Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Třetí chatka byla osudná
Trestní stíhání pro krádež, krádež vloupáním, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření platebního prostředku zahájili rumburští kriminalisté proti třiadvacetileté ženě a o čtyři roky staršímu muži. Ti se v průběhu září ve Šluknově a Rumburku vloupali do třech zahradních chatek, kde pobrali radiopřijímače, plynové vařiče, nerezovou konvici, křovinořez, ruční svítilnu a další věci. Mezitím ještě při autostopu odcizili důvěřivci, který je vzal, ze sedačky peněženku s hotovostí a platebními kartami. Celková škoda byla vyčíslena na necelých osm tisíc korun. Klec spadla na jejich poslední akci, kdy byli kolemjedoucím řidičem přistiženi při odchodu z chatky, kde přespali. Vzali tedy nohy na ramena a na úprku odhodili ukradený křovinořez. Krátce na to je dopadla policejní hlídka. Nyní oběma hrozí až tříleté vězení.

Ucho se utrhlo
Spočítané to mají díky rumburským kriminalistům také dva výtečníci, kteří v uplynulých měsících provozovali ve výběžku vloupání do různých objektů, nejčastěji rekreačních chalup. Škála věcí, které odcizili, je přepestrá. V jejich nenechavých rukou skončil bicykl, krbová kamna, kabely, měděné okapy, hromosvod, elektromotor a spousta dalších věcí. Nebáli se ani výšek, takže sebrali z komína domu závětrné lišty a z kopule bývalé kostelní kaple střešní krytinu. A někde prostě jen přenocovali. Způsobená škoda se pohybuje po stotisícové hranici. Jednadvacetiletý mladík a jeho o čtrnáct let starší společník si vyslechli obvinění z krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Odměnou za pilnou práci by jim mohla být až pětiletá dovolená na státní útraty

Neplatí na děti
Obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy si z úst rumburských kriminalistů vyslechla devětatřicetiletá žena ze Šluknovského výběžku. Ta si od poloviny loňského roku neplní vyživovací povinnost na svou dceru a syna. Dluh činí necelých osm tisíc korun.

Zmizela nafta
Tři sta padesát litrů nafty zmizelo v uplynulých dnech z vozidla jedné přepravní společnosti v Děčíně. Neznámý zloděj získal palivo tím, že poškodil palivové potrubí. Poškodil také pletivo oplocení. Celková škoda jde do několika tisíců korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

Půlnoční přepadení
Do jednoho podniku ve Varnsdorfu vtrhli dnes po půlnoci dva maskovaní muži v kuklách. Pomocí dřevěného hranolu, který třímal jeden z lupičů v ruce, ohrožovali barmana a donutili ho k vydání obsahu kasírtašky, což mělo předběžně činit zhruba kolem třiceti tisíc korun. Když dále požadovali otevření trezorku v naději, že svůj lup ještě o něco rozšíří, přistihl je majitel, který právě dorazil. Oba se dali na útěk a zmizeli neznámo kde. V současnosti po nich usilovně pátrají rumburští kriminalisté a uvítají jakékoli informace stran případných svědků, které by mohly k dopadení pomoci.

Automat ho naštval
Podezření z přečinu poškození cizí věci sdělili v sobotu ve zkráceném přípravném řízení rumburští policisté sedmatřicetiletému muži. To si vysloužil tím, že v jednom místním podniku udeřil pěstí do spodní obrazovky hracího automatu. Výsledkem bylo rozbité sklo a škoda za necelých osm tisíc korun. Za nezvládnuté emoce čelí hrozbě až ročního odnětí svobody.

Rychle a podnapile
O tom, že alkohol za volantem spolu s nepřiměřenou rychlostí nic dobrého nepřinese, se přesvědčil sedmadvacetiletý muž z Kolína. V zatáčce blízko Krásné Lípy dostal na mokré vozovce smyk a vydal se vstříc domu, do kterého narazil. Cestou se ještě stačil střetnout se zděnou propustí. Svým nezodpovědným počínáním zranil nejen sebe, ale i spolujezdce. V současné době má od rumburských kriminalistů sděleno obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky. Zbývá jen čekat, jaký trest mu soudce přiklepne. Mohou to být až tři roky strávené za mřížemi.

Nedá si pokoj
Šesti šampónů, lahve alkoholu a kuřecí tortilly se sobotního odpoledne v jednom varnsdorfském marketu v sobotu chopil pětadvacetiletý mladý muž. Aniž by vykázal sebemenší tendenci zboží zaplatit, prošel pokladnami a prodejnu opustil. V centru města pak jeho cesta skončila a výtečník si musel udělat návštěvu na obvodním oddělení policie. Tam si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže. Vzhledem k tomu, že se v jeho případě jedná o recidivu, hrozí mu až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Neposlechl
Podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání si od policistů z obvodního oddělení v Benešově nad Ploučnicí vysloužil třiatřicetiletý muž. Ten nerespektoval předběžné opatření soudu, které mu ukládá zdržet se po dobu jednoho měsíce navazování kontaktů s další osobou, a to i telefonických. Nic z toho se mu nepodařilo dodržet a díky tomu se potýká s hrozbou až tříletého vězení.

Svedly je ke krádeži
Patnáct metrů v zemi uložených ocelových svodnic v hodnotě kolem deseti tisíc korun odcizil nedávno kdosi z prostoru lesa ve Varnsdorfu. Policistům z místního obvodního oddělení se v těchto dnech podařilo polapit trojlístek mladíků ve věku osmnáct až dvacet let, kteří mají mít tuto akci na svědomí. Podezření z trestného činu krádeže si svorně vyslechli včera ve zkráceném přípravném řízení. Za to mohou skončit ve vězení až na dva roky 

 
Bez řidičáku na motorku nelez 
Neslavně dopadl motocyklista z Varnsdorfu, kterého ve středu večer zastavila hlídka policistů v místě jeho bydliště. Jediné, co předložil, byl občanský průkaz. Zbytek dokladů jaksi neměl. Po chvíli se ukázalo proč. Pozbyl totiž z důvodu dosažení plného počtu bodů řidičský průkaz. Navíc má v současnosti vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Takže nemohlo následovat nic jiného, než podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkrácenku. Za to nabízí trestní zákoník až tříletý pobyt v nápravném zařízení.
 
 
Z obchodu zmizela tržba 
Peněženku s doklady, platební kartou a tržbou ve výši čtyřiceti tisíc korun sebral asi před týdnem dvacetiletý mladík v jedné děčínské prodejně. Policisté z obvodního oddělení se pustili do práce a po pár dnech výtečníčka ustanovili. Včera si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku. Teď zbývá jen spekulovat, jak vysoký trest dostane. Může to být odnětí svobody ve výši až dvou let.
 
 
Vnikl do vozidel a doplatil na to 
Trestní stíhání pro krádež vloupáním, neoprávněné opatření platebního prostředku a poškození cizí věci zahájili děčínští kriminalisté proti šestatřicetiletému muži. Ten během úterý vnikl do dvou vozidel, ze kterých odcizil peníze, různé doklady, platební kartu, autorádio, navigaci, kameru. Pak částečně vymontoval světlomet, který ponechal na místě. Druhý den ráno odcizil z dalšího automobilu registrační značky. Týž den byl zadržen a putoval do policejní cely. Obvinění si vyslechl včera a dále je stíhán na svobodě. Vzhledem k tomu, že v nedaleké minulosti byl za obdobnou činnost potrestán, může se tentokráte za brány věznice podívat až na tři roky.
 
 
 
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín