializované ornitologické poradenství, a také společnost JAW.cz s.r.o., která on-line přenos přímo ze sokolí budky zajišťuje technicky.

Ve čtvrtek, 18. května. 2017, byla sokolí mláďata také okroužkována ornitology ze Správy národního parku České Švýcarsko. Kroužkování mláďat přináší řadu poznatků o jejich dalším životě, například informace o migračním chování.


Kroužkování sokolů: Ornitolog Václav Šena s jedním ze tří okroužkovaných mláďat. Foto: Václav Sojka


 

Přímý přenos ze sokolího hnízda na komíně firmy TERMO Děčín a.s.