Rubriky
Zprávy

Adventní trhy na zámku

zamek advent 2011Jako každým rokem ožije o třetí adventní neděli nádvoří děčínského zámku čilým ruchem adventního trhu.

Ještě o den dříve, v sobotu 14. prosince, se mohou malí diváci těšit na loutkovou pohádku, tentokrát v podání známého souboru Buchty a loutky. Dozvíme se, co všechno se může stát malému andělíčkovi, když ho svatý Petr pošle zvěstovat narození Ježíška. Představení Andělíček Toníček začíná v 15 hodin v Rohovém sále děčínského zámku.

Následující den zaplní centrální prostranství děčínského zámku desítky stánků s historickými řemesly a občerstvením. Novinkou bude letos například ochutnávka vánočních pivních speciálů. K vánoční náladě adventního trhu přispějí také hudební vystoupení pěveckých sborů DDM Děčín, ZUŠ Děčín, hudební skupiny Yxes Joke ZŠ Na Stráni či souboru SaH Děčín. Nebudou chybět ani osvědčené atrakce pro děti, jako je zdobení vánočních perníčků či výstava historických kočárků. Na velký ohlas z minulých dvou let naváže dobročinná kavárna, kde návštěvníci budou moci ochutnat nejrůznější výtvory upečené příznivci a podporovateli zámku. Výtěžek akce bude tentokrát věnován na restaurování exponátů do nové zámecké expozice.
Další atrakcí adventního trhu budou vánoční hrané prohlídky. Jejich návštěvníci mohou zavítat do rodiny předposledního majitele zámku Jaroslava Thuna a to přímo v okamžiku, kdy vrcholí přípravy na Štědrý den. Víte, kolik měli na zámku vánočních stromečků? A kdo je zdobil? A jaké pod nimi kdo našel dárky? To a mnoho dalšího se během vánočních prohlídek dozvíte. Především se ale budete královsky bavit. Pokud se na vánoční prohlídky zámku nedostanete během adventního trhu, nezoufejte. Další reprízy se uskuteční mezi vánočními svátky, konkrétně ve dnech 27., 28. a 30. prosince, vždy od 15 hodin. Vstupenky si můžete rezervovat prostřednictvím systému Vstupenka Děčín.

Na poslední adventní sobotu, 21. 12. 2012 v 15:00, je připraveno další dětské odpoledne, které se tentokrát odehraje v bývalé zimní jídelně v prvním patře jižního křídla. V této místnosti vznikla během rekonstrukce funkční replika kachlových kamen, proto může pohádkové čtení probíhat za zvuků praskajícího dřeva u příjemně rozehřátých kamen. Poslední letošní adventní koncert obstará známé děčínské hudební těleso Collegium Verbascum. Začátek koncertu je v neděli 22. 12. od 18 hod.
Mezi vánočními svátky bude zámek uzavřen pouze 24. a 25. 12. a poté na Nový rok. V ostatní dny bude otevřeno v běžné otevírací době 10–16 hodin, 31. 12. pouze do 14 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz