Rubriky
Zprávy

Zoo Děčín má tři rysata!

Letošní rok v děčínské zoologické zahradě opravdu velmi přeje odchovům. Řadu mláďat tentokrát rozšířil pár rysů ostrovidů, který přivedl na svět 3 krásná koťata. Narodila už před měsícem, ale samice je až doteď schovávala v porodní boudě. „O přítomnosti rysat jsme věděli od prvního dne díky charakteristickému mňoukání koťat a také díky změně chování samice, kdy odmítala opouštět boudu. Abychom matku s mláďaty co nejméně rušili, vstupovali jsme do expozice jen kvůli krmení a nejnutnějšímu úklidu.

Rysice sice už v minulosti 2x porodila, ale odchov nikdy nebyl úspěšný. Matka o mláďata nejevila žádný zájem, a proto jsme jí i z tohoto důvodu chtěli dopřát klid,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. „Po prvním porodu jsme koťata odebrali a zkusili je podložit pod kojící kočku zapůjčenou z děčínského útulku, ale po pár dnech uhynula. Podruhé jsme nechali vše na přírodě a opět to skončilo neúspěchem. Až třetí porod přinesl změnu v mateřských pudech samice, která už dospěla, a my jsme velmi rádi, že se nyní o mláďata vzorně stará,“ doplnil Haberland. Rysata každým dnem získávají na odvaze, vykukují z porodní boudy a vydávají se prozkoumávat její nejbližší okolí.

Chovný pár rysů ostrovidů sestavila děčínská zoo v roce 2016. Samec je pětiletý a pochází ze Zoo Liberec, samička má 3,5 roku a přicestovala ze Zoo Hluboká.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.