Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 18. kolem Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice

V úvodním domácím utkání roku 2019 vyzvou Válečníci těžkého soupeře, ambiciozní tým Pardubic. A protože zápasy těchto dvou celků jsou vždy velmi atraktivní, bude duel přenášet naživo Česká televize.

Rivalita mezi Děčínem a Pardubicemi je veliká a oba týmy dokáží vyloupit tvrz toho druhého, což dokazuje například minulá sezóna, kde Děčín vyhrál jak doma, tak v Pardubicích, ale soupeř rovněž uhájil jednou domácí palubovku a jednou vyhrál v Děčíně. V sezóně 2016/17 se oba soupeři utkali i díky bojům v play-off devětkrát a pětkrát slavili Válečníci, když čtyři výhry (dvě venkovní) urvali v semifinále a postoupili do finále. Pardubičtí jsou naopak lepší ve vzájemných zápasech v Českém poháru, kde zatím vždy Děčín porazili.

V letošní sezóně basketbalisté Děčína jako první zastavili rozjetý pardubický vlak, když vyhráli na jeho půdě 67:76. Následně svěřenci trenéra Levella Sanderse padli ještě s Nymburkem, překvapivě doma s USK a těsně v Kolíně. V předposledním kole pak Pardubičtí nestačili v derby na Olomoucko 99:76, chuť si ale spravili v minulém kole, v němž (bez Benjamina) porazili doma Brno 85:69 (nejlepší střelci Pardubic: Jackson 15, Švrdlík 14, Williams 13) a drží se na 3. místě tabulky.

Loni v lize bronzové Pardubice se spoléhají na čtveřici Američanů doplněnou o šikovné české hráče. Bodovým lídrem je křídelník Dwayne Benjamin (15,0 bodu na zápas), za ním jsou rozehrávači Richard Williams (14,2) a Donovan Jackson (13,9). Z českých hráčů jsou nejlepší střelci Kamil Švrdlík (11,0) a Ondřej Kohout (9,7).

Tým Pardubic se v tomto ročníku marně pokoušel projít přes kvalifikaci Champions League a nedařilo se mu ani evropském poháru FIBA Europe Cup, kde prohrál všech šest zápasů ve své skupině.

Vzájemný zápas v základní části:
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:76
Nejlepší střelci: Williams 20, Jackson 18, Benjamin 8 – Grunt 18, Autrey 15, Feštr 11.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Utkání bude další výzvou, protože Pardubice jsou v tabulce před námi a navíc se nám budou jistě chtít oplatit porážku z první poloviny sezóny. Soupeř má ohromnou kvalitu, ale bude důležité, v jakém zdravotním rozpoložení přijede. My musíme nastoupit s maximální koncentrací, protože kvalitní pardubičtí Američané, když se jim bude dařit a necháme jim prostor, jsou schopni velikých výkonů. Ale i my chceme uspět a doufám, že nám v tom také pomůže naše poslední vítězství nad USK Praha. Chceme Pardubice porazit podruhé v sezóně.“

Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Ve středu k nám zavítá vysoce kvalitní tým Pardubic, který se vyznačuje velice podobným stylem hry jako prosazujeme my – rychlý, agresivní a silový. V takto vyhroceném utkání dvou kvalitních týmů budou rozhodovat ty nejmenší detaily. Každý neutrální míč, každý doskok. Všichni, kdo dorazí, mohou očekávat velice atraktivní a dynamické utkání, ve kterém věřím, že se nám i podruhé povede vyhrát.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta