Rubriky
Sport Zprávy

Kádr je kompletní

Válečníci vstoupí do nové sezóny téměř ve stejném složení, jako skončili tu minulou úspěšně stříbrnou…

Kromě odchodu Jakuba Krakoviče tak zůstává úspěšný tým pohromadě. Do přípravy se zapojila tato sestava: Ondřej Šiška, Lukáš Feštr, Šimon Ježek, Filip Kroutil, Tomáš Pomikálek, David Žikla, Jakub Skalička a s individuálním omezením také Pavel Grunt laborující se zraněním kotníku, jež si přivezl z utkání za univerzitní reprezentaci. Robert Landa působí jako každoročně v roli asistenta trenéra ženské reprezentace U16, s níž ho čeká mistrovství Evropy v makedonském Skopje od 22. do 30. srpna. Oba Američané Lamb Autrey a Klint Carlson se připravují individuálně v USA a k týmu se připojí v posledním srpnovém týdnu.

Kádr vícemistra doplňují tři mladíci – Lukáš Bobek, Martin Mach a Lukáš Rozsypal.

Lukáš Bobek je libereckým odchovancem, který minulé 4 roky strávil v programu USK Praha. V posledním ročníku odehrál 27 utkání v extralize U19, 23 utkání v 1.lize mužů a také stihl 7 zápasů ve 2.lize mužů za liberecké Kondory. V ročníku 2012/13 se nyní již devatenáctiletý hráč objevil také v dresu Děčína, když hostoval do týmu žáků. Lukáš měří 197 cm, nastupuje na postu rozehrávače nebo křídla a s Děčínem podepsal smlouvu o tříleté spolupráci. Lukáš ke svému angažmá řekl: „Nejprve chci poděkovat panu trenérovi a vedení klubu BK Děčín za důvěru. Pokusím se udělat maximum, abych tuto vloženou důvěru nezklamal. Nepřicházím do úplně neznámého prostředí, v Děčíně jsem hrál v žákovské kategorii pod vedením trenérů Jakuba Houšky a Roberta Landy. Navíc Robert Landa byl můj úplně první trenér v liberecké přípravce a můj dětský vzor. S trenérem Tomášem Greplem bych rád navázal na naši předchozí spolupráci. Za přípravu na cestě do NBL děkuji i všem v týmech BK Kondoři Liberec a USK Praha, protože bez jejich péče bych šanci bojovat o místo v týmu KNBL nikdy neměl.“

Martin Mach je odchovancem Jiskry Domažlice, kde letos odehrál 22 zápasů ve 2.lize mužů. Stejný počet utkání odehrál i v 1.lize mužů, a to v dresu Lokomotivy Plzeň, kde působí od roku 2016. V extralize U19 pak rovněž v plzeňském dresu ve svém závěrečném loňském roce absolvoval 24 zápasů. Martinovi je devatenáct let, měří dva metry a Válečníkem se stal rovněž na tři roky. Martin se k příchodu do Děčína vyjádřil takto: „Děčín je klub s výborným jménem, každoročně nejvyššími ambicemi a výborným kádrem. Proto jsem vděčný za příležitost, kterou jsem dostal a budu se snažit také svou troškou přispět do mlýna. Jsem tu jen pár dní a zatím je všechno (parta, zázemí, tréninky) takové, jak se po republice šušká, a jaké jsem si to představoval. Už se nemůžu dočkat, až to v říjnu vypukne. Cením si i toho, že díky děčínské vstřícnosti můžu dále reprezentovat Plzeň v 1.lize. Také bych chtěl poděkovat Domažlicím, kde jsem vyrůstal a kde jsem udělal svoje první basketbalové krůčky, dostal svoje první minuty v mužském basketbalu. Nesmím zapomenout na Klatovy kde jsem strávil taky hezkých pár let, a již zmiňovanou Plzeň, jež mi otevřela dveře do velkého basketbalu. Největší dík patří Erikovi Eismanovi, který mě trénoval jak v Domažlicích, tak v Plzni, a má na mém basketbalovém rozvoji asi největší podíl.“.

Lukáše Rozsypala už jistě znají příznivci děčínského mládežnického basketbalu. Působí totiž v našich týmech od minižáků, ale je také synem bývalého hráče mužského A-týmu Radka. Lukášovi je teprve 17 let a jeho kategorií bude ještě následující dva roky juniorská U19. V A-týmu bude teprve získávat první zkušenosti s mužským basketbalem a postupně se rozkoukávat a otrkávat v tréninkovém procesu… Lukáš ke své situaci řekl: „Jsem rád za šanci připravovat se s děčínským mužským A-týmem. Jelikož jsem Děčíňák a baskeťák, tak pro mě vždy bylo cílem probojovat se do kádru NBL, jen jsem nečekal, že ta příležitost přijde tak brzy. Udělám maximum, abych se stále zlepšoval a vydobyl si v sestavě stálé místo.“.

„Jsme moc rádi, že se k nám kluci připojili. U Lukáše Bobka s Martinem Machem jde už o hráče vycházející z dorostu. Věříme, že se dokážou rychle adaptovat na mužský basketbal, s čímž už začali v loňském ročníku v 1.lize. Jejich hlavní herní role by měla být stále ve druhé nejvyšší soutěži v dresu Liberce, respektive Plzně, ale určitě pro ně budeme hledat prostor i v A-týmu. U Lukáše Rozsypala půjde zatím o rozkoukávání a seznamování především s tréninkovým procesem v mužské kategorii.“, zhodnotil příchod nových tváří trenér Tomáš Grepl.

S A-týmem připravuje ještě skupinka dalších děčínských mladíků, kteří budou absolvovat srpnovou přípravu a bojovat tak o místo v sestavě, především do budoucna.

Tomáš Kocum, Jonáš Písařík, Ondřej Fichtner a Ondřej Loun dostávají příležitost nabýt top fyzickou kondici a vyzkoušet si tréninky nejvyšší úrovně.  Všichni jsou odchovanci děčínského basketbalu, první tři jmenovaní měli v posledním ročníku zdravotní obtíže, což jim ztěžuje aktuální adaptaci na náročnou přípravu A-týmu. Tomáš je nejstarším ze skupiny a poslední roky nastupoval v Severočeské lize, ale s mužským A-týmem už byl v minulosti v kontaktu. Jonáš už do přípravy nakukoval vloni. Ondru Fichtnera čeká ještě rok v juniorské kategorii U19, kde v loňském ročníku nastupoval v dresu extraligových Litoměřic a získával první minuty v mužské regionální soutěži. Ondra Loun je teprve šestnáctiletý benjamínek, jehož čeká ještě rok v kategorii kadetů U17.

Zdroj: www.bkdecin.cz