Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BOHEMILK Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín

turi-svitavyV závěrečném (44.) kole základní části Kooperativa NBL se děčínští hráči představí v sobotu 2. dubna 2016 od 18 hodin na hřišti Svitav. Svěřenci Pavla Budínského budou mít po Pardubicích možnost porazit počtvrté v letošní sezoně dalšího soka z východu Čech.

Jak tedy bylo avizováno, s Tury Válečníci v letošní sezoně ani jednou nezaváhali. V prvním klání na severu Čech Svitavští výrazně „kousali“ a prohráli jen pětibodovým rozdílem. Druhé utkání na soupeřově kurtu však Tomáš Vyoral a spol. naprosto jednoznačně opanovali (výhra o 44 bodů) a také zápas s pořadovým číslem tři v ARMEX Sportcentru skončil vysokým rozdílem (o 26). Přesné výsledky i nejlepší střelce těchto mačů najdete v článku níže.

V tabulce KNBL jsou od sebe oba soupeři o sedm příček. Děčínský celek má již druhé místo po základní části jisté (aktuální děčínská bilance je 30×10) a ve čtvrtfinále play-off se střetne s USK Praha. V posledním utkání i ve výrazně okleštěné a omlazené sestavě (chyběli Jakub Houška, Robert Landa, Jiří Jelínek, Luboš Stria a ve 4. minutě se zranil i Tomáš Pomikálek) předvedli Děčínští tuto středu na domácím hřišti srdnatý a bojovný výkon, díky němuž zdolali Pardubice 86:72 (bodoví tahouni DC: Vyoral 20, Šiška 17, Bažant 13).

Naopak svěřenci kouče Petra hrají proti Děčínu o udržení naděje na play-off. Aktuálně patří Svitavám v tabulce deváté místo s bilancí 16 výher ku čtyřiadvaceti porážkám (stejný poměr má i osmá Ostrava, desáté Ústí má poté o jednu výhru méně – bilance 15×25). Svitavský tým v čele s MVP nedávného Kooperativa NBL All-Star Game Nicchaeusem Doaksem po čtyřech porážkách v řadě v předminulém kole (v minulém měl volný los) zdolal v domácím prostředí Brno 99:78 (top skóreři Turů: Špaček 19, Doaks 16, Teplý 14), čímž si udržel šanci na postup do vyřazovacích bojů.

Ve svitavském týmu došlo v průběhu letošního ročníku k jedné změně. Během vánočních svátků posílil tým americký pivot Evan Bruinsma.

Vzájemné zápasy v letošní sezoně:
Základní část Kooperativa NBL:

Děčín – Svitavy 68:63 (top skóreři: Vyoral 19, Šiška 14 – Barker 18, Doaks 16)
Svitavy – Děčín 49:93 (Doaks 13, Barker 11 – Vyoral a Pomikálek po 14, Jelínek 13)
Děčín – Svitavy 88:62 (Stria 14, Carter a Landa po 12 – Bruinsma 21, Doaks 13)

Nejlepší střelci Turů v letošní sezoně KNBL:
Nicchaeus Doaks – 16,6 bodu, 11 doskoků a 5 získaných faulů na utkání
Evan Bruinsma – 15,9 bodu a 8 doskoků na zápas
Jahmal Jones – 15,4 bodu, 6 plusových faulů a 5 asistencí na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta