Rubriky
Zprávy

Jak hasiči slaví Vánoce a Silvestra

Hasičské vánoce a oslavy příchodu nového roku jsou odlišné od těch jaké prožívá většina lidí doma v rodinném kruhu. Stejně tak jako jiní zaměstnanci sloužící ve dnech vánočních svátků se i hasiči snaží o to, prožít je v klidu, pohodě a spokojenosti. Oproti běžným směnám se v těchto dnech zvolní ve výcviku a sníží se i objem hospodářských úkolů.

Hasiči se ale nevyhnou pravidelné údržbě techniky a prostředků zejména po zásazích a mimořádných událostech, které se dějí bohužel i v těchto dnech.

Na stanicích se tak jako jinde ozdobí vánoční stromek, dárky se pod ním ale neobjevují. Štědrovečerní večeři si donese většinou každý hasič vlastní, na některých stanicích si ji mohou udělat společně. Alkohol je samozřejmě tabu, stejně jako při oslavách příchodu nového roku. To se toleruje symbolický přípitek dětským šampaňským.

Většina hasičů si oslavu vánoc v rodinném kruhu posune, tak aby je oslavila společně s nejbližšími a zejména děti nebyly o přítomnost otců „záchranářů“ ochuzeni. Proto je i největším přáním všech hasičů prožít štědrovečerní a novoroční směny v poklidu a ráno se ve zdraví vracet právě ke svým rodinám, ostatně tak jako po celý rok.


por. Ing. Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
Hasičského záchranného sboru
Ústeckého kraje