Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci udrželi Orly na 51 bodech a zvítězili rozdílem třídy!

ariete-prostejov-Foto_ Luděk Černý, PrincipBK Děčín vs Ariete Prostějov – 74:51 (20:4, 39:26, 60:39)
Děčínský kouč nemohl počítat s perimetrovým tandemem Pavel Bosák (problémy s achilovkou) – Lukáš Bažant (je v rekonvalescenci po operaci kolena). Orlům scházel v Děčíně power forward Jan Tomanec, jenž si předchozí den při utkání v Ústí podvrtnul kotník.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Houška, Jelínek
Prostějov – Marko, Slezák, Palyza, Šteffel, M. Novák

Průběh utkání:
Válečníci vstoupili do utkání v úžasném tempu a od samého začátku na kurtu jasně kralovali. Skóre zápasu otevřeli trojkami Filip Kroutil a Jirka Jelínek, který se z nejdelší vzdálenosti prosadil hned dvakrát, načež již v závěru 3. minuty si za stavu 9:0 vzal hostující kouč time. Orli se poprvé prosadili až za stavu 13:0, ale ani ve zbytku úvodní periody svěřenci Pavla Budínského nepolevili v tempu a do druhého kvartálu si přenesli vedení 20:4. Začátek druhé desetiminutovky byl z děčínské strany pomalejší, ale postupně se děčínská mašina opět rozjela. Na přelomu minut 16. a 17. se postupně zpoza perimetru prosadili T-Vyoral, L-Stria a také F-Kroutil, po jehož trefě vedl domácí celek již 36:13. Hanáci však nesložili zbraně a šňůrou 0:9 se přitáhli na rozdíl čtrnácti punktů. Do kabin se nakonec šlo za stavu 39:26, když tečku za prvním poločasem udělal trefou po útočném doskoku Brett Roseboro.

Po návratu ze šaten nepustili děčínští hráči Orly pod hranici třinácti bodů rozdílu, naopak sami začali postupně své vedení navyšovat, když je opět výrazně podržela střelba zpoza trojkového oblouku. Nejvyššího vedení dosáhli Děčínští díky závěrečné trojce kapitána J-Houšky, díky níž – za velkého aplausu děčínských fans – uzavřel skóre třetí periody na 60:39. V poslední čtvrtině řádné hrací doby se již na děčínském kolbišti nic podstatného neudálo, tempo hry i nadále diktovali Válečníci. Po skvělém výkonu nakonec v repríze loňského semifinále KNBL zvítězili hráči BK ARMEX Děčín nad Ariete Prostějov jednoznačně 74:51.

Body: Stria 20 (4 asistence; trojky 5/4), Jelínek 16 (6 doskoků; trojky 4/2, TH 2/2), Houška 12 (7 doskoků; trojky 4/2), Vyoral 9 (10 doskoků a 9 asistencí; efektivita 20), Kroutil 8 (trojky 4/2), Šiška 5, Ježek 2 (6 doskoků – 4 útočné), Landa 2 – Šteffel 18 (7 doskoků), Marko 10 (5 plusových faulů a 4 asistence), Roseboro 6 (9 doskoků a 5 ztrát), Palyza 6, O. Peterka a Sehnal po 4, Slezák 2, Kouřil 1; střelba 3 b.: 27/12 (44,4%) – 17/1; střelba 2 b.: 38/16 – 43/22; TH: 9/6 – 5/4; doskoky: 42:29 (útočné 13:6)!; chyby: 18:17; ztráty: 15:18; asistence: 21:11 (!); týmová efektivita: 92:44; počet diváků: 890; nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (kouč Ariete Prostějov): „Gratuluji domácím, zaslouženě vyhráli. Bylo to podobné jako náš zápas včera v Ústí, akorát jsme byli na opačné straně. Začátek nám vůbec nevyšel, vyšel Děčínu, vsítil tři trojky v řadě. Velká euforie, sebevědomí – a tak už se to táhlo celý zápas, byť jsme to tam stáhli na 13 bodů (ve druhé i třetí čtvrtině, pozn.). Ale potom jsme zase dostali lehké koše, nebyli jsme vůbec takoví, jací jsme měli být v obraně. Nechali jsme se přeskákat, v situacích 1 na 1 kolem nás Děčínští chodili jak vítr. Prostě jsme nestíhali a navíc nám nepadalo, protože jsme tam prostě neměli prostor. Děčín hrál velmi dobře v obraně a trefoval z dálky.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Chtěl bych pogratulovat svým hráčům k výhře. Jak říkal Zbyněk, pro nás bylo velmi motivující vidět včerejší výkon Prostějova v Ústí, kde samozřejmě jejich hra a útočná fáze včera budila v očích mých i hráčů respekt. Vlétli jsme do utkání raketově, měli jsme výbornou obranu, začali jsme trefovat střely, byla paráda se na to koukat. Myslím, že 20:2 byl velmi překvapivý začátek, to bylo proti Prostějovu z říše snů. Každopádně po prostřídání sestavou a po zpomalení tempa jsme taky měli hluché pasáže. Ale i ve druhém poločase jsme pokračovali v naší obraně. Myslím, že střelci Prostějova měli dneska těžkosti dostat se do střeleckých pozic, čemuž poté odpovídalo i procento. Skóre jsme postupně ve druhém poločase navyšovali a nakonec jsme vyhráli tři čtvrtiny – první, třetí a čtvrtou. V celkovém obraze na mě můj tým působil dobře, pracovitě, sebevědomě a byl to zatím nás nejlepší výkon, byť je zatím jen začátek sezony. Musíme pokračovat dál.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip