Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Zoo chystá oblíbený masopustní průvod

Veselá muzika, tanečky, připomínka masopustních tradic, dobroty a soutěže. Tak to je jen hrubý nástin toho, co vás už za pár dnů čeká v děčínské zoologické zahradě. Oslavy masopustu chystá zoo na první březnovou sobotu 2. 3. 2019. Nebude chybět ani oblíbený masopustní průvod masek městem.

Program masopustního veselí začne jako již tradičně v areálu zoo ve 14 hodin. V první řadě se zde budou moci blýsknout ti, kteří se nebojí postavit k plotně a umějí připravit ty nejlahodnější koblihy. Připravena je totiž tradiční soutěž O nechutnější masopustní koblihu „Chcete-li zkusit štěstí a stát se koblihovým králem, pak můžete začít trénovat přípravu koblih již nyní. Soutěžit může každý, kdo se se svými výrobky dostaví v den konání akce do zoo a předá porotě k posouzení tři vlastnoručně usmažené koblihy. Porota se při jejich hodnocení bude zaměřovat především na chuť, náplň a také celkový vzhled,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Do soutěže mohou jednotlivci dodat i více koblihových trojic, musí se však lišit alespoň náplní. Koblihová soutěž nebude jedinou, ve které bude možné uspět. „Mezi přítomnými budeme hledat i nejrychlejšího koblihového jedlíka nebo dítě, které bude mít nejhezčí masopustní masku,“ doplnila mluvčí.

Po soutěžích bude následovat nejoblíbenější součástí celé akce – masopustní průvod městem. Ten vyrazí ze zoo přibližně ve čtvrt na čtyři. Cílem letošního průvodu bude Křížová ulice, kde proběhne tzv. soud s medvědem. Tam by měl průvod dorazit zhruba po půl páté hodině odpolední. „Po cestě nebudou chybět zajímavá zastavení. Někde si zatancujeme, někde zazpíváme, jinde ochutnáme něco dobrého nebo ztropíme nějakou taškařici. Do průvodu se s námi vydá Divadelní spolek Karla Čapka Děčín, flašinetář, harmonikář i vozembouchář a prasečí cirkus. Za poslední roky se z této akce podařilo vytvořit krásnou tradici, kterou si nenechá ujít stále více lidí, a proto doufáme, že tomu nebude letos jinak,“ ukončila mluvčí. Po celý den bude v zoo platit speciální masopustní vstupné: dospělí: 50,- Kč / děti: 20,- Kč / studenti, důchodci: 20,-. Akci podpořilo Statutární město Děčín.

Plánované zastávky během průvodu městem (časy jsou pouze orientační):
15:15 Odchod průvodu ze zoo
15:25 DDM Děčín
15:45 HOSTEL Děčín (parčík pod budovou ČEZ)
16:40 Křížová ulice

Pravidla soutěže O nejchutnější masopustní koblihu
Úkolem každého účastníka je donést v den konání akce (2. 3. 2019 do 13.45 hodin) do zoo 3 smažené koblihy vlastní výroby a shodné náplně, odevzdat je na recepci zoo, kde bude řádně zaregistrován.
Jeden soutěžící může do soutěže přihlásit i více svých koblihových trojic. Podmínkou je pouze změna náplně nebo těsta.

Donesené vzorky bude anonymně hodnotit tříčlenná porota, která se zaměří na 3 faktory: vzhled, chuť a náplň.
Přihlásit se je možné již nyní na recepci zoo nebo prostřednictvím mailu: info@zoodecin.cz, nejpozději však 2. března 2019 do 13.45 hodin osobně v zoo.

Vyhodnocení soutěže proběhne tentýž den nejpozději do 15.00 h v zoo.

Účast v soutěži není věkově omezena.

Vítěz se může těšit na zajímavý balíček.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.