Rubriky
Sport Zprávy

Třetí stovka Válečníků, oslabená Opava však kousala

Basketbalisté Děčína mají na svém kontě další domácí výhru se stovkovým razítkem. Tentokrát si vyšlápli na loni stříbrnou Opavu, která však přijela bez čtyř svých klíčových hráčů. Slezanům chyběli rozehrávači Šiřina s Klečkou a pivoti Gniadek s Bujnochem, což bylo samozřejmě citelné oslabení.

Přesto museli být Válečníci ostražití, což se potvrdilo hned v první čtvrtině, kdy úvodní body sice obstaral děčínský pivot Grunt, ale pak chytil střeleckou slinu opavský Zbránek a deseti body v řadě ukázal, na koho si musí Válečníci dávat pozor. Ti své body rozložili na více hráčů, přesto po pěti minutách a trojce Kouřila prohrávali 10:13. Feštr trojkou vyrovnal, ale hosté si udržovali neustále mírný náskok, který byl největší tři minuty před přestávkou, kdy se další opavskou trojkou blýskl Švandrlík – 22:26. Pak sice Carlson pěti body otočil na 27:26, ovšem konec čtvrtky patřil opět Zbránkovi, který zaznamenal tři body a upravil na 27:29. Úvodní body druhé desetiminutovky trefil opět domácí Grunt, jenž odpověděl i na koš Bukovjana – 31:31. Pak naši díky trefám Autreyho a Krakoviče poprvé získali trochu výraznější vedení 38:33, to ovšem uvolněně hrající soupeř brzy smazal, a po další trojce ostrostřelce Švandrlíka vedl 38:39. Proti tomu byli ale Pomikálek s Carlsonem, poté trefil trojku i dnešní narozeninový oslavenec Šiška a bylo to 46:39. Hostující Kouřil sice vzápětí odpověděl rovněž trojkou, jenže ani Autrey se nemýlil při střele za tři body a poločas skončil 49:42.

Druhé dějství začalo pěkně zhurta protože Carlson dal trojku, na tříbodovou trefu Zbránka odpověděl Autrey dvěma body, ovšem Švandrlík kontroval další trojku – 54:48. Pak však přišly dobré chvíle Válečníků, když Grunt dal koš, po něm se blýskl Carlson tříbodovou akcí, stejný hráč o chvíli později získal blok a po zisku Šišky a jeho přihrávce zvýšil na 61:48. Následně Feštr trojkou upravil na 64:48 a Děčínští se nasměrovali k vítězství. Po trojce Kroutila a smeči Pomikálka to bylo již 69:51, čtvrtinu pak uzavřelo pět bodů Autreyho – 76:59. V závěrečné periodě se dlouho střelcům na obou stranách nedařilo, až po takřka třech minutách trefil Kouřil trojku, ovšem Pomikálek ihned přispěchal s odpovědí a zasmečoval – 78:62. Válečníci se dostali v této fázi do pohody, a po další smeči Pomikálka s faulem se rozdíl vyšplhal na 89:69, poté dokonce na 91:69. Chvilkovou ztrátu koncentrace domácích ovšem hosté ihned potrestali a snížili – 91:76. Jenže v posledních minutách Děčínští opět zabrali a Ježek dlouhou dvojkou v poslední vteřině upravil na krásných 100:79. Tato výhra posunula Válečníky na 2. místo v průběžné tabulce.

Válečníci měli hned pět dvojciferných střelců, z nichž nejlepší byl Carlson s 18 body, který svůj jistý střelecký večer vyšperkoval ještě 4 bloky. Hráčem utkání byl ale zvolen Lamb Autrey, který dal 17 bodů, k tomu měl 8 doskoků a 7 asistencí. Své letošní dosavadní maximum – 13 bodů – nastřílel Pomikálek, Grunt zaznamenal 10 bodů, když proměnil všech pět svých střel a Šiška si dal k narozeninám dárek v podobě 10 bodů, 7 asistencí a 6 doskoků. Děčínští výborně stříleli za dva body, ani trojková střelba nebyla špatná, měli více doskoků, ale především asistencí (28:13). Ovšem největší rozdíl byl v ratingu obou celků – 132:60!

Opava se opírala především o trojkovou střelbu, když Švandrlík dal 6 trojek z 9 pokusů (!), Zbránek přidal čtyři trojky z 10 střel a Kouřil tři z šesti. Hosté však výrazně zaostali ve dvojkové střelbě. Nejlepší ze Slezanů byl Zbránek s 24 body, Švandrlík přidal 22 a Kouřil 14 bodů. Pro zranění nedohrál Dragoun.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Carlson, Grunt
Opava: Dragoun, Kouřil, Jurečka, Zbránek, Švandrlík

Trenéři po utkání
Petr Czudek, BK Opava: „V prvé řadě gratulace Pavlovi a jeho týmu, odehráli velmi dobrý zápas. My jsme měli dobrý vstup, první čtvrtka byla dobrá, ale už tam se projevovaly chyby, které jsme dělali mentálně a byla otázka času, kdy to začne soupeř trestat. Pokud chcete vyhrát v Děčíně, musí všichni hráči podat koncentrovaný výkon, což se nepovedlo, někteří jako by tu ani nebyli a pak z toho byly i zdravotní problémy. To je ale věc, co se učíme – koncentrace na každý zápas. Někteří mají hlavy v oblacích a pak je těžké podat alespoň průměrný výkon. Děčín nás ve druhém poločase rozebíral, i dva hráči byli schopní nás vykombinovat a dát koš. Padesát jedna bodů za poločas svědčí o tom, že náš problém byl v obraně. Hořeli jsme jeden na jednoho a nebyli jsme schopni soupeře zastavit.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Děkuji za gratulaci. Chci zdůraznit, že Opava přijela okleštěná o klíčové hráče, na něž jsme se připravovali více. To bylo cítit hned v úvodu, kdy Opava měla uvolněné ruce, hrála s chladnou hlavou, hrála dobře a dostali jsme dvacet devět bodů v první čtvrtině. Udělali jsme rychlé korekce, investovaná energie do čtyřiceti minut, lepší lavička, dobrá spolupráce.. Dali jsme sto bodů, což je pro nás dobrá vizitka. Někteří hráči nás trestali velmi nekompromisně – Zbránek a Švandrlík. Celkově však můžeme být spokojení, ač Opava nebyla v nejsilnější sestavě, protože hraje Champions League. My se zas musíme soustředit na Alpe Adria Cup, protože už ve středu hrajeme s Körmendem.“

Hráči po utkání
Lukáš Bukovjan, rozehrávač BK Opava: „My jsme přijeli do Děčína bez čtyř klíčových hráčů potrápit domácí. První poločas se nám to dařilo, chtěli jsme zlepšit obranu a útočný doskok, což se nám nepovedlo a dostávali jsme koše s fauly. Snažili jsme se Děčín zastavit, měnili jsme obrany, ale soupeř naši obranu rozebíral a prohráli jsme.“
Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Toto jsou zápasy, na které se opravdu těšíte. Opava je zkušený a výborný tým, hraje Champions League a museli jsme podat čtyřicet minut koncentrovaného výkonu. Hosté přijeli připraveni hrát, nikdy se nevzdávají, takže jsme věděli, že musíme hrát také tvrdě a držet náš styl basketbalu, který po nás trenér chce. Chceme se soustředit na tým, dělat věci správně, přišli jsme a vyhráli. Gratuluji Opavě k výkonu a mým spoluhráčům k výhře.“

BK ARMEX Děčín – BK Opava 100:79 
Body Děčína: Carlson 18 (3x 3, 5 doskoků, 4 bloky), Autrey 17 (3x 4, 7 asistencí, 8 doskoků), Pomikálek 13, Grunt 10, Šiška 10 (2x 3, 7 asistencí), Feštr 9 (3x 3), Kroutil 7 (1x 3, 7 doskoků, 4 asistence), Ježek 6, Krakovič 4, Žikla 4, Landa 2.
Body Opavy: Zbránek 24 (4x 3), Švandrlík 22 (6), Kouřil 14 (3x 3, 4 asistence), Slavík 8, Dragoun 4, Jurečka 3 (1x 3), Bukovjan 2, Kvapil 2 (6 doskoků), Štěpánek 0.
Střelba za 2 body 26/38:13/41, za 3 body 12/31:14/35, TH 12/19:11/16. Doskoky 41:35 (útočné 11:12), asistence 28:13, ztráty 12:10, fauly 17:22.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 960

Čtvrtiny: 27:29, 22:13, 27:17, 24:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta