Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v prázdné hale zdolali Pardubice

Tak konečně! Po pěti porážkách v řadě dokázali Válečníci zabrat a slaví první výhru v nadstavbové skupině A1. Tu získali nad Pardubicemi, tedy soupeřem, kterého doma porazili v posledním utkání základní části. Škoda jen, že úspěch neviděli naživo děčínští fanoušci, protože ČBF musela kvůli šíření koronaviru uposlechnout nařízení vlády, které mimo jiné zakazuje i sportovní akce s účastí nad 100 lidí.

„Skvělý byl náš fanklub, protože vytvořil kulisu, která mi na hřišti stačila. Vnímal jsem hluk a bubny, zkrátka tu známou kulisu. Až když jsem se pak rozhlédl, uvědomil jsem si, že diváci tu nejsou. A upřímně, bez nich to není ono. K zápasu zkrátka patří, hrajeme pro ně,“ popsal své pocity po zápase děčínský Tomáš Pomikálek a podobně reagoval i pivot Pardubic, Kamil Švrdlík: „Ve hře jsem to ani nevnímal, ale když přišlo přerušení, bylo divné, že šlo slyšet, co si říkají hráči na lavičce. Doufám, že to nebude dlouhodobé opatření, protože pak by zápasy byly fakt divné.“

Zápas otevřely dva body Carlsona po zisku Pomikálka, vzápětí byl faulován Ježek a šestkami zvýšil na 4:0. Jenže na druhé straně byl při trojce faulovaný Vyoral a srovnal na 4:4. Děčín ale pokračoval v dobré útočné hře, a po čtyřech minutách a koši Autreyho (ten nastoupil po nemoci a na jeho výkonu to bylo velmi znát) vedl 14:8. Pak se ale útok zasekl, hosté otočili na 14:15, a po trojkách Škrance a Vyorala odskočili dokonce na 16:21. První čtvrtku nakonec vyhráli 19:24. V té druhé vedli po další trojce Škrance 23:29, naštěstí Ježek s Carlsonem vyrovnali na 29:29 a zvedli tím prapor Válečníků, který v dalších minutách nesl především Pomikálek, jenž dvanácti body zařídil pro svůj tým dvojciferné vedení 45:35. Jenže Pardubicím stačila jen chvilka, aby manko téměř vymazaly – Škranc dal pět bodů, Vyoral trefil další trojku, Švrdlík se prosadil z pod koše a poločas skončil 46:45.

Ve druhé půli se oba celky dlouho nemohly prosadit, první body padly po dvou minutách z rukou Švrdlíka, další přidal Půlpán a soupeř vedl 46:49. Teprve po čtyřech minutách se bodově prosadili i Válečníci, když Šiška proměnil oba trestné hody a zlomil tím střelecké trápení svého týmu. Carlson pak otočil na 50:49, Šiška zvýšil na 53:49 a Vukosavljevič jednou šestkou posunul náskok na 54:49. Důležité ale bylo, že Válečníci začali předvádět solidní obranu a nutili soupeře k chybám. Ten se nemohl prosadit ze hry, a tak další body přidal až Vyoral z šestek. Jenže na druhé straně Vukosavljevič trefil trojku a vzápětí přidal dva body, což byl signál pro pardubickou lavičku k time-outu – 59:51. Ten pomohl a Beksa se díky Vyoralovi přitáhla před poslední periodou na 61:58. V ní jako první skóroval Pavlovič, který poté ihned odpověděl stejnou mincí na trojku Carlsona – 64:63. Pak přišla další pasáž, v níž hrály prim obrany a skóre se neměnilo. To přestalo platit až po faulu na Šišku, vzápětí proměnil obě šestky i Vukosavljevič a Šiška pak zvýšil na 69:63. Každý bod měl v tuhé bitvě cenu zlata, a tak trojku Půlpána oslavovali jeho spoluhráči opravdu vehementně – 73:68. Ovšem na druhé straně trefil trojku i Šiška, Carlson se prosadil z pod koše a Děčín vedl 78:68. Poté dostal Vyoral technickou chybu a Vukosavljevič trestným hodem a Šiška nájezdem zvýšili na 81:68. Pardubice sice dál bojovaly, jenže pak přišlo šest bodů do té doby střelecky mlčícího Kroutila, který pečetil na 87:73.

Válečníci odehráli před prázdnými tribunami dobré utkání, ve kterém rozhodla jejich obrana ve druhém poločase. V něm inkasovali od soupeře pouhých 28 bodů! Pardubice sice Děčín přestřílely, ale měly horší střelecké procento v dvojkách, trojkách i trestných hodech. Děčín si vystačil s pouhými pěti trojkami, protože se spoléhal na střelbu za 2 body (55%) a tentokrát i šestky (83%). Také byl lepší na doskoku, byť na útočné doskoky vyhráli hosté, kteří z nich vytěžili 15 bodů. Naši dali více bodů z brejků a měli produktivnější lavičku, jež vyhrála 23:16.
Nejlepším střelcem Válečníků byl Ondřej Šiška s 19 body, ke kterým přidal 5 doskoků, 6 asistencí a 7 získaných faulů. Pomikálek s Carlsonem přidali shodně po 17 bodech, Vukosavljevič zaznamenal 15 bodů (TH 6/7). Ježek hned v první půli nastřílel svých 9 bodů, Kroutil se naopak prosadil až v závěru. Po nemoci nastoupivší Autrey dal sice jen dva body, ale získal 9 doskoků!

V dresu Pardubic byl nejlepší Vyoral s 26 body, 8 asistencemi, 7 doskoky a 6 získanými fauly. Pivot Švrdlík přidal 12, Škranc 11 (trojky 3/3) a Pavlovič bodů.
Trenéři po utkání

Adam Konvalinka, asistent trenéra BK JIP Pardubice: „V poslední čtvrtině nám došly síly. Trápili jsme se v útoku, moc nám neputoval míč z rukou a neměli jsme co nabídnout. Hráči se trápili, například Kamil Švrdlík pod košem. Příště se s tím musíme popasovat lépe. Atmosféra byla zvláštní, protože basketbal se hraje pro lidi. Vždy jsme se sem těšili na super atmosféru, dnes to bylo divné.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas jsme odbojovali čtyřicet minut na sto procent a přestože jsme udělali řadu chyb, je tohle vítězství pro nás obrovskou vzpruhou. Teď se musíme připravit na zápas na USK, tedy pokud se bude hrát. Vyšší moc nám bohužel naše diváky, kteří jsou naším šestým hráčem, do hlediště nepustila, přesto těch pár lidí u bubnů – Tereza Houserová a její company – vytvořilo skvělou atmosféru až se tomu nechce věřit. Děkujeme jim za podporu a doufáme, že příště už bude zápas i s diváky.“

Hráči po utkání
Kamil Švrdlík, pivot BK JIP Pardubice: „V úvodu jsme nechali Děčín hodně doskakovat v útoku, což byl důvod vysokého počtu bodů, který dal. Nás zase pro změnu držely trojky. Dnešní utkání bylo takové ve vlnách, a ta konečná byla pro Děčín. Na začátku čtvrté čtvrtiny to bylo ještě vyrovnané, ale pak jsme se nebyli schopni se trefit v útoku, špatně jsme řešili situace a Děčín natáhl náskok na deset bodů. “
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Doufám, že se to konečně zlomilo a přijde naše typická nadstavbová série. S naší obranou jsem spokojen jen ve druhé půli, protože v první jsme dostali čtyřicet pět bodů, což je moc. Ve druhé jsme ale od Pardubic dostali necelých třicet, a to je super. A to byl klíč k našemu vítězství. Vyoral si své body dá, ale ostatní jsme nepustili do žádných skvělých čísel, a to rozhodlo.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Pomikálek
Pardubice: Vyoral, Půlpán, Pavlovič, Nečas, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 87:73
Body Děčína: Šiška 19 (1x 3, 5 doskoků, 6 asistencí, 7 získaných faulů), Carlson 17 (1x 3, 6 doskoků), Pomikálek 17 (1x 3, 7 doskoků), Vukosavljevič 15 (1x 3), Ježek 9, Kroutil 6 (1), Autrey 2 (9 doskoků), Žikla 2, Bobek 0.
Body Pardubice: Vyoral 26 (4x 3, 7 doskoků, 8 asistencí), Švrdlík 12, Škranc 11 (3x 3), Pavlovič 10 (1), Půlpán 7 (1), Slanina 3, Svoboda 2, Nečas 2, Potoček 0.
Střelba za 2 body 26/47:18/40, za 3 body 5/16:9/31, TH 20/24:10/13. Doskoky 42:40 (útočné 9:13), asistence 17:16, ztráty 12:14, fauly 21:18.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 0

Čtvrtiny: 19:24, 27:21, 15:13, 26:15

Zdroj: www.bkdecin.cz