Rubriky
Turisti Zprávy

České Švýcarsko otevírá opravené úseky, Pravčická brána zůstává zavřená

Pravcicka_brana_Vaclav_SojkaDobrý přístup na oblíbená místa Českého Švýcarska budou mít turisté i v zimě díky opravě několika cest a můstků, kterou nechala provést správa národního parku a obec Hřensko. Nové můstky zpřístupní Jeskyni víl či Dolský mlýn, Pravčická brána je zatím dále nepřístupná.

Na řadě dalších oprav se navíc pracuje tak, aby byly připravené do začátku příští turistické sezóny. Rekonstrukcí prošel třeba Mezní můstek přes říčku Kamenici, který stojí pod vsí Mezná na rozhraní Tiché a Divoké soutěsky a je nejkratší spojnicí Mezné s Růžovou.

Oprava trvala měsíc a dělníci při ní vyměnili skoro celý můstek včetně dřevěného obkladu, navíc přibylo posezení pro turisty a infotabule. Polovinu peněz dalo Hřensko, zbytek je dotace.

„Tento týden stavbu přebíráme a poté se rozhodne, kdy můstek otevřeme veřejnosti. Dále je opravený i můstek v Divoké soutěsce. Rekonstrukce obou vyšly zhruba na dva miliony korun,“ říká hřenský starosta Zdeněk Pánek.

Správa národního parku nechala opravit jiné dva můstky. První se nachází v Kyjovském údolí na přístupové cestě k Jeskyni víl.
„Tu turisté hojně využívají právě i v zimě, protože chodí obdivovat až půlmetrové ledové stalagmity, které se tu tvoří,“ podotkl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

K Sokolímu hnízdu až v nové sezoně
Druhý můstek je přes říčku Jetřichovická Bělá na cestě od Jetřichovic ke Královskému smrku a Dolskému mlýnu.

„Původní dosluhující a nevzhledný jsme nechali opravit mimo jiné i s důrazem na lepší soulad s okolní přírodou,“ dodal Salov s tím, že za opravu obou můstků dal park více než půl milionu korun.

V letošní zimě ale budou muset turisté oželet cestu k Sokolímu hnízdu u Pravčické brány. Těsně před bránou se zřítil jeden z můstků a s ním i část turistické cesty.

„Nelze tam projít, proto jsme trasu zcela uzavřeli,“ vysvětluje Salov s tím, že oprava by měla být hotová do nové turistické sezony, pokud to stavbařům dovolí počasí. Současně se opravuje a je zavřená i cesta od Tří pramenů.

S omezením pak musejí turisté počítat i na České silnici z Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic a ke Královskému smrku u Dolského mlýna. I tam se cesty opravují, projít tudy ale lze.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: Václav Sojka