Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Děčínské hodinárium je opět přístupné

Jedinečná výstava časoměrných strojů přímo v půdních prostorách zámku Děčín je od 1. června 2020 znovu otevřena!

V roce 2015 vznikla v podkroví děčínského zámku menší výstava hodin a věžních strojů. Český spolek horologický našel umístění pro předměty z muzejíčka v Soběslavi, které končilo svou činnost a Zámek Děčín tak zpřístupnil zajímavé půdní prostory.

Dnes je expozice Děčínského hodinária mimořádnou a poměrně rozsáhlou sbírkou. K vidění jsou zde časoměrné stroje různých typů a velikostí. Chloubou hodinária je 21 věžních hodinových strojů, které jsou schopny předvedení v ukázkovém provozu. Mezi nejstarší patří pozdně gotický z konce 17. století. Sbírka zahrnuje např. věžní hodiny pocházející z kostela na Teplické ulici, z kostela v Jílovém nebo z budovy bývalé radnice v Děčíně. Výstavu doplňuje příslušenství jako cimbály, zvonící zařízení, rozvodovky či závaží. V další části půdních prostor jsou k vidění stroje a strojky, jejichž pohon zajišťuje el. proud. Za zmínku stojí také dřevěná prostorová plastika z holešovického nádraží či menší orloj zachycující znamení zvěrokruhu. Autorem je známý orlojník Petr Skála.

Kvůli opravě střechy bylo Děčínské hodinárium v poslední době uzavřené. S nadcházející letní sezonou bude expozice opět zpřístupněna.  Dále chce Zámek Děčín zavést pravidelné komentované prohlídky s Ing. M. Baudischem, který se o netradiční výstavu stará. Tímto bychom chtěli vyzvat a porosit dobrovolníky se zájmen o hodinářství či elektrotechniku o pomoc. Dobrovolníci se mohou hlásit na: miroslav.baudisch@seznam.cz.

Zdroj: www.zamekdecin.cz