Rubriky
Zprávy

Koza z národního parku našla nový domov u jednoho z Partnerů NP

České Švýcarsko, 18. 1. 2018 – Koza, která podle poznatků Správy Národního parku České Švýcarsko žila uprostřed vlčího teritoria nejméně od 21. 8. 2018, kdy se ji poprvé zaznamenali pracovníci strážní služby, se po nejméně 148 dnech pobytu v lesích vrátila zpět k lidem. Dne 15. ledna přišla k usedlosti do osady Kopec, kde jí majitelé domu poskytli přístřeší. Z lesa koza odešla pravděpodobně kvůli většímu množství sněhu, který ztěžoval přístup k potravě.

Původně pracovníci správy parku nedávali koze, kterou se při srpnovém setkání nepodařilo odchytit, přílišné šance na přežití. Předpokládali, že vlci domácí zvíře brzy uloví. O to větší bylo překvapení, když se objevila na snímku z fotopasti ze dne 18. 11. 2018. Fotopast zdokumentovala několikanásobný výskyt vlků na stejném místě, kde se pohybovala také koza. Další hlášení o spatření kozy obdržela správa počátkem ledna, kdy černobílou kozu zahlédli turisté během silvestrovské vycházky.

Navrátivší se kozu převzali pracovníci správy parku do dočasné péče 16. ledna. Nakonec se jí ujal jeden z Partnerů NP České Švýcarsko, a to konkrétně Usedlost Na Stodolci v Dolní Chřibské. Byla umístěna do malého stáda kamerunských koz, chovaných za účelem vypásání okolních luk.


Odvážná koza (vpravo): Po nejméně 148 dnech samoty v lesích národního parku, v jádru vlčího teritoria, zvolila návrat k lidem. Nyní o ni pečuje jeden z Partnerů NP České Švýcarsko, Usedlost na Stodolci v Dolní Chřibské. Foto: Tomáš Salov

Zdroj: www.npcs.cz