Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

To je ale číslo
S plnou mocí od jednatele jisté firmy se nedávno dostavila osmnáctiletá dívka do prodejny telefonní společnosti v Děčíně a uzavřela smlouvu na pronájem tří čísel. Problém byl v tom, že plnou moc mladá žena obdržela od jakéhosi chlapíka a tato byla zfalšovaná. Údajně za to měla od něj obdržet odměnu, k čemuž nakonec nedošlo. Firmě pak přišla faktura na více než deset tisíc korun. Případ měl dohru na obvodním oddělení, kde si mladice vyslechla podezření z podvodu a poškození cizích práv. To obnáší hrozbu až dvouletého odnětí svobody. Po falešném jednateli policisté dále pátrají.

Do šatny na lup
Peněženku s hotovostí ve výši pár set korun, doklady a platebními kartami sebral neznámý chmaták z odložené bundy v pánské šatně ve sportovním areálu v Děčíně. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. Budou-li úspěšní, bude se zodpovídat z přečinu neoprávněné opatření platebního prostředku.

Pila je pryč
Motorovou pilu a pečící plech odcizil neznámý lapka z objektu v Lobendavě. Majiteli tak zanechal škodu předběžně ve výši kolem pěti tisíc korun. Případem se zabývají policisté z Velkého Šenova.

Šel do restaurace, skončil v cele
V policejní cele ve Varnsdorfu skončil včera odpoledne devětatřicetiletý muž z České Lípy. V jednom místním podniku ho totiž kontrolovala hlídka policistů z pražské pořádkové jednotky, přičemž strážci zákona zjistili, že na muže byl v místě jeho bydliště vydán příkaz k zatčení.

Po loupeži dopaden
Dvacetiletého mladíka zadrželi v noci ze soboty na neděli děčínští policisté. A to asi hodinu a půl poté, co přepadl dva občany. Nejprve atakoval muže z ciziny přímo v jeho automobilu, poté co jej ochotně svezl do města. Při tom ho povalil na zem a sebral mu svazek klíčů od vozidla a dalších prostor v hodnotě kolem pěti tisíc korun, který pak zahodil do křoví. Druhou obětí se stala asi dvacet minut po spáchání prvního deliktu žena, která šla domů od konečné autobusu. Té násilím sebral kabelku, ze které vytáhl peněženku s přibližně pěti stovkami a stravenkami. Pak utekl. Oba napadení museli vyhledat lékařské ošetření v nemocnici. Muž nyní čelí obvinění z loupeže, za kterou mu hrozí až desetileté odnětí svobody.

Málo toho nemají
Další případ sériových vloupání završili kriminalisté z Rumburku. Různou měrou se na nich podílel trojlístek místních výtečníků ve věku jednadvacet až čtyřiadvacet let. V uplynulých měsících vnikali v okolí do rekreačních chat, domů, sklepů a kůlny, kde pobrali velmi široký sortiment věcí. Od ručníků přes měděné trubky, elektroniku, nářadí a vysavač až po zahradní traktůrek. Navštívili také několik pracovních strojů, kterým pustili žilou. U jednoho z nich nepřekonali nádrž, tak si místo nafty odnesli alespoň osvěžovač vzduchu. Dost věcí při těchto akcích samozřejmě rozbili a celková škoda jde do stovek tisíc korun. Odborné posudky, které výši upřesní, budou vyhotoveny později. Všichni tři mladíci jsou již obviněni z krádeží vloupáním, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a podílnictví.

Kameny přišly draho
Házení kamenů na policisty, kteří desátého září zajišťovali bezpečnost a veřejný pořádek během nepovoleného pochodu ve Varnsdorfu, se nevyplatilo šestadvacetiletému účastníkovi. Jeho počínání má v těchto dnech dohru v podobě zahájení trestního stíhání pro násilí proti úřední osobě. Mladíka se podařilo vypátrat rumburským kriminalistům, kteří mu také sdělili obvinění. Čelí tak hrozbě až šestiletého odnětí svobody.

Alkohol opět zabodoval
Hrozbu až ročního pobytu v nápravném zařízení si v neděli pozdě večer v Jiříkově vykoledoval dvacetiletý nezodpovědný řidič. Rumburští policisté, kteří ho zastavili ke kontrole, mu totiž naměřili přes jedno promile alkoholu. Mladík přišel o řidičský průkaz a jízda skončila. Následně si na služebně vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Nedojel
Podezřením z ohrožení návykové látky skončila jízda pro osmačtyřicetiletého muže z Krásné Lípy. V noci na sobotu ho ke kontrole zastavili policisté v blízkosti jeho bydliště a samozřejmě dostal dýchnout, zdali není v organismu nějaký ten alkohol. A byl. Displej přístroje na řidiče prozradil bezmála jeden a půl promile. Cíl své cesty pak musel přesměrovat na obvodní oddělení. Risk se tedy v zisk neproměnil, ba co hůře, proměnil se v hrozbu až ročního vězení.

Podvod nevyšel
Vykutálená finta, jak si finančně přilepšit nevyšla čtyřiapadesátileté ženě z Děčína. S finanční společností uzavřela půjčku na patnáct tisíc korun a pak přišla na policii oznámit, že úvěrovou smlouvu uzavřel bez jejího vědomí neznámý muž, kterému půjčila doklady. Strážci zákona z obvodního oddělení ale nakonec přišli na to, kde je zakopaný pes, jakož i na to, že si při sjednávání půjčky vymýšlela ohledně svého zaměstnání. Koncem týdne výtečnici sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z úvěrového podvodu. Za to jí hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Na výlet služebním vozem
Zneužití služebního vozidla k cestě do Chorvatska se tuze nevyplatilo čtyřiadvacetiletému mladíkovi. Na cestu si vyrazil i přes to, že se zákazem takového počínání byl obeznámen a ředitelem podniku byl navíc vyzván k tomu, aby po dobu své nepřítomnosti automobil odstavil. Neposlušného zaměstnance teď řeší policisté z obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení. Za neoprávněné užívání cizí věci může být potrestán až dvouletým odnětím svobody.

Odjezd se nekonal
Do zaparkovaného Golfa ve Hřensku vnikl včera v dopoledních hodinách neznámý zloděj. Uvnitř sebral pětadvacet eur a poškodil spínací skříňku, což svědčí o tom, že měl nejspíše v plánu odcizit vozidlo celé. Naštěstí se mu to nepovedlo. I tak majiteli včetně poškození zámku zanechal škodu ve výši zhruba patnáct tisíc korun. Po lapkovi pátrají policisté z Hřenska.

Chcete pracovat u policie?
VARNSDORF – Hledáme nové policisty do Varnsdorfu 

Policie ČR Územní odbor Děčín rozjíždí náborovou kampaň, jejímž cílem je obsadit pozice na oddělení hlídkové služby ve Varnsdorfu. Jde o snahu zajistit v této kriminalitou postižené oblasti zajistit veřejný pořádek a bezpečnost zdejších obyvatel. Policejní prezident přislíbil starostům Šluknovska k tomuto účelu vytvořit asi padesát nových tabulkových míst.
 
Pokud se rozhodnete na tuto výzvu reagovat, je nutné splnit tyto podmínky:
 
Policistou či policistkou se může stát každým kdo je občanem ČR, bylo mu 18 let, má minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, není členem politické strany či hnutí a doloží svou trestní bezúhonnost. Pak už jen stačí projít psychologickým testem, zdravotní prohlídkou a prověrkou tělesné zdatnosti.
 
V případě zájmu kontaktujte policejního personalistu na čísle 974 432 401

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín