Rubriky
Zprávy

Soutěžní krmítka a budky v zoo už plní své poslání

Budky a krmítka, která získala děčínská zoologická zahrada v loňském roce v rámci soutěže ve výrobě ptačích budek a krmítek, už plní svůj účel. Budky byly v areálu zoo nainstalovány již začátkem léta a zanedlouho se v nich usadili první nájemníci. „Pravidelným pozorováním jsme zjistili, že se v nich zabydleli kromě běžnějších druhů, jako jsou například sýkory modřinky nebo koňadry, i třeba lejsek černohlavý nebo brhlík lesní. Jsme tedy moc rádi, že budky splnily své poslání a mohli jsme tak přispět k rozmnožení populace i těchto méně častých druhů ptáků,“ vysvětlil zoolog děčínské zoo Roman Řehák a dodal, že v pozorování ptačích příbytků budeme pokračovat i nadále. „Na jaře před hnízdní sezónou všech deset budek zkontrolujeme, případně opravíme a především vyčistíme, aby mohly i letos hostit nové opeřence, kteří si do nich zanesou nový materiál na stavbu hnízd. Toho nabízí areál zoo dostatek v podobě chlupů, peří, mechu a dalších přírodnin.“

S instalací krmítek počkala zoo až na první mrazíky, kdy pro ptáky nastalo období obtížnějšího shánění potravy. „I přestože je letošní zima poměrně mírná, strávníků, kteří navštěvují krmítka, je dost. Vídáme tu v nich sýkory, kosy, dlasky, brhlíky, čížky nebo pěnkavy. Ptákům přilepšujeme speciální krmítkovou směsí, která obsahuje oves, proso, slunečnici a ovesné vločky. Nechybí ale ani lojové koule nebo ořechy. Stejně tak by měli volně žijící ptactvo krmit i lidé doma. Rozhodně by se měli vyvarovat podávání starého pečiva nebo zbytků z kuchyně, kterými mohou ptákům spíše uškodit,“ doplnil vrchní chovatel Petr Haberland.

Soutěží ve výrobě ptačích budek a krmítek chtěla zoo upozornit na právě probíhající ochranářskou kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA s názvem Silent forest – Ztichlý les, která řeší ochranu pěvců v jihovýchodní Asii. Návštěvníkům tak přiblížila nejen problematiku masivního úbytku opeřenců v Asii, ale také se při ní zaměřila na pěvce kolem nás.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.