Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie ČR

Policisté pronásledovali automobil
Včera v časných ranních hodinách došlo v místě bývalého hraničního přechodu Bad Schandau – Hřensko k pronásledování vozidla Mercedes Benz, jehož osmadvacetiletý řidič nereagoval na znamení k zastavení. Po překročení hranice se do pronásledování zapojili na žádost německých kolegů děčínští policisté. Po nějakém úseku se k pronásledování připojili ještě strážníci. Řidič nereagoval na žádné výzvy k zastavení a uháněl nebezpečně vysokou rychlostí. Po projetí městem vyjel v ulici V Lukách na polní cestu, kde asi po stu metrech vyskočil z vozu a dal se na útěk. Následně byl muži zákona polapen. Policisté následně zjistili, že Vozidlo, které pronásledovali, bylo ze sobotu na neděli odcizeno neznámým pachatelem na území Německa z prostoru areálu obchodu s vozidly po předchozím odcizení klíčů z kanceláře prodejny. Na základě provedeného šetření a z dosud nashromážděných důkazů zahájili kriminalisté proti zadrženému muži trestní stíhání pro trestný čin podílnictví. Obviněnému nyní vzhledem k způsobené škodě, která byla předběžně stanovena na necelých dvě stě tisíc, hrozí až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.
 
 
Mizení litinových krytů objasněno 
Rumburským Kriminalistům se podařilo díky intenzivnímu šetření dopadnout devětatřicetiletého muže, který u dvou benzínových čerpacích stanic a na jednom parkovišti u supermarketu pokrádal ocelolitinové rošty a kryty z drenážních kanálků. Jeho pole působnosti tvořil Rumburk a Varnsdorf Celková škoda, kterou tím způsobil, přesáhla šedesát tisíc korun. Díly kovové krytiny seřazeny za sebou by vytvořily zhruba osmdesát metrů dlouhou řadu. Včera proti němu strážci zákona zahájili trestní stíhání pro trestný čin krádeže. Obviněnému tak hrozí vzhledem k výši škody až pětiletý pobyt ve vězení.
 
 
Porušení práv autorských
Z trestného činu porušení autorského práva se v těchto dnech zodpovídá devětapadesátiletý muž z Děčína. Ten v minulém roce prostřednictvím výměnné sítě neoprávněně nabízel jiným uživatelům internetu volně ke stažení chráněná hudební a filmová díla řádově ve stovkách gigabajtů. Dále bylo zjištěno, že používal na svých domácích počítačích i různý nelegální software. Celková způsobená škoda byla vyčíslena na necelých dvě stě tisíc korun. Trestní stíhání zahájili kriminalisté včerejšího dne. Obviněný má před sebou velmi nepříjemnou vyhlídku až dvouletého odnětí svobody.
 
 
Elektřina odebíraná na černo 
Elektrickou energii v hodnotě přes třináct tisíc korun odsál načerno dvaačtyřicetiletý muž z Rumburku. Prostě si propojil odpojený elektroměr a poslední půlrok takto odebíral proud. Pak se to provalilo a filuta si od místních policistů vyslechl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení.
 
 
Nalezená věc nálezci nepatří 
Přečinu zatajení věci a neoprávněného opatření platebního prostředku se dopustil neznámý pachatel, když o víkendu nalezl a ponechal si batoh obsahující padák se sedačkou, doklady, platební kartu, mobilní telefony a vysílačku. Celková hodnota věcí čítá kolem sedmi a půl tisíce korun. N apřípadu pracují policisté z děčínského obvodního oddělení.
Za tři nože tři roky
Tři nože v hodnotě pět set korun uschoval pod bundu v sobotu v děčínském supermarketu pětatřicetiletý muž. A to přesto, že byl v posledních třech letech za krádež trestán. Za pokladnami, které prošel, jak jinak než bez placení, byl zadržen ostrahou. Štafetu si pak přebrali policisté z obvodního oddělení a ti výtečníkovi sdělili podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Teď mu hrozí až tříletý pobyt ve vězení.
 
 
Neplatila a nevrátila 
Smlouvu na dobu určitou neprodloužil majitel třiapadesátileté ženě, která měla pronajatý byt ve Velkém Šenově. A to z důvodu, že neměla řádně platit nájemné. Prostory do dnešního dne nepředala a na výzvy o vyklizení nereaguje. Místní policisté jí sdělili podezření z trestného činu neoprávněného zásahu do práva k bytu, za což trestní zákoník nabízí až dvě léta pobytu v nápravném zařízení.
 
 
Napadl hosta 
Rumburští policisté sdělili podezření z přečinu výtržnictví proti třiadvacetiletému mladému muži. Ten se měl dopustit toho, že v jednom podniku fyzicky napadl dalšího muže, kterému způsobil zranění, kvůli kterým musel být ambulantně ošetřen v nemocnici. Útočník by za to mohl být potrestán až dvouletým odnětím svobody.
 
 
Peněženka zmizela z kapsy 
Přímo z kapsy u bundy odcizil neznámý lapka peněženku jedné cestující během jízdy městským autobusem v Děčíně. Přišla tak i o doklady a patnáct set korun. Před kapsáři není bezpečno téměř nikde a proto policie důrazně doporučuje střežit své věci co nejlépe.
 
 
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín