Rubriky
Sport Zprávy

Šestnáct trojek Válečníků skolilo Osijek

Basketbalisté Děčína slaví třetí výhru v základní skupině evropského poháru AAC, když na domácí palubovce v poměrně divokém utkání přestříleli chorvatský Osijek. Zápas nabídl řadu hezkých akcí obou týmů, šestnáct trojek Válečníků, ale také dvě vyloučení a hodně emoci nabitý závěr, který skončil odchodem hostů do šaten bez podání rukou.

Pro Válečníky důležitý duel zahájil úspěšný nájezd rozehrávače Šišky, hosté ale ihned kontrovali a začali ukazovat svoji ofenzivní sílu. Jejich akce měly nápad, střelci byli úspěšní a Děčín musel dotahovat. To se mu povedlo naposledy po trojce Carlsona (10:10), pak chorvatský tým odskočil na 11:17, a po trojce skvěle hrajícího Bašiče na 16:24. Trenér Osijeku nechal na palubovce výborně hrající a jen minimálně chybující základní pětku celou desetiminutovku, která po trojce pivota Buljeviče vedla už 18:27. Naštěstí poslední slovo v této čtvrtce patřilo Landovi, který upravil na 20:27. Do druhé čtvrtky vystřídali dva chorvatští hráči a ve výkonu soupeře se začaly objevovat trhlinky. Navíc Válečníci konečně zpřesnili obranu a body Feštra a Kroutila snížily manko na 24:27. Osijeku se také už  tolik nedařilo střelecky a domácí se pomalinku přibližovali vyrovnání. V polovině této části to bylo 30:35, pak ale zvedl děčínský prapor Tomáš Pomikálek, který trefil tři trojky v řadě a otočil na 39:35. Hosté ovšem znovu a zase ukazovali své kvality a brzy vyrovnali na 41:41. Jenže to bylo z jejich strany v první půli vše, naopak Šiška trefil trojku a Pomikálek přidal dva body – 46:41.

Druhý poločas zahájila trojka Buljeviče, Válečníci sice odpověděli košem Ježka a trojkou Autreyho, ale hosté znovu povedenými akcemi a přesnou střelbou rozebírali děčínskou obranu a otočili na 51:53. Avšak Děčané odpověděli trhákem 10:0 a přestože Osijek neustále bodoval, domácím se vždy podařilo odpovědět, a tak byl rozdíl ve skóre po třech čtvrtinách sedmibodový – 70:63. Závěrečné dějství zahájili body oba děčínští rozehrávači a náskok Válečníků se poprvé dostal přes dvojcifernou hranici – 75:63. Chorvatský celek však rozhodně flintu do žita nehodil, naopak vsadil na zónovou obranu, což se mu vyplácelo až do stavu 81:75. Pak Autrey trefil trojku, která protrhla děčínské trápení v dobývání koše Osijeku. Protrhla ale také napjatou hráz emocí, když hosté vyvolali na palubovce strkanici, jež přinesla diskvalifikační fauly pro Feštra a Darlinga a technické chyby pro obě lavičky. Po částečném vychladnutí hlav se znovu rozhořela na palubovce bitva, v níž se Děčínu začalo dařit za tři body (Šiška dal jednu, Carlson dvě trojky) a náskok našich se opět vyšplhal přes hranici deseti bodů – 93:80. V závěru výborný Bašič přidal další těžkou trojku, jenže domácí Kroutil proměnil obě šestky a následně Carlson pečetil na 98:83. Kaňkou na zajímavém duelu byl odchod týmu Osijeku do šaten bez podání rukou.

Válečníci se rozjížděli pomaleji, naopak Osijek předvedl skvělou první čtvrtku. S přibývajícími minutami se však karty pomalu obracely a Děčín přesnou trojkovou kanonádou strhl výhru na svoji stranu.

Lídrem domácích byl Tomáš Pomikálek, který zaznamenal 19 bodů, když proměnil tři ze čtyř trojek a čtyři ze šesti dvojkových střel. Po 17 bodech zaznamenali Autrey a Šiška, Carlson přidal 14 bodů (trojky 4/5) a výborně bránící Kroutil přidal v útoku 12 bodů.

V dresu Osijeku dali nejvíce bodů Buljevič, jenž vystřelil šest střel a všechny proměnil, a velmi přesnou ruku ukázal i Kujundžič. Nejlepším ale byl Bašič, který tým perfektně řídil, zásoboval své spoluhráče přesnými přihrávkami, a tak není divu, že získal double-double na 16 bodů a 10 asistencí.

Na doskoku skočilo utkání nerozhodně 31:31, v asistencích byla plichta 20:20. Hosté měli vrch v rychlých brejcích, naši naopak v bodech po ztrátách soupeře a také měli produktivnější lavičku. Výborných bylo také pouhých 7 ztrát Válečníků.

Trenéři po utkání 
Renato Martinko, manažer KK Osijek: „Zápas pro nás byl velmi těžký, protože máme jednoho důležitého hráče zraněného. Trenér nechal hrát celý tým, který je velmi mladý. Zápas byl pro nás dobrá zkušenost a gratulujeme domácím k výhře.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Osijek má velmi dobrý tým. My jsme měli problém zastavit jejich útok, kde prokázali vysokou kvalitu. Mají výborné hráče, dávají v průměru devadesát bodů na utkání a s tím jsme měli problém. Později nás přibrzdili zónovou obranou, ale naštěstí jsme v klíčových momentech trefili několik trojek. Myslím, že jsme si dnes zasloužili vyhrát.“

Hráči po utkání
Andrija Šarenač, křídlo KK Osijek: „Chceme pogratulovat domácímu týmu k vítězství, hráli skvělý zápas, dávali hodně střel, především trojek. Bohužel ve druhém poločase diktovali tempo hry rozhodčí, což vedlo k roztržkám mezi týmy. Nemyslím, že by k tomu došlo, kdyby pískali, jak měli. Ještě jednou gratulace domácím. Nás tato prohra štve o to víc, že jsme sem jeli dlouhou cestu.“
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Před zápasem jsme si řekli, že toto utkání bude rozhodovat naše obrana, protože jsme věděli, že Osijek je útočný tým. Nakonec jsme inkasovali osmdesát tři bodů, takže tenhle cíl jsme úplně nesplnili, ale naopak jsme dali devadesát osm, což je pěkné číslo. Soupeř dával na úvod i velmi těžké střely, naopak nám některé střely nepadly. Nehráli jsme v útoku špatně, ale chybělo tomu více bodů. Od druhé čtvrtiny jsme lépe pokrývali útočné akce hostů a navíc dal Tomáš Pomikálek tři trojky v řadě, což byl podle mého rozhodující okamžik utkání. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Autrey, Carlson, Pomikálek, Grunt
Osijek: Bašič, Sarenač, Kujundžič, Darling, Buljevič

BK ARMEX Děčín – KK Vrijednosnice Osijek 98:83
Body Děčína: Pomikálek 19 (3x 3), Šiška 17 (3x 3, 7 asistencí), Autrey 17 (3x 3, 5 asistencí), Carlson 14 (4x 3), Kroutil 12 (2), Feštr 10 (1), Landa 4, Ježek 2 (5 doskoků), Skalička 2, Grunt 1, Mach 0.
Body Osijeku: Buljevič 18 (2x 3), Kujundžič 18 (1), Bašič 16 (4x 3, 10 asistencí), Jordano 13 (2x 3), Turalija 7, Šarenač 5, Darlinr 4 (8 doskoků), Dmitrovič 2, Flilipovič 0.
Střelba za 2 body 19/33:20/32, za 3 body 16/39:9/21, TH 12/20:16/21. Doskoky 31:31 (útočné 12:6), asistence 20:20, ztráty 7:17, fauly 21:23.

Diváků: 658

Čtvrtiny: 20:27, 26:14, 24:22, 28:20

Technické údaje utkání najdete ZDE

Tabulka sk. D
1. Děčín    3   1   338:295
2. Ústí        2   0   162:149
3. Osijek    0   2   165:186
4. Graz      0   2   138:173

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta