Rubriky
Sport Zprávy

Sluneta porazila Válečníky poslední střelou

V posledním utkání základní části, ve kterém Válečníci hostili ústeckou Slunetu, se čekalo na vítěze až do třetího prodloužení. A radovali se hosté po výhře 106:109. V úvodním kole nadstavbové skupiny A1 měli Děčínští šanci tento nezdar odčinit, ale místo toho prohráli podruhé, tentokrát střelou v posledních vteřinách normální hrací doby.

Naši přitom začali dobře, aktivně a Autrey hned první střelu proměnil v body. Po něm se trefil ještě Šiška, a po trojce Ježka to bylo 7:2. Jenže hosté hbitě kontrovali, otočili na 7:9 a začala přetahovaná, v níž se vedení přelévalo ze strany na stranu, ale ani jeden tým nezískal nedokázal soupeři utéct. Po koši Feštra to bylo 20:18, ale trojka Faita a dva body Šmída otočily na 20:23. Druhou desetiminutovku začal bodově Svejcar, naštěstí Carlson trojkou snížil manko na 23:25. A diváci opět sledovali urputnou bitvu, ve které se chvíli dařilo hostů a chvíli zase Válečníkům. Ti prohrávali čtyři minuty před přestávkou 29:35, ale trojky Kroutila a Feštra vyrovnaly na 35:35. Sluneta si ale rychle vzala šestibodové vedení zpět a udržela ho až do poločasu – 39:45.

V úvodu druhé půle se hosté díky trefám Houšky a Svejcara ujali dvojciferného vedení 41:51, ale to domácí nakoplo ještě k větší aktivitě, a po pěti minutách to bylo 50:53. Válečníci měli optickou převahu, drželi trojkové střelce Slunety na uzdě a pomalu ukrajovali z manka. Po trojce Autreyho to bylo 53:56, po koši Pomikálka s faulem bylo vyrovnáno 56:56 a trojka Landy otočila na 59:56. Soupeř ale v posledních vteřinách zabral a před poslední periodou bylo takřka vyrovnáno – 61:60. Tu začal pecka blokem a Houška trojkou, na kterou Autrey odpověděl dvěma body – 63:63. Po dalších bodech Landy a Autreyho to bylo 67:63, ale Válečníkům se nepodařilo odskočit na výraznější rozdíl, a tak po pěti minutách Wisseh vyrovnal na 69:69. Poté přišly krušné chvilky pro děčínské fandy, protože Pomikálek minul obě šestky, Autrey sice vyrovnal na 71:71, ale následně Landa opět zahodil oba trestné hody. Velezkušený domácí pivot poté sice napravil své zaváhání košem na 73:72, ale Ústečané stále kousali a minutu před koncem vedli 73:74. Pak Autrey po útočném doskoku otočil na 75:74, navíc Houška minul trojku a Wallace fauloval, jenže Pomikálek opět nedal ani jednu šestku a Svejcar v samém závěru strhl výhru na stranu svého týmu – 75:76.

Důvody hořké prohry lze hledat v několika rovinách. Válečníkům se sice podařilo zastavit ústecké trojkaře, ale neubránili podkošový prostor, kde Ústí střílelo s takřka 80% úspěšností za dva body (střely 31/39!). Sluneta proměnila jen dvě šestky, ale naši nedali bohužel posledních šest v rozhodujících okamžicích duelu. Děčín měl také 17 útočných doskoků, ale dal z nich jen 14 bodů, navíc se nedařilo tolik jeho lavičce (26:36).
Mužem utkání byl zvolen nejlepší střelec Ústí, rozehrávač Wisseh, autor 16 bodů a 8 asistencí, dvojcifernými střelci byli ještě Pecka (12) a Houška (11). Na straně Děčína byl nejlepší Autrey s 19 body a 5 asistencemi, přes deset bodů pak už dal ale jen Šiška (13).

Trenéři po utkání
Antonín Pištěcký, trenér Sluneta Ústí n. L.: „My jsme rádi za vítězství. Nechci řešit detaily. Obecně bylo velice důležité, že jsme zvládli první poločas po sobotní výhře tady a získali jsme si v něm mírné vedení. Bavili jsme se o větším tlaku. A pak jsme zvládli i vstup do druhého poločasu, získali jsme si desetibodové vedení. Pak Děčín přitáhl šrouby, neuvěřitelná energie hlavně na útočném doskoku, kde jsem mohl točit sestavu, jak jsem chtěl, a stejně jsme nebyli schopní odstavit. Je neuvěřitelné, že jsme i přes sedmnáct útočných doskoků Děčína mohli jen doufat s velkým D, že bychom ten zápas mohli vyhrát.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Gratuluji Tondovi a Ústí k výhře. Dnes jsme to Ústí trochu darovali závěrečným selháním v situaci, kdy by to asi každý vyřešil lépe. Že jsme hráli tak vyrovnaný zápas s Ústím, bylo dáno tím, že střílí z dvojky s úspěšností osmdesát procent. My máme úspěšnost padesát pět procent, a to je velký rozdíl. Nás to velmi frustruje, protože sice můžeme bojovat, tvořit tlak, ale když máme otevřené střely z dálky v závěru a nedáme, navíc z posledních šesti šestek jsme nedali jedinou. Jsme zkrátka v útlumu, ale pak ještě přijde taková chyba, jako když se Svejcar rozběhne a nic jiného už se asi stát nemohlo. Nás teď čeká závěrečný turnaj Českého poháru v Novém Jičíně.“

Hráči po utkání
Jaytomah Wisseh, rozehrávač Sluneta Ústí n. L.: „Když jste basketbalový fanoušek, tohle je přesně zápas, který chcete sledovat. Tedy zápas se střídavým vedení s vítěznou střelou s klaksonem. Dnes jsme nestříleli dobře z tříbodové vzdálenosti, neměli jsme dobré trestné hody, ale nahradili jsme to vysokou úspěšností dvojkové střelby a jsme rádi za velkou výhru.“
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Nemá smysl opakovat, co bylo řečeno. Jsou to pro nás dvě těžké porážky, my se z toho musíme oklepat. Dnes v poslední vteřině, v sobotu taky na poslední chvíli. V obou duelech stačilo, abychom dali třeba koš navíc. Kdyby tomu tak bylo, máme dvě výhry a smějeme se. My se musíme oklepat, jet do Nového Jičína a urvat medaili z Final four Českého poháru.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Landa
Ústí: Šotnar, Wallace, Svejcar, Pecka, Houška

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 75:76
Body Děčína: Autrey 19 (1x 3, 5 asistencí), Šiška 13 (1x 3), Landa 9 (1), Kroutil 8 (2), Pomikálek 7 (6 doskoků), Feštr 7 (1x 3), Carlson 5 (1), Grunt 4, Ježek 3 (1), Žikla 0.
Body Ústí: Wisseh 16 (8 asistencí), Pecka 12, P. Houška 11 (1x 3), Svejcar 9, Wallace 8 (1), Martin 7 (1), Šteffel 6, Fait 5 (1), Šmíd 2, Šotnar 0.
Střelba za 2 body 23/44:31/39, za 3 body 8/24:4/19, TH 5/11:2/8. Doskoky 33:30 (útočné 17:9), asistence 15:17, ztráty 11:13, fauly 17:19.

Nejlepší hráč: Jaytomah Wisseh

Diváků: 790

Čtvrtiny: 20:23, 19:22, 22:15, 14:16

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta