Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci kvůli nezvládnuté čtvrté čtvrtině padli doma s Kolínem

kolin_foto valentaBK Děčín vs BC GEOSAN Kolin – 72:78 (21:18, 39:30, 60:48)
Děčínskému týmu chyběl rozehrávač Tomáš Vyoral, jenž má problémy s kolenem – o tom, že Tomáš do utkání nenastoupí, rozhodl lékař vzhledem ke stavu kolena až v den zápasu. Přesná délka léčby u tohoto typu zranění se těžko odhaduje, měla by však trvat 1-2 týdny. Kolínský celek přijel na sever Čech v kompletním složení.

Základní sestavy:
Děčín – Šiška, Stria, Bažant, Jelínek, Houška
Kolín – Hunt, Bakič, Vocetka, Skinner, Machač

Průběh utkání:
Po bodově dietním začátku zápasu se oba sokové na útočné polovině předháněli. V průběhu úvodního kvartálu se děčínskému celku podařilo odskočit na pět bodů, ale Medvědi dokázal stav záhy zvrátit. Po úvodní periodě, která se hrála ve svižném tempu, byli nakonec přeci jen o tři body vpředu Válečníci, když na 21:18 uzavřel toto herní období úspěšným nájezdem Ondra Šiška. Ve druhé periodě měl výběr kouče Budínského převahu na obou stranách kurtu a jeho byla mnohem pestřejší. Převaha borců v bílých dresech se odrazila i na průběžném skóre, když děčínský náskok se postupně přehoupl i přes dvoucifernou hranici. Nejvyššího rozdílu bylo dosaženo na přelomu minut 18. a 19., kdy po trojkách Tomáše Pomikálka a Filipa Kroutila svítil na tabuli stav 37:25. Před odchodem do šaten však Horák a spol. ze svého manka tři body umazali – po první půli nakonec platil stav 39:30.

Nástup do druhé půle měli Polabané skvostný, když díky výborné produktivitě a šňůře 2:12 korunované Ličartovské trefou z jumpu se na startu 25. dostali dokonce do vedení – 41:42. Kolínský náskok měl však jepičí život, jelikož Válečníci brzy průběžný stav otočili a svůj náskok v závěru třetí desetiminutovky (tato pasáž se domácím opravdu vydařila) vyšponovali až na čtrnáct punktů. Do závěrečné periody se šlo za stavu 60:48 a nic nenasvědčovalo tomu, že tuto sekvenci budou jasně opanovat svěřenci Predraga Benáčka. Středočeši sice do této čtvrtiny vstoupili sedmibodovou šňůrou, ale ještě na konci 34. po trefě T-Pomikálka z pole byli domácí v plusu osmi punktů.

Zbytek utkání ovšem měli ve své režii hosté, kteří i díky zlepšenému výkonu (nakonec top skórera týmu i celého klání) Chrise McEachina a trojce právě tohoto plejera zvrátili v polovině 36. průběžný stav ve svůj prospěch – 65:66. I když si děčínští hráči dokázali ještě vzít vedení zpět, rozhodující úder přišel na konci 38., kdy se zpod koše prosadil – kdo jiný než – McEachin. V závěru špílu již Válečníci zvrátit průběh nedokázali a s Kolínem prohráli podruhé v sezoně, tentokrát poměrem 72:78, když čtvrtý kvartál ovládli hosté drtivým rozdílem 30:12…

Body: Houška 14 (6 doskoků – 3 útočné; 4 asistence), Pomikálek 13 (trojky 4/2), Šiška 11 (6 získaných faulů), Kroutil 8 (trojky 3/2), Ježek 8, Stria 7, Landa 4, Jelínek 3, Bažant a Carter po 2 – McEachin 19 (trojky 6/3; TH 4/4), Skinner 18 (10 doskoků → double-double – 6 ofenzivních; trojky 2/2), Machač 16 (8 doskoků a 7 plusových faulů; TH 5/5; efektivita 24), Hunt 6, Glover, Ličartovský, Vocetka a Bakič po 4, Horák 3; střelba 3 b.: 23/8 – 22/7; střelba 2 b.: 41/19 – 43/21; TH: 13/10 – 19/15; doskoky: 36:38 (útočné 12:14); chyby: 20:22; ztráty: 17:18; asistence: 14:16; týmová efektivita: 79:81; počet diváků: 1010; nejlepší hráč utkání: Štefan Ličartovský (Kolín).

Technická chyba: 27. minuta Ladislav Horák (Kolín).

Názory trenérů po utkání:
Predrag Benáček (kouč BC GEOSAN Kolín): „Vyhráli jsme v Děčíně, což se často nestává. Myslím, že za mých osm let v Kolíně jsme tady vyhráli podruhé, a z toho máme všichni velkou radost. Podle mě rozhodla poslední čtvrtina, kdy jsme hráli skvěle v obraně a trestali občas z protiútoků lehkými koši, ne jen z postupného útoku. To byl důvod, proč jsme dneska vyhráli. Dokázali jsme také využít absence rozehrávače Tomáše Vyorala, tím pádem měl Děčín jediného rozehrávače, kterým byl Ondřej Šiška. Ve druhém poločase odvedl výbornou práci Ličartovský, vytvořil na Šišku obrovský tlak. Ten už byl unavený, což se na hře Děčína odrazilo. Kroutil i Ježek odehráli utkání statečně, ale na náš tým to dneska nestačilo. Měli jsme o jednu ztrátu více než Děčín, ale musím i domácí pochválit za výbornou obranu v prvním poločase, kdy jsme se těžko dostávali do střel a nedávali jsme lehké koše, které jsme však ve čtvrté čtvrtině proměňovali.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Gratuluju Kolínu k výhře. Dneska jsme řešili, jestli nastoupí či nenastoupí Tomáš Vyoral, nakonec lékař rozhodl, že nikoliv. Takže jsme věděli, že pro nás to bude z tohoto pohledu dost obtížné utkání. Ale myslím, že jsme taky udělali dobrou práci. Řekl bych, že o naší prohře rozhodla také poslední čtvrtina. Je to prostě o tom, že Kolín má hodně silnou individuální mentalitu. Když jsou na hřišti Američané, tak dokážou vygradovat výkonnost k tomu, že když mají dát koš z různých situací, tak ho dají. Ví se o nich, že neminou střelu, zatímco my jsme (ve čtvrté čtvrtině) dali 12 bodů.

To je v kontrastu s tím, že někteří naši hráči nejsou schopní dát koš v momentě, kdy ho dát potřebujeme, nebo uděláme hloupé ztráty, zatímco soupeř trefí například trojku s faulem. Je to věc složitá, protože v tu chvíli máte pět potencionálně nebezpečných hráčů na hřišti. Takhle Kolín doma otočil zápas s Pardubicemi. Tento útok jim prospívá, protože to je pro zahraniční hráče to, co milují a utkání chtějí vyhrát. Tři čtvrtiny jsme hráli týmově, ale pak už jsme neměli tolik energie na rozehrávce – a je pravda, že pro Šimona Ježka, Filipa Kroutila i Ondru Šišku jsou takovéhle zápasy příliš těžké na to, aby dokázali přehrát sestavu zkušenějších hráčů z Kolína. Pro nás je to do tréninku velmi podnětné a musíme pracovat na tom, abychom byli individuálně zdatnější ve hře 1 na 1 nebo abychom viděli možnosti, které jsme bohužel propásli.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta