Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem 22. kola Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice

Tečku za základní částí Kooperativa NBL udělají basketbalisté Děčína soubojem s Pardubicemi, které i letos potvrzují, že patří k předním celkům české soutěže.

Sezónu začali pardubičtí hráči prohrou s úřadujícím mistrem z Nymburku, následně ale dvakrát zvítězili a výher postupně přibývalo, takže dvě kola před koncem mají bilanci 13 – 8. Dvě porážky inkasovali od Nymburku, Opavy a Olomoucka, jednu od Brna (80:75) a jednou nestačili také na Svitavy 80:74. Chuť si ale spravili v předposledním kole, v němž porazili Kolín 94:82 (nejlepší střelci Pardubic: Škranc 25, Vyoral 21, Švrdlík 14).

Pardubičtí ulovili před sezónou na post hlavního rozehrávač exděčínského Tomáše Vyorala, jenž se ihned stal hlavním tahounem svého týmu, když v průměru dává 18,4 bodu a připisuje také přes 5 asistencí a 5 doskoků na zápas. Tomáš Vyoral je třetí nejlepší střelec a nejužitečnějším hráčem celé soutěže, současně je také držitelem rekordu nejvíce nastřílených bodů v jednom utkání v dosavadním průběhu sezóny. V duelu v Kolíně, který Pardubičtí vyhráli 84:105, dal fantastických 43 bodů (střelba za 2 body 7/12, trojky 7/7, TH 9/9)!

Dalšími dvojcifernými střelci Pardubic jsou pivot Kamil Švrdlík (11,9 bodu a 5,6 doskoku), chorvatské křídlo Ozren Pavlovič (10,9) a rozehrávač Viktor Půlpán (10,7). Těsně pod hranicí deseti bodů je Ondřej Kohout, radno ale není dávat prostor ani Škrancovi, Slaninovi a dalším. Nejlepším doskakovačem Pardubic je Radek Nečas s průměrem 5,7 doskoku na zápas.

V poháru Alpe Adria Cup se Pardubickým podařilo vyhrát základní skupinu A bez jediné porážky, a ve čtvrtfinále play-off se poměří s druhým týmem skupiny B, levickými Patrioty.

V Českém poháru mužů vyřadily Pardubice v osmifinále Ostravu 67:90, ve čtvrtfinále pak překvapivě vysoko prohrály se svitavskými Tury 100:65, když nezvládly především první a poslední čtvrtinu (nejlepší střelci Pardubic: Vyoral 25, Pavlovič 10, Kohout 7).

Vzájemný zápas v zákl. části:
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 84:69
Kohout 17, Vyoral 16, Slanina 10, Půlpán 10, Švrdlík 10 – Pomikálek 19, Šiška 14, Autrey 11.

NÁZOR BK DĚČÍN

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ve středu nás čekají Pardubice vedené Tomášem Vyoralem, který hraje ve výborné formě. Kromě Vyorala spoléhají Pardubice na zkušené podkošové hráče Nečase, Švrdlíka, Kohouta a Slaninu. Budeme chtít předvést lepší útočný výkon, než v posledním ligovém zápase.“

Klinton Carlson, křídlo BK ARMEX Děčín: „Středeční zápas bude další těžkou prověrkou, ale výhoda domácího prostředí bude na naší straně. Máme za sebou několik porážek, včetně těsných, ale musíme tvrdě trénovat, makat v zápasech a snažit se to otočit. Zápas s Pardubicemi slibuje velký boj a doufáme, že bude v hale zase co nejvíce našich fanoušků.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta