Rubriky
Sport Zprávy

Pardubice poprvé v sezóně skolili Válečníky

Basketbalisté Děčína odjížděli k poslednímu utkání první poloviny nadstavbové skupiny A1 s touhou zlomit sérii porážek a porazit pardubický celek potřetí v sezóně. Odrazit se měli od tří povedených čtvrtin z minulého utkání, kdy trápili mistrovský Nymburk, jenže nic z toho se nepovedlo.

Válečníci nevstoupili do zápasu příliš dobře a během dvou minut prohrávali 7:0. Pak ale zabrali a během minuty a půl snížili díky trefám Šišky, Krakoviče a Autreyho na 7:6. V polovině úvodní čtvrtiny už však domácí opět vedli, a to 13:8, po koši s faulem Švrdlíka to bylo 19:10. Děčínu se nedařila střelba z dálky, do hry se vkrádaly nepřesnosti a domácí necelé dvě minuty před první přestávkou vedli díky dalším bodům Pavloviče již dvojciferným rozdílem 22:11. Pak se ale Landovi s Pomikálkem podařilo prolomit střelecké trápení a trojka Pomikálka upravila na 26:19. Hned v úvodu Ježek jednou šestkou snížil na 26:20, a po trojce Pomikálka to bylo 28:23. Víc se ale našim nepodařilo přiblížit, naopak Pardubičtí především zásluhou Pavloviče a Švrdlíka opět odskočili na dvojciferný rozdíl – 37:27. Pak sice Šiška trojkou snížil na 37:30, ale na čáře trestných hodů bezchybný Pavlovič navýšil na 40:30. V závěru poločasu se Děčínským podařilo umazat z manka několik bodů, a po koši a trojce Autreyho a jedné šestce Grunta to bylo 45:40. Domácí ale ihned kontrovali a trojky McGaugheye a Pavloviče, který vzápětí přidal další dva přesné trestné hody, navýšily opět rozdíl na dvojciferný – 53:42. Při posledním děčínském útoku však Carlson trefil trojku, stejný hráč vzápětí zablokoval střelu Kohouta a poločas skončil hratelným výsledkem 54:47.

Vstup do druhého poločasu se Válečníků vůbec nepovedl, tři minuty nedali ani bod, naopak Pardubice šňůrou 10:0 odskočily na 64:47. Pak Šiška konečně ukončil bodový půst svého týmu, navíc domácí vyrobili několik ztrát, také se jim tolik nedařilo střelecky a naši pomalu manko gumovali. Po trojce Feštra to bylo 66:54, po koši Autreyho 68:58, po trojce Pomikálka 70:61, následně Feštr proměnil jeden trestný hod a Pomikálek přidal svoji čtvrtou trojku – 70:65. Před poslední periodou tak bylo vše otevřeno, navíc v jejím úvodu trefil Ježek trojku a snížil na 72:68. Pak ale Pardubičtí začali trefovat trojky, a přestože Válečníci bojovali, opět získali více než desetibodový náskok (85:74), který jim vydržel až do konce – 92:80.

Střetnutí nabídlo velmi vyrovnané střelecké statistiky, v nichž Pardubice vyprodukovaly celkem 68 střel a Děčín 66. V trojkách byla bilance absolutně vyrovnaná (9/25:9/25), ve dvojkových střelách dali domácí o dvě více. Největší rozdíl byl tak v trestných hodech, kde Beksa zahodila jen tři šestky, kdežto Válečníci devět. Domácí byli lepší na doskoku, ale na body z druhých šancí to bylo nerozhodně 17:17, Děčín dal více bodů z brejků a také jeho lavička byla produktivnější a velmi vyrovnané utkání pak dokládají ztráty 16:15.

Domácí táhl chorvatský borec Ozren Pavlovič, který odehrál svůj nejlepší zápas v české lize, když zaznamenal 27 bodů, měl 9 doskoků a proměnil všech 11 šestek! Zdatně mu sekundovali Švrdlík (18) a Kohout (15), dvojcifernými střelci byli ještě Singletary a Svoboda. Na straně Děčína byl opět nejlepší Autrey s 19 body, Šiška přidal 16 a Pomikálek 14 bodů, když proměnil všechny čtyři trojkové pokusy.

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Prohráli jsme, takže jsme samozřejmě smutní, nicméně prohráli jsme s velmi dobře hrajícími Pardubicemi. Tipl bych si, že Pardubice hrály jeden ze svých lepších zápasů v nadstavbě. Utkání jsme chtěli hrát trochu jinak. V prvním poločase jsem měl pocit, že hra neměla tempo, neměla rytmus, neměla nic. Házelo se hodně trestných hodů… To nám moc nevyhovuje, nicméně pořád jsme byli ve hře, sedm bodů dole. Pak jsme nechali Pardubice odskočit na sedmnáct bodů, ale jsme Válečníci, takže jsme se vrátili zpátky. Jenže pak si necháme dát dvě trojky a strašně nás to láme. V celkovém obraze si Pardubice výhru zasloužily, protože byly efektivnější, bojovné, prostě uhájily domácí palubovku.“

Levell Sanders, trenér BK JIP Pardubice: „Bylo to těžké, jako byla všechna předchozí utkání s Děčínem. Šlo o hodně fyzický zápas, ale odvedli jsme dobrou práci. Hráčům jsem o půli říkal, že dobré věci z prvního poločasu je potřeba přenést do druhé půlky, což se nám podařilo. Měli jsme pět dvouciferných střelců. Výborný zápas odehráli Ozren Pavlovič, Kamil Švrdlík, Ondra Kohout, velmi dobře hrál Michal Svoboda. Myslím si, že celkově šlo o kvalitní týmový výkon. Tenhle zápas jsme odehráli právě s takovou energií, jaké bylo potřeba.“

Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Prohráli jsme, takže mé hodnocení je záporné. Střídáme dobré chvíle se špatnými a bohužel, těch špatných je pořád víc. Nedokážeme správně vyhodnotit útok, stejně tak děláme pořád stejné chyby v obraně – nevypomůžeme si, když máme, nepřebereme, když máme. Nechci říkat, že to byl špatný zápas, byla to klasická bitva s Pardubicemi, jako vždycky, ale bohužel dnes byly šťastnější Pardubice.“

Ondřej Kohout, pivot BK JIP Pardubice: „Pro nás je každá výhra strašně důležitá a s Děčínem obzvlášť, protože to vždy bývají řežby do poslední vteřiny. Jsem moc rád, že jsme to uhráli. Podobné zápasy ani tak nerozhodují basketbalové věci. Myslím, že dneska jsme byli o trošku důslednější, než v předchozích dvou zápasech s Děčínem, hlavně na obranné polovině hřiště.“

Základní sestavy
Pardubice: Půlpán, Svoboda, Pavlovič, Kohout, Švrdlík
Děčín: Šiška, Autrey, Carlson, Krakovič, Grunt

BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 92:80
Body Pardubic: Pavlovič 27 (2x 3, 9 doskoků, TH 11/11, 6 získaných faulů), Švrdlík 18 (1x 3), Kohout 15 (2x 3, 9 doskoků), Singletary 12, Svoboda 10 (2x 3), Půlpán 5 (1x 3, 5 asistencí), McGaughey 5 (1x 3), Nečas 0, Potoček 0.
Body Děčína: Autrey 19 (1x 3, 5 asistencí), Šiška 16 (1x 3, 5 získaných faulů), Pomikálek 14 (trojky 4/4), Landa 9, Feštr 6 (1x 3), Carlson 5 (1x 3, 6 doskoků), Grunt 4, Ježek 4 (1x 3), Krakovič 3, Kroutil 0.
Střelba za 2 body 21/43:19/41, za 3 body 9/25:9/25, TH 23/26:15/24. Doskoky 43:35 (útočné 18:16), asistence 15:12, ztráty 16:15, fauly 22:23.

Nejlepší hráč: Ozren Pavlovič

Diváků: 1 055

Čtvrtiny: 26:19, 28:28, 16:18, 22:15

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta