Rubriky
Sport Zprávy

Jeden poločas Válečníkům na výhru nestačil

Basketbalisté Děčína odjížděli k utkání na půdu druhých Pardubic s vědomím, že v případě úspěchu by se dotáhli na domácí na rozdíl jediné výhry a výrazně by se přiblížili posunu v tabulce. To se však nestalo, přestože Válečníci první poločas vyhráli.

Pardubice postrádaly v utkání zraněného Scotta Martina, naši se zase museli obejít bez Roberta Landy.

Duel odstartovaly tři body Kohouta (koš s faulem), na což ale odpověděli Šiška košem a Pomikálek trojkou, takže to bylo 3:5. Následovaly čtyři body Spearmana (trojka s faulem), ale Šiška čtyřmi body opět vrátil vedení našim a přetahovaná pokračovala. Po trojce Ježka a dvou bodech Feštra se náskok Válečníků vyšplhal na 11:15, jenže domácí odpověděli sedmibodovou šňůrou a první čtvrtka nakonec přinesla výsledek 23:21, o což se postarali domácí Kent šestkami a Grunt dvě body. Druhou desetiminutovku zahájili lépe Děčané, protože Pomikálek dal dva body a Šiška trefil trojku – 23:26. Celkově ale přinesla tato perioda tuhou bitvu, ve které se skóre příliš často neměnilo. Po trojce Halady vedli hosté 32:34, Šiška pak jednou šestkou navýšil na 32:35, ale Půlpán trestnými hody snížil na poločasových 34:35.

Také druhý poločas nezačal žádnou přestřelkou, přesto se Pardubičtí dostali během čtyř minut do vedení 43:37. A rozdíl ve skóre se pak prakticky držel až do závěru této čtvrtiny, kdy Pomikálek trestnými hody snížil na 48:43. Po koši P. Houšky to bylo dokonce jen 52:48. Poslední slovo ale patřilo Spearmanovi, který třemi body (opět koš s faulem) upravil na 55:48. Před Válečníky tak ležel v poslední části nelehký úkol vymazat proti dobře bránícímu soupeři sedmibodové manko, ale to se jim nepovedlo. Naopak hned v úvodu udělali domácí šňůru 11:0, odskočili na 66:48 a získali rozhodující náskok. Naši se trefili poprvé až po čtyřech minutách zásluhou Pomikálka, který pak snížil na 66:52, ale Pardubice ihned kontrovaly a zvýšily své vedení po trojce Panduly a dvou bodech Kenta na 75:54. To už bylo jasné, že Válečníci odjedou s prázdnou, přesto alespoň v závěru snížili prohru a trojka Krakoviče v poslední vteřině upravila na 79:63.

Zápas přinesl podle očekávání vyrovnanou bitvu, o čemž mimo jiné svědčí absolutně stejný počet celkových i proměněných střel za dva body – 20/43. Konečný rozdíl ve skóre tak udělaly lepší pardubické trojky a především trestné hody. Ty se našim nedařily, když z 19 pokusů proměnili jen osm. Domácí byli také lepší na doskoku, ale měli více ztrát, naopak se mohli spolehnout na střídající hráče, kteří dali 49, zatímco naši jen 18 bodů.
Pardubice měly čtyři dvojciferné střelce – Švrdlíka, Kenta, Spearmana a Půlpána, zvláštní zápas pak odehrál Nečas, který měl 10 doskoků, 7 asistencí, ale ani jeden bod. Na straně Děčína byli pouze dva dvojciferní střelci, a to Pomikálek a Šiška.

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín:
 „Gratuluji domácím k zasloužené výhře. Myslím, že jsme byli svědky celkem kvalitního utkání, oba týmy spolu klasicky soupeřily o každý metr palubovky. Dalo se to očekávat díky významu utkání. První poločas byl z naší strany ještě dobrý. Samozřejmě jsme čelili tlaku domácích, u kterých se dalo očekávat, že budou mít velkou míru motivace po předchozí porážce s Olomouckem. Myslím, že o výsledku rozhodl druhý poločas, kdy nás Pardubice přehrály jednak kvalitní obranou, ale hlavně velkým důrazem a hrubou silou ve vymezeném území. Především Kamil Švrdlík, nebo Spearman, který dával koše s faulem. Jakmile Pardubice vycítily, že prohráváme osmi, devítibodovým rozdílem, začaly lépe spolupracovat a kombinovat, naopak my jsme vypadli z role. Marně jsme hledali sestavu, která by našla recept na pardubickou obranu a když už jsme ho našli, zase jsme neproměnili střely. Na venkovním hřišti se nám stává, že někteří hráči nejsou produktivní. Po třech čtvrtinách jsme byli dole o sedm bodů a chtěli jsme dál hrát, ale Pardubice nás dál hrubou silou dostávaly pod obrovský tlak. Při lepší exekuci některých situacích, při lepším a nápaditějším čtení hry jsme mohli být vyrovnanějším soupeřem, ale Pardubice byly lepší.“
Tomáš Bartošek, BK JIP Pardubice: „Jeden z klíčů k úspěchu byl náš obranný doskok. Připravovali jsme se na to celý týden a hráči to na hřišti ukázali. Celkově nám obrana fungovala od začátku zápasu, jsem velmi rád, že jsme z ní postupem času vytěžili i rychlý přechod dopředu. To jsou přesně body, které potřebujeme, které týmu dodávají hodně energie. Ještě jednou ale vyzvedávám naši velmi dobrou obranu, individuální i týmovou.“

Hráči po utkání
Jakub Krakovič, BK ARMEX Děčín:
 „Utkání bylo do poločasu vyrovnané, myslím si, že v první poločase jsme byli lepším týmem. Ve druhém poločase ale Pardubice hrály velmi dobře v obraně, což je potřeba uznat. Nepouštěly nás do našich akcí, my jsme nevolili dobré střely, a to byl klíč k vítězství domácích. Všechno se odvíjelo od toho, že jsme si v útoku nevytvářeli volné střelecké pozice, a v obraně jsme párkrát špatně komunikovali, což Pardubice potrestaly.“

Radek Nečas, BK JIP Pardubice: „V prvním poločase jsme hráli velice dobře v obraně, ale bohužel jsme dělali spoustu chyb v útoku, hlavně jsme měli hodně ztrát, které jsem začal dělat já. Věděli jsme, co je potřeba zlepšit do druhé půle. Věřili jsme, že když budeme dál dobře bránit a trefíme něco z dálky, nebo dáme jednoduché koše, tak si vytvoříme náskok, což se naštěstí podařilo. Důležité bylo, že jsme po celý zápas drželi náš obranný doskok, nedovolili jsme Děčínu tolik druhých a třetích střel, v tom jsme odvedli dobrou práci.“

Základní sestavy
Pardubice: Welsch, Spearman, Pandula, Kohout, Nečas
Děčín: Šiška, Halada, Pomikálek, P. Houška, Krakovič

BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 79:63 
Body Pardubic: Švrdlík 19 (9 doskoků, 5 získaných faulů), Kent 17 (3x 3), Půlpán 13 (1x 3, 5 asistencí), Sperman 12 (1 x 3), Pandula 8 (2x 3, 9 doskoků), Kohout 8, Welsch 2, Svoboda 0, Potoček 0, Nečas 0 (10 doskoků, 7 asistencí).
Body Děčína: Šiška 14 (1x 3, 4 asistence), Pomikálek 14 (1x 3), Ježek 8 (1x 3, 4 asistence),Krakovič 6 (1x 3),P. Houška 6 (7 doskoků), Halada 5 (1x 3), Feštr 4, Bažant 2, J. Houška 2, Grunt 2, Kroutil 0.
Střelba za 2 body 20/43:20/43, za 3 body 7/18:5/22, TH 18/27:8/19. Doskoky 47:35 (útočné 12:10), asistence 19:16, ztráty 21:17, fauly 20:22.

Nejlepší hráč: Kamil Švrdlík

Diváků: 979

Čtvrtiny: 23:21, 11:14, 21:13, 24:15

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta