Rubriky
Zprávy

Děčín bude mít novou obřadní síň, stávající již nevyhovuje

Uvolněním prostor po městské knihovně ve druhé části budovy děčínského magistrátu na Mírovém náměstí se městu otevřela možnost vytvořit lepší a důstojnější prostory pro svatebčany. Stávající obřadní síň již nevyhovuje, Děčín proto začal pracovat na nové.

Nová obřadní síň bude oddělena od hlavního vchodu do magistrátu, bude mít lepší zázemí pro oddávající, snoubence i svatební hosty. Bude mít také větší kapacitu než ta stávající, parkovat bude možné i nadále před budovou magistrátu, přístup bude také bezbariérový. Prostory nové obřadní síně se nacházejí v přízemí.

„Také nová obřadní síň bude sloužit prioritně pro svatby, využívat ji nicméně bude možné i na další slavnostní akce, jako je vítání občánků, jubilejní svatby nebo na přijímání významných návštěv,“ říká náměstek děčínského primátora pro rozvoj Vladislav Raška.

Město na doporučení městského architekta oslovilo dvě architektonické kanceláře, aby zpracovaly návrh nových obřadních prostor. Na základě dalších připomínek byl vybraný návrh ještě upraven.

V současné době je vypsána veřejná zakázka na stavební úpravy interiéru nové obřadní síně. Zakázka je rozdělena na dvě části: na stavební práce a na dodávku nábytku do interiéru síně. Uchazeči mohou podávat nabídky k jednotlivým částem do 18. 3. 2019.

V minulosti město Děčín zvažovalo vytvořit oficiální obřadní místnost v prostorách děčínského zámku, kde se nyní také oddává. Tato varianta má ale několik problémů: omezené možnosti parkování či nedostatečná bezbariérovost. Zároveň zde opět nejsou odpovídající prostory pro zázemí obřadů, které je velmi důležité.

Děčín dlouhá léta využívá obřadní místnost v budově magistrátu na Mírovém náměstí. Tyto prostory však již nevyhovují. Kapacita obřadní síně je totiž maximálně padesát lidí. Pokud je svatebčanů více, lidé stojí i na chodbě. Také zázemí je pro oddávající a snoubence nedůstojné, jsou tu malé nepohodlné prostory v sousedství pokladen. Svatební obřady se navíc někdy konají i v pátek, kdy je budova úřadu přístupná veřejnosti.

Po vzniku nové obřadní síně se ta stávající uvolní a bude možné ji využít například pro vytvoření kontaktního místo pro veřejnost.

Za svatební obřad v oficiální obřadní místnosti magistrátu se neplatí žádný poplatek. Naopak za obřad na jiném místě (například na zámku) se hradí 1 000 korun magistrátu, navíc je ještě nutné uhradit poplatek zámku podle jeho ceníku. Pokud si snoubenci k obřadu vyberou vzdálenější místo, hradí městu další náklady ve výši 2 420 korun za výjezd.

V roce 2018 bylo uzavřeno u Matričního úřadu Děčín celkem 190 manželství. V obřadní síni Magistrátu města Děčín se uskutečnilo 85 svateb, na zámku 46, ostatní obřady se konaly na jiném místě. Oddávající vyjíždějí i do nejbližšího okolí, například na Kristin Hrádek nebo na vyhlídku Beveder na Labské Stráni. Spádovými oblastmi Matričního úřadu Děčín jsou Arnoltice, Bynovec, Děčín, Dobkovice, Dobrná, Hřensko, Huntířov, Janov, Kámen, Labská Stráň, Ludvíkovice, Malšovice, Růžová a Těchlovice.