Rubriky
Kultura Turistické cíle volný čas Zprávy

Zámek Děčín

Děčínský zámek

Zámek Děčín, příspěvková organizace statutárního města Děčína
Dlouhá jízda 1254
405 01 Děčín I

http://www.zamekdecin.cz

Popis turistické zajímavosti

Zámek Děčín – Růžová zahrada

Zámek Děčín leží na skalním ostrohu  nad soutokem řek Labe a Ploučnice. Jeho historie se datuje již k 10 století  n.l., kdy předchůdce dnešního zámku bylo dřevěné opevnění, které sloužilo jako stěžejní bod správy  oblasti, tzv. Děčínské provincie.

Ve 13. století bylo původní hradiště přestavěno na královský hrad. Během uplynulých staletí přešel původní hrad mnoha přestavbami až do dnešní podoby zámku, která byla nejvíce ovlivněna hraběcím rodem Thun-Hohenstein. Za jejich držení prošlo Děčínské panství v letech 1628-1932 dvěmi důležitými přestavbami až do jeho současné podoby. V průběhu  19. století  se stal zámek významným střediskem  kulturního i politického života. Rod Thunů byl  spřízněn s následníkem  rakousko-uherského trůnu arcivévodou Františekem Ferdinandem d´Este. Po sarajevském atentátu, kdy byl F. F. d´Este zavražděn, byli jeho děti vychovávány právě naDěčínském zámku. Rod Thunů velmi intenzivně udržoval kontakty s předními umělci mezi nejznámější, kteří na Děčínský zámek zavítali, byl Fryderik Chopin. V roce 1932 byl rod Thunů nucen z finančních důvodů zámek prodat Československému státu, který  zde vytvořil kasárna. V následujících letech se zde vystřídala československá, německá, opět československá a  letech 1968 – 1991 sovětská armáda. V roce 1991 přešel zámek do majetku města Děčína, kdy také začala postupná rekonstrukce zdevastovaného objektu.

Součástí zámku je také  Růžová zahrada, odkud naleznete nádherný výhled na město Děčín.

Základní informace:

Lokalita:

centrum města Děčína

Přístupnost:

Na Děčínský zámek, stejně jako do Růžové zahrady se dostanete tzv. Dlouhou jízdou 292 metrů dlouhou cestou ohraničenou 7,5 metrů vysokými zdmi. Samotný výstup k zámku je  zajímavým zážitkem.

PROHLÍDKY ZÁMKU

Prohlídková trasa v někdejším reprezentativním křídle návštěvníky zavede do soukromého apartmá majitele zámku a společenských místností v prvním patře. V této části se dochovala velká část původního vybavení, například parkety, dveře či dřevěné obložení stěn. K nejzajímavějším prostorům patří Modrý sál s dochovanými nástěnnými malbami nebo Věžový kabinet s překrásným výhledem. Součástí prohlídky je také monumentální zámecká konírna.

Otevírací doba a vstupné ZDE.

RŮŽOVÁ ZAHRADA

Nejpřitažlivějším místem zámku je zcela jistě Růžová zahrada. Její kouzlo spočívá v kombinaci výjimečné barokní architektury a podmanivé krásy rozkvetlých růží. Prostor zahrady ohraničuje ze západní strany sala terrena s dochovanou freskovou výmalbou z roku 1678 a ze strany východní vznosný gloriet zdobený galerií barokních soch. Název Růžová zahrada se rozšířil po roce 1881, kdy zde vzniklo jedno z nejznámějších rosarií v habsburské monarchii.

Kontakt:

tel. č.: 412 518 905, 775 862 639 – pokladna zámku

Zámek Děčín

405 02 Děčín, Česká republika