Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem 8. kola Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – Kingspan Královští sokoli

Tým Královských sokolů se v loňské sezóně musel zúčastnit baráže, protože po základní části i skupině A2 skončil na poslední příčce. V baráži pak sice podlehl Jindřichovu Hradci, ale porazil pražský GBA Europe a v tabulce, kde každý ze tří celků měl jedno vítězství, díky nejlepšímu skóre obsadil první příčku a zachránil se.

V nové sezóně KNBL mužstvo z Hradce Králové prohrálo prvních šest zápasů, když v nich většinou narazilo na týmy patřící do horní poloviny tabulky. V minulém kole ale doma vyzvalo Kolín, a v ofenzivně laděném duelu jej přestřílelo 108:97 (nejlepší střelci Sokolů: Sedmák 28, Lošonský 25, Tresač 21), čímž vymazalo nulu na svém kontě výher.

Sestava Sokolů doznala několika změn, když ji opustili například cizinci Bryce Canda a Charles Marquardt, ale na druhou stranu se podařilo udržet zkušené borce ze Slovenska – Petera Sedmáka a Pavola Lošonského, který ani jednou v minulém ročníku nedal méně než 10 bodů, a ve stejném duchu pokračuje i v nové sezóně. Na rozehrávce zůstal Srb Peda Stamenkovič, kterého doplnil na křídle jeho krajan Dorde Tresač, jenž se jeví zatím v dobrém světle. Z tuzemských basketbalistů zůstali na soupisce Ondřej Peterka, Petr Andres a Tomáš Mahler, novými jmény jsou Rostislav Jirák, David Pekárek, Lukáš Kantůrek a Dominik Heinzl.

Hradec Králové se opírá o výkony zkušených hráčů, kteří obstarávají většinu bodů svého celku – Pavol Lošonský připisuje v průměru na utkání 18,4 bodu a 6 doskoků, Peter Sedmák dává 15 bodů a doskočí 4 míče. Za tři body rád střílející Dorde Tresač dává v průměru 14,1 bodu, dvojcifernými střelci jsou ještě Stamenkovič (11,3) a Pekárek (11,0).

Zajímavostí je, že předposlední Sokoli byli po sedmi kolech po vedoucím Nymburku druhým nejpřesněji střílejícím týmem (ve dvojkové střelbě dokonce tabulku vedli), ale jsou poslední v doskocích.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta