Rubriky
Zprávy

Dobrovolní hasiči potřebují nové auto, město je podpoří

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Děčíně na Starém Městě potřebuje nový dopravní automobil. Ten současný (Nissan Patrol kombi) používá od roku 2007, přičemž auto bylo vyrobeno v roce 1995. Najeto má již 180 tisíc kilometrů a hasiči tak musí investovat nemalé peníze jak do jeho oprav, tak i do náročné údržby. Město Děčín, pod nějž hasiči spadají, chce proto požádat o dotaci na nový dopravní automobil s pohonem na všechna čtyři kola, který by hasiči používali například v náročném terénu Labských pískovců. Jeho pořizovací cena je 1,5 milionů korun včetně DPH.

Dotační titul, z něhož je možné peníze získat, vypsal Ústecký kraj. Je určený přímo na podporu nové techniky právě pro dobrovolné hasiče. Maximální výše dotace je 300 tisíc korun – další dotaci, tentokrát ve výši 450 tisíc korun, by pak mělo město Děčín získat od Ministerstva vnitra s tím, že Děčín je již zařazen ve schváleném pořadníku na tuto dotaci. Pokud by se podařilo získat obě dotace v celkové výši 750 tisíc korun, město by ze svého rozpočtu na nákup terénního auta muselo uvolnit stejně vysokou částku. Rozpočet Děčína s tím počítá, rada města nákup nového auta pro hasiče schválila na svém posledním lednovém zasedání.

„Rádi dobrovolné hasiče takto podpoříme. Jsou pro nás důležití, zachraňují lidem majetky a životy. Je nutné si také uvědomit, že hasiči nejen hasí, ale z devadesáti procent dělají spoustu jiné důležité práce. A dělají to dobrovolně, často ve svém volném čase. Proto si jich vážíme a na novou techniku jim rádi přispějeme,“ říká primátor Děčína Jaroslav Hrouda.

Nové auto zvýší akceschopnost jednotky dobrovolných hasičů. Pro terénní výjezdy na Děčínsku je pro ně prakticky nezbytné.

Děčín má čtyři jednotky dobrovolných hasičů. Kromě Starého Města je jednotka také v Křešicích, Boleticích a Horním Žlebu. Činnost dobrovolných hasičů je široká, pomáhají městu například při zajištění různých akcí, na starosti mají také případnou stavbu protipovodňových zdí.

Zdroj: Magistrát města Děčín