Rubriky
Zprávy

Strážníky teď zaměstnávají bezdomovci

bezdomDo hledáčku strážníků se opět dostali bezdomovci na území Děčína. V posledních týdnech strážníci řešili řadu stížností obyvatel na přítomnost obtěžujících individuí pod vlivem alkoholu. Strážníci proto kontrolují vytipovaná místa, kde se bezdomovci často zdržují a likvidují jejich nelegální příbytky. I přesto, že hlídky městské policie nabízí každému pomoc ve formě převozu do azylového domu, bezdomovci tuto možnost většinou odmítnou.

Intenzivní kontroly zaměřené na bezdomovce nařídil městské policii děčínský primátor František Pelant, na kterého se s podněty týkajícími se bezdomovců obrátilo několik občanů. „Je to velmi špatně řešitelný problém a bezdomovci své problémy často ani řešit nechtějí. Městská policie dostala instrukce, aby opakovaně zkontrolovala všechny příbytky bezdomovců a zajistila úklid nepořádku, který po sobě tito lidé často nechávají,“ uvedl primátor. Dodal, že v ideálním případě by způsobený nepořádek měli uklidit právě bezdomovci, což by městu ušetřilo peníze za úklid. Ve dvou případech už se strážníkům podařilo bezdomovce vykázat z jejich místa a donutit je nepořádek uklidit. „Šlo o lidi, kteří se usídlili v prostoru pod Novým mostem. Pod dohledem strážníků odklidili veškerý nepořádek, což je lepší řešení než ukládání pokut, které na tyto jedince prakticky nemají zásadnější výchovný vliv,“ vysvětlil ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Strážníci budou v kontrolách pokračovat i v dalších týdnech. Zaměří se zejména na vytipované lokality, kde se bezdomovci zdržovali, na okolí obchodních center a na některé opuštěné objekty. „V opuštěných domech někdy bezdomovci přespávají. Máme vytipované objekty, do kterých bez povolení bezdomovci vnikají a naše hlídky je pravidelně kontrolují. Samozřejmě velmi uvítáme spolupráci s veřejností. Rozhodně nedoporučuji nikomu, aby přítomnost bezdomovce řešil sám, ale aby raději přivolal strážníky, kteří jsou na případné riziko připraveni,“ dodal ředitel.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín