Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Mezi svátky na zámek

zámek prohlídka _alesoChvíle odpočinku mezi vánočními svátky si můžete zpříjemnit návštěvou děčínského zámku.

Také letos bude děčínský svátek otevřen pro veřejnost i v období Vánoc. „Jako tradičně máme mezi svátky otevřeno. Výjimkou jsou jenom 24. a 25. prosinec a také 1. leden, v těchto dnech zůstává otevřené alespoň zámecké nádvoří. Na Silvestra je otevřeno do 14 hodin“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.

A co je vlastně na zámku přes Vánoce k vidění? Kromě dvou okruhů zámecké expozice je největším lákadlem výstava historických hraček, konkrétně mašinek a vagonků. Její nejdůležitější součástí je téměř 30 metrů čtverečních velké kolejiště s funkčními vláčky a četným příslušenstvím – nádražními budovami, přejezdy, závorami, návěstidly atd. Všechny tyto díly jsou tvořeny historickými výrobky z let 1890 až 1960,“ vysvětluje Iveta Krupičková.

27. prosince v 14:00, 15:00 a 16:00 hodin můžete také navštívit jedno z hraných představení, která vám ukáží, jak se slavily Vánoce v rodině posledních majitelů zámku. V rámci prohlídky potkáte knížete Jaroslava Thuna, seznámíte se i s jeho manželkou, neposednými vnoučaty a služebnictvem. Adventní prohlídky do značné míry navazují na oblíbené noční prohlídky, proto vám můžeme slíbit, že se při nich budete především královsky bavit. Pokud se o Vánocích chcete jen tak volně projít, bude vám na hlavním nádvoří k dipozici i zámecká gastronomie. Kavárna Na cestě, kterou provozuje občanské sdružení Slunečnice, bude otevřena 26. 12. – 31. 12. od 10 do 17 hodin. Zámecká restaurace Vás zve k příjemnému posezení ve dnech 27. – 30. 12. od 11 do 22 hodin.
Ještě před Štědrým dnem, konkrétně v sobotu 19. prosince, čeká na malé návštěvníky poslední adventní pohádkové odpoledne. Tentokrát si pohádku připravila naše paní kněžna, která dětem přečte klasický příběh O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku. Sejdeme se s ní v Zimní jídelně, kde její vyprávění příjemně podbarví zvuky praskajícího dřeva z roztopených kachlových kamen. O přestávce si děti v malé dílničce vyrobí svícínky a v těch si budou moci odnést pravé Betlémské světlo, které na zámek dopraví skauti.

Zámek Děčín přeje všem svým příznivcům příjemné prožití vánočních svátku a šťastný vstup do nového roku.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz