Rubriky
Zprávy

Stavba dálnice D8 bude pokračovat. Soud znovu odmítl námitky ekologických aktivistů

D8 vysatvba Dobkovičky září 2010_alesoO dostavbě dálnice D8 je rozhodnuto. Ústecký krajský soud zamítl podstatnou část žaloby ekologů na poslední úsek D8 – obří křižovatku u Řehlovic na Ústecku.

Ještě na jaře byly na budoucí trase dálnice D8 u Řehlovic jen louky. Teď tam stojí rozestavěná obří mimoúrovňová křižovatka. A právě o ni svádějí rozhodující bitvu úředníci s ekology.

Stavební povolení na poslední nedokončený úsek dálnice u Řehlovic začalo platit v květnu. Stavbu se okamžitě snažili zastavit litoměřičtí ekologičtí aktivisté, kteří zpochybnili poslední stavební povolení. U krajského úřadu se žalobou neuspěli. Za pravdu jim ale dal ústecký krajský soud a stavba křižovatky se zastavila a silničáři pokračovali alespoň na dalších úsecích dálnice v Českém středohoří. Od května řidiči dokonce jezdí po novém tříkilometrovém úseku z Lovosic do obce Bílinka. Ale bez dokončené řehlovické křižovatky už další část dálnice otevřít nejde.

V srpnu ústecký krajský úřad znovu stavbu křižovatky povolil. Ale ani tohle rozhodnutí nebylo konečné. Už podruhé byl na tahu ústecký krajský soud, na který se ekologové opakovaně obrátili. A ten teď rozhodl, že dálnice se může stavět dál. Ekologové sice zvažují kasační stížnost, ale ta by už neměla dostavbu dálnice ovlivnit.

Lidé kolem tras, kudy objíždí rozestavěnou dálnici dvacet čtyři tisíc aut denně, rozhodnutí vítají. Už dávno mají o průtazích kolem dálnice jasno – průtahy jsou na nic. Za pravdu jim dává i Jiří Ušák, šéf dopraní policie Ústeckého kraje: „Víme, že ty silnice jsou extrémně zatíženy, že jsou velmi nebezpečné a jsou provozem tranzitující dopravy velice poškozovány…“

Silničáři slibují, že se po nové dálnici bude jezdit už za dva roky. Už teď je přesto jasné, že na dostavbu D8 nebude možné kvůli průtahům využít evropské dotace. Ministerstvo dopravy ale slibuje, že peníze na dálnici budou.

Autor: Dagmar Cestrová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever