Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci začali trojboj s Opavou vítězně

Třikrát ve čtyřech dnech se potkají basketbalisté Děčína s týmem Opavy a tento trojboj začali dobře, když ovládli úvodní duel evropského poháru Alpe Adria Cup. Do odvety si nesou osmnáctibodový náskok, ovšem nutno dodat, že hosté dorazili do ARMEX Sportcentra v nekompletní sestavě, když jim chyběli Gniadek, Bratčenkov, Kvapil a Zbránek. Ani domácí ale nebyli kompletní a kromě Grunta a Landy se zdravotně dává do kupy i Pomikálek. A šanci tak dostal Američan Maurice Taylor Jr., který přišel na zkoušku z prvoligového Liberce.

Zápas zahájila smeč Autreyho, hosté ale okamžitě kontrovali a protože Válečníkům se nedařilo a jejich hra byla neurovnaná, začala Opava svůj náskok zvyšovat, takže po trojkách Štěpánka a Šiřiny a jedné šestce Slavíka vedla už 5:13. Naštěstí domácí včas zabrali, nenechali soupeře odskočit ještě výrazněji a naopak se začali přibližovat. Konec první čtvrtiny byl bodově vydatný, na straně Děčína ho zakončilo pět bodů Kroutila, které ale proložil koš Bujnocha a hosté tak vedli 21:24. Ve druhé čtvrtce se dvě minuty nemohly oba týmy prosadit, pak konečně skóroval Vukosavljevič a na druhé straně ihned Bukovjan. Poté si premiérové body za Děčín připsal Taylor, který o chvíli později dalšími dvěma body překlopil vedení zpět na stranu Děčína – 29:28. Opava v této části vsadila především na trojkovou střelbu, která se jí sice nedařila, ale Klečka nakonec jednu trojku trefil a vyrovnal na 35:35. Stejný hráč pak odpověděl i na koš Ježka, pak si bohužel poranil ruku a do zápasu již nezasáhl. Poslední slovo v prvním dějství měl hostující Slavík, který jednou šestkou otočil na 37:38.

Domácí lavička byla po skončení poločasu hodně nespokojená, děčínští hráči už na konci půle si hlasitě vyříkávali na palubovce, kdo má co dělat především v obraně, rušno pak bylo jistě i v kabině, ale tohle všechno zabralo a Válečníci vstoupili do druhého dějství podstatně lépe. Šiška si hned na úvod vynutil faul a proměnil oba trestné hody, po něm přidal čtyři body Autrey a následně Šiška zvýšil na 45:38, na což kouč Opavy, Petr Czudek, zareagoval oddechovým časem. Ten jeho hráčům pomohl a manko se již nezvyšovalo, naopak v samém závěru pro trojkách Jurečky a Bukovjana, který pak přidal dvě šestky, bylo srovnáno 55:55. V poslední vteřině však kapitán Ježek proměnil oba trestné hody a Děčín tak vedl před poslední periodou 57:55. V ní se Válečníci konečně rozjeli ke svému typickému rychlému basketbalu, využili střeleckého trápení Opavy a přestože sami také v útoku nezářili, i díky dvěma trojkám Šišky zvýšili své vedení na 67:57. Po Šiškovi se čtyřmi body prosadil Vukosavljevič, následně Šiška přidal dalších pět bodů a domácí vedli rázem 76:58. Poté Válečníci svůj náskok vyšponovali až na 24 bodů (85:61), ale závěr se jim ne zcela vydařil, čehož Opava využili ke snížení na konečných 85:67.

„Polštář osmnácti bodů do odvety není špatný, ale z mého pohledu mohl být úplně v pohodě třicetibodový. Nechci nijak shazovat kvality Opavy, ale hráli jsme vesměs proti dorostencům, když čtyři kluci z jejich širší rotace vůbec nedorazili a další jejich hlavní hráči byli šetřeni,“ uvedl po utkání kapitán Děčína, Šimon Ježek, a pokračoval v kritickém tónu: „První poločas byl z naší strany naprostá hrůza, chyběla nám koncentrace, komunikace v obraně a udělali jsme spoustu ztrát, když jsme se nedokázali dostat přes opavský tlak na polovině hřiště. Nakonec jsme vyhráli, ale v Opavě to bude velmi těžké, protože domácí kluci se umí zbláznit a během pěti minut mohou vést o tolik, o kolik to dnes skončilo. Opět to tedy bude o naší koncentraci, která nám nesmí chybět v žádném okamžiku. Těším se, až odehrajeme zápas, ve kterém budeme komunikovat, stoprocentně koncentrováni a všichni dělat to, co máme.“

Opava v tomto utkání selhala střelecky, když sice vyprodukovala 72 střel, ale měla úspěšnost jen 31% a byla ve všech střeleckých statistikách horší, než Děčín. V trojkách dala ze 37 pokusů jen 8 střel a zahodila 10 šestek. Domácí byli také lepší na doskoku, kde vyhráli 51:38, dali více bodů z druhých šancí, z rychlých protiútoků a po ztrátách soupeře. Hosté měli naopak produktivnější lavičku.

Děčín měl nejlepšího střelce v rozehrávači Šiškovi, jen o bod pozadu zůstal Autrey, který ale k tomu přidal 18 doskoků. Dvojcifernými střelci byli ještě Vukosavljevič a Kroutil. Na straně Opavy byl jediný dvojciferný střelec, a to Bukovjan se 17 body.

Trenéři po utkání
Petr Czudek, trenér BK Opava: „Myslím, že jsme dnes odehráli dobré tři čtvrtiny utkání, mladí hráči bojovali, samozřejmě tam byly chyby, ale velká bojovnost, například 18 útočných doskoků proti Děčínu. 10 ztrát je taky dobré číslo, pochvalu zaslouží Lukáš Bukovjan, který se zhostil role střelce a lídra, stejně tak hodně minut pro Jakuba Slavíka. Chtěli jsme, aby mladí ukázali, že si minuty zaslouží a oni se o to porvali. Konečný výsledek je takový, jaký je, ale mám z toho dobrý pocit.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Za vítězství nad Opavou jsme velice rádi, byť byla oslabena o několik hráčů. Ale to my také, a proto si výhry vážíme. V první půli jsme nehráli dobře, chyběla nám koncentrace a soupeř měl mnoho volných střel, které naštěstí nedával. Kdyby na palubovce byla Opava v plné síle a tyto střely dávala, neměli bychom dnes šanci. Po poločasové přestávce se náš výkon zlepšil a nakonec máme výhru o osmnáct bodů. Škoda ale nepovedeného závěru, kde jsme opět vyrobili plno chyb a dovolili soupeři manko snížit. Uvidíme, jestli nám náskok bude stačit, každopádně uděláme vše proto, abychom postoupili do další fáze AAC, protože chceme další dva kvalitní zápasy.“

Hráči po utkání
Jakub Slavík, křídlo BK Opava: „My jako mladí hráči jsme dnes dostali hodně minut, což je pro nás dobré. Naši starší hráči měli včera těžký zápas v Ústí, a ve středu a čtvrtek hrajeme znovu s Děčínem, tak jsme chtěli staré pošetřit. I když je finální skóre o osmnáct bodl, myslím, že jsme odehráli dobrý zápas.“

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Velmi důležitý zápas. Bereme tento týden jako přípravu na play-off. Opava sice postrádala čtyři hráče ze základní rotace, ale věděli jsme, že musíme dát do hry všechno, i proto, že další dva zápasy hrajeme venku. Před středeční ligou a čtvrteční odvetou v poháru jsme si vybudovali trochu sebedůvěry.“

Základní sestavy 
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Vukosavljevič
Opava: Šiřina, Slavík, Klečka, Švandrlík, Štěpánek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 85:67
Body Děčína: Šiška 17 (2x 3, TH 3/3, 4 asistence), Autrey 16 (1x 3, 18 doskoků), Vukosavljevič 15 (8 doskoků), Kroutil 12 (1x 3), Ježek 8, Carlson 6, Žikla 5, Taylor 4, Feštr 2, Bobek 0, Mach 0, Skalička 0.
Body Opavy: Bukovjan 17 (2x 3), Slavík 8, Dragoun 7 (1x 3, 7 doskoků), Jurečka 7 (1x 3), Kurečka 6, Bujnoch 5 (1), Štěpánek (1), Šiřina 5 (1), Klečka 5 (1), Švandrlík 2.
Střelba za 2 body 30/53:15/35, za 3 body 4/16:8/37, TH 13/16:13/23. Doskoky 51:38 (útočné 16:18), asistence 13:10, ztráty 14:10, fauly 25:18.

Diváků: 867

Čtvrtiny: 21:24, 16:14, 20:17, 28:12

Odkaz  na technický zápis ZDE.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta