Rubriky
Zprávy

Za loňskou explozi rodinného domu v Jílovém u Děčína může podle policie plynař

výbuch plynu Jílové (2)Děčínská policie po roce ukončila vyšetřování výbuchu rodinného domu v Jílovém u Děčína. Po explozi plynu se stavení sesunulo k zemi a zranilo majitele domu i několik sousedů. Policejní vyšetřovatelé obvinili z ublížení z nedbalosti plynaře společnosti RWE. Společnost svého zaměstnance brání.

„Policisté obvinili 41letého muže, pracovníka plynárenské společnosti,“ řekla mluvčí děčínské policie Petra Trypesová.

„Byl obviněn z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. V rámci vyšetřování se ukazuje, že nemusely být splněny všechny podmínky, které byly nutné pro zabránění havárie.“

„Podle informací, které jsme získali v rámci vyšetřování, ani samotná přípojka nebyla umístěna v odpovídající hloubce,“ dodala Trypesová.

Případ prověřovala i samotná plynárenská společnost RWE. Podle tiskového mluvčího Pavla Zajíce za svým pracovníkem stále stojí.

„Každý takový případ vyhodnocujeme a na základě našeho šetření jsme dospěli k jednoznačnému názoru, že v tomto případě skutečně k žádnému porušení pracovního postupu nedošlo.“

Společnost je připravena plynaře kompletně zastupovat i před soudem.

Pravidla u podobně rozsáhlých havárií jsou už jiná než před rokem. RWE se snaží k únikům obdobného rozsahu posílat hned dva pracovníky naráz a automaticky přivolává i hasiče.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever