Rubriky
Zprávy

Revizní znalci nepotvrdili otravu draslíkem u pacientů v Rumburku, státní zástupce přesto žádá doživotí

rumburk_nemocnice_www_nemrum_czŠestice údajně zavražděných pacientů rumburské nemocnice nezemřela podle znalců na předávkování draslíkem. Takový je závěr revizního posudku, který si v případu zdravotní sestry Věry Marešové nechal vypracovat Krajský soud v Ústí nad Labem. Soudní znalci tak vyvrátili argumenty žalobce, podle kterého Marešová vraždila právě draslíkem. Státní zástupce přesto žádá pro zdravotní sestru doživotí.

Podle obžaloby bývalá sestra Věra Marešová pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší údajné oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Znalci v revizním posudku ale závěry znaleckého posudku, na kterém byla postavena obžaloba, odmítli.

Lékař Martin Dobiáš z Fakultní nemocnice v Olomouci, který se podílel na zpracování revizního posudku, dnes u soudu upozornil, že zemřelí byli ve velmi vážném až kritickém stavu. Úmrtí v důsledku vysoké hladiny draslíku tak podle něj není možné jednoznačně potvrdit. V jednom případě to dokonce i vyloučil.

Znalcům komplikoval práci fakt, že pitva byla pouze u poslední zemřelé v létě 2014. U ostatních vycházeli jenom ze zdravotnické dokumentace.

Olomoučtí lékaři kritizovali práci patologů. Závažně pochybili například při pitvě srdce, kde chybí popis věnčitých tepen. Dobiáš se domnívá, že k pitvě srdce vůbec nedošlo. Uvedl také, že vpichy dokumentované pitvou nejsou v souladu s dokumentací.

Závěr patologů, že žena zemřela kvůli vysoké dávce draslíku, je podle revizního posudku v rozporu s lékařskou vědou. Na dotaz státního zástupce Františka Stibora ale Martin Dobiáš odpověděl, že není možné ani v tomto případě vyloučit ani potvrdit podání draslíku.

Samotná obžalovaná Věra Marešová k dnešnímu soudu přišla uvolněnější než k předchozím jednáním a výpovědi znalce naslouchala s klidnou tváří a velmi pozorně. S novináři ale zatím nechce mluvit. Marešová už na začátku líčení vinu odmítla. Říkala, že nikoho nezabila.

Revizní znalci dnes také konstatovali, že se Marešová o pacienty starala podle příkazů lékařů a alespoň podle dokumentace nic nezanedbala.

Státní zástupce František Stibor i přes revizní zdravotní posudek žádá pro Věru Marešovou doživotní trest. „Jsem toho názoru, že se paní obžalovaná skutků dopustila. Motivem mohla být určitá nenávist k pacientům. Nelze vyloučit, že píchla kalium, nelze vyloučit, že u pacientů šlo o hyperkalemické křivky (na EKG),“ řekl v závěrečné řeči.

Autor: Gabriela Hauptvogelová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever