Rubriky
Kultura Sport Zprávy

Tyršův Děčín opět přinese sport, kulturu i zábavu pro celou rodinu

Třetí zářijový víkend se ponese v duchu významného děčínského rodáka Dr. Miroslava Tyrše a bude plný sportu, kultury a zábavy pro celou rodinu. Akce Tyršův Děčín oživí nejen Smetanovo nábřeží, ale také Mariánskou louku.

V sobotu 15. září 2018 se dopoledne budou moci turisté zúčastnit pochodu, který začíná u podmokelské sokolovny (za Hlavním nádražím v Děčíně) a končí v Kempu Děčín. Jsou připravené dvě trasy o délce 5 km a 16 km.

Neděle 16. září 2018 dopoledne bude patřit hlavně připomenutí osobnosti Miroslava Tyrše, který se v Děčíně narodil dne 17. 9. před 186 lety. V 10:00 hodin se uskuteční pietní akt s položením květin u Tyršovy sochy na Smetanově nábřeží za účasti zástupců města, České obce sokolské a dalších hostů. Následovat bude sokolské vystoupení mažoretek, letošní slet připomenou dvě skladby a na závěr vystoupí pěvecký sokolský sbor z Prahy. Po skončení programu u rogala se vydá průvod vedoucí dva koně na děčínský zámek k rodnému domku zakladatele Sokola. Odpoledne se pak můžete těšit na kulturní vystoupení u rogala, kde vystoupí děčínští muzikanti, jako Tomáš Kostka a Iva Štulcová, U-Style, Hana Řánková, DCRadio a Sabina Křováková. O kousek dál se Mariánská louka promění v louku ryze sportovní. Děčínské sportovní kluby zde představí svoji činnost a děti si zde budou moci vyzkoušet nejrůznější sportovní aktivity. Všechna místa, kde se koná program, prolne Sokolská stezka, kde na stanovištích budou děti plnit úkoly a dostanou malou odměnu.

Akce Tyršův Děčín se poprvé konala v letech 1992, 1995 a 1996 na koupališti pod zámkem. Tradici se podařilo obnovit v roce 2015 sokolským setkáním v Kempu Děčín. V roce 2016 přibyl ještě sokolský program u rogala, průvod a prezentace sportovních oddílů.

Miroslav Tyrš byl český národní obrozenec německého původu, kritik, historik umění, estetik, profesor dějin na UK a na ČVUT v Praze, předseda výtvarného odboru Umělecké besedy a člen poroty pro sochařskou výzdobu Národního divadla v Praze. Podílel se na založení organizovaného tělovýchovného hnutí v Čechách, zejména Sokola. Narodil se 17. září 1832 v sudetoněmecké rodině lázeňského a panského lékaře dr. Jana Vincence Tirsche na děčínském zámku. Od dětství měl chatrné zdraví, a proto na radu svého lékaře začal cvičit. Ve svých 51 letech zemřel tragickou smrtí – utonul v říčce Ötztaler Ache u osady Habichen v Tyrolských Alpách.

Zdroj: Magistrát města Děčín