Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 10. kolem nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – BK Opava

Už čtyřikrát se v této sezóně utkali Válečníci s loňským stříbrným medailistou z Opavy a zatím je bilance na zápasy vyrovnaná 2:2. Naši vyhráli oba duely v základní části, Slezané naopak slavili v semifinále Českého poháru a utkání nadstavbové skupiny A1.

Opava zažívá zajímavou sezónu, ve které nejprve vyhrála čtyři z pěti ligových duelů (podlehla pouze Nymburku), poté však začal ztrácet a nakonec obsadila po základní části 7. místo s 10 výhrami a 12 porážkami. Svůj podíl na tom měl bezpochyby náročný program Slezanů, kteří kromě tuzemské soutěže ještě absolvovali Ligu mistrů, kde inkasovali někdy velmi těžké porážky, ale na druhou stranu sbírali cenné zkušenosti. Svěřencům trenéra Czudka se nevyhnula ani zranění, což byl další důvod některých porážek.

Po vyřazení z Ligy mistrů a návratu marodů se ale Opava opět rozjíždí a je velmi nebezpečná. Získala stříbrné medaile v ČP, ve skupině A1 už pětkrát slavila, když například doma smetla Svitavy (110:68) nebo nedala šanci Ústí (87:60). A také domácí prohra s Nymburkem 89:90 budí respekt. V poslední kole pak Slezané doma porazili Pardubice 87:77 (nejlepší střelci Opavy: Bujnoch 18, Zbránek 16, Šiřina 16, Klečka 10).

Opavští jsou už delší dobu pospolu, což je silná zbraň. Jejich kádr disponuje celou řadou nebezpečných hráčů, kteří mohou skórovat z vymezeného území či perimetru a každý z nich je schopen dát veliké množství bodů. Lídrem je Jakub Šiřina s průměrem 13,6 bodu na zápas, druhý je Václav Bujnoch (12,8) a třetí Radim Klečka (12,5). Obrany soupeřů se ale musí mít na pozoru rovněž před Kouřilem, Gniadekem, Kvapilem a dalšími.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Talent, souhra, fyzičnost, um ve hře jeden na jednoho, ve střelbě za tři body, aktivita a důraz na útočném doskoku. To je stručná vizitka vicemistra z Opavy, který k nám přijede z jasným cílem vyhrát. Pokud mu chceme tyto plány nabourat, musíme odehrát utkání v nadstandardní kvalitě, a to především co se týká naší efektivity.“

Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Opava v základní části je jiná, než Opava v nadstavbě. Vrátili se hráči z marodky, skončila liga mistrů, a tak se může zcela soustředit na nadstavbovou skupinu A1 a tomu odpovídají i výsledky. I když zápas s Brnem nebyl nejpohlednější pro oko diváka, pro nás je nejdůležitější výhra a pro ni si půjdeme i v zápase s Opavou.“

Vzájemné zápasy v základní části KNBL: 
BK ARMEX Děčín – BK Opava 100:79
Carlson 18, Autrey 17, Pomikálek 13 – Zbránek 24, Švandrlík 22, Kouřil 14.
BK Opava – BK ARMEX Děčín 61:77
Kvapil 14, Klečka 12, Zbránek 9 – Feštr 18, Šiška 13, Pomikálek 13, Ježek 10.
Vzájemný zápas v semifinále ČP mužů:
BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:82
Ježek 17, Carlson 12, Kroutil 11 – Bujnoch 17, Šiřina 16, Kvapil 13, Kouřil 13.
Vzájemný zápas v nadstavbové sk. A1:
BK Opava – BK ARMEX Děčín 70:58
Klečka 22, Bujnoch 13, Kvapil 13, Gniadek 9 – Krakovič 16, Carlson 8, Grunt 7, Šiška 7.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta