Rubriky
Sport Zprávy

Válečník Landa donesl svůj tým k vítězství

Jen 48 hodin po vítězném pohárovém duelu s USK Praha nastoupili Válečníci ke svému poslednímu letošnímu domácímu utkání v lize a se svými fanoušky se rozloučili výhrou. Ta se sice nerodila lehce, ale důležité vítězství je doma. A největší podíl na něm má nestárnoucí pivot Robert Landa, který si připsal triple-double a byl vyhlášen hráčem utkání.

První bod zápasu proti Brnu, které v minulém kole přerušilo sérii porážek výhrou v Ostravě, obstaral hostující Roby jednou šestkou. To ale bylo na dlouhou dobu ze strany hostí vše, naopak trefovat se začali naši. Kroutil se blýskl pěti body, Landa a Ježek přidali po dvou a bylo to 9:1. Po šesti odehraných minutách zaznamenal soupeř teprve svůj první koš ze hry, ale Feštr odpověděl trojkou – 12:3. Následně Brno snížilo na 14:8, ovšem koncovku povedené první čtvrtiny ovládli domácí, kdy Autrey pěti body upravil na 19:8. Ve druhé čtvrtce zaznamenal na úvod čtyři body Farský, Brno začalo pomalu zvedat hlavu, a po trojce Stegbauera to bylo 21:15. Naštěstí Kroutil trefil trojku, Landa zaznamenal koš s faulem a Ježek odpověděl na trojku Geigera stejnou mincí, takže v polovině této periody to bylo 30:18. Po šestkách Carlsona a Grunta a trojce Feštra vedl Děčín už 36:18 a zdálo se, že se dostal do herní pohody. Hosté ale zabojovali a snížili na 38:25. Poté sice proměnil Landa oba trestné hody, ovšem poslední slovo patřilo Vyroubalovi, který upravil na poločasových 40:27.

Ve druhé půli se Brnu začalo dařit zpomalovat děčínskou hru a jeho hráči začali nenápadně umazávat manko. Válečník Šiška ještě v úvodu zaznamenal pět bodů, jenže hosté se také trefovali, a po čtyřech minutách to bylo 45:36. Trojka Kroutila pak zvedla rozdíl opět na dvouciferný (48:36), ovšem ve zbylých šesti minutách se děčínský stroj přidřel, do koše soupeře už nepadl ani bod a hosté se vrátili zpět do utkání – 48:44. A v poslední desetiminutovce bylo ještě hůře, protože trojky Stegbauera a Farského znamenaly vyrovnání na 50:50, po koši Robyho se Brno dokonce dostalo do vedení 50:52! O vyrovnání se naštěstí vzápětí postaral Pomikálek, stejný hráč pak dal trojku, a když Autrey přidal dva body, Válečníci vedli 57:52. Hosté ale cítili šanci na nečekaný úspěch a přiblížili se na 57:56. Naštěstí skvělý Landa a Autrey znovu vrátili Děčínu větší vedení – 61:56. Dvě a půl minuty před koncem pak Ježek prohnal obroučkou důležitou trojku, na kterou sice brněnský pivot Keely odpověděl rovněž trefou za tři body, ale Válečníci si už výhru vzít nenechali. Soupeř ještě 28 vteřin před koncem snížil na 66:62, ale v závěrečné šestkované byli domácí lepší a vyhráli 69:63.

Utkání nabídlo výborný vstup Děčína do duelu, Brno se ale postupně zvedlo a diváci nakonec sledovali dramatickou koncovku. Oba týmy měly v průběhu jednu slabší čtvrtinu (Děčín třetí, Brno první), jinak bylo střetnutí vyrovnané. Hosté děčínský tým přestříleli, ale jejich úspěšnost byla o kousek horší. Domácí byli lepší v doskocích a měli produktivnější lavičku, naopak měli více ztrát.

Mužem utkání byl jednoznačně děčínský pivot Robert Landa, který zaznamenal 13 bodů, doskočil 10 míčů (4 v útoku) a nasbíral na soupeři 12 faulů, což znamená triple-double! Navíc výborně bránil pivoty soupeře a dal týmu obrovskou porci energie. Dvoucifernými střelci pak byli ještě Filip Kroutil a Lukáš Feštr, důležité body dávali ježek, Autrey a Pomikálek, Carlson pomohl 8 doskoky.

Na straně Brna dal nejvíce bodů rozehrávač Geiger, pivot Keely si dokráčel pro double-double za 11 bodů a 10 doskoků. Další Američan Roby přidal 11 bodů, Farský a Stegbauer přidali po devíti.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Carlson, Landa
Brno: Geiger, Roby, Kereselidze, Stegbauer, Keely

BK ARMEX Děčín – egoé Basket Brno 69:63 
Body Děčína: Landa 13 (10 doskoků, 12 získaných faulů), Kroutil 13 (3x 3), Feštr 10 (2x 3, 6 asistencí), Ježek 9 (2x 3), Autrey 9 (1), Pomikálek 7 (1), Šiška 5, Grunt 2, Carlson 1 (8 doskoků), Žikla 0.
Body Brna: Geiger 13 (3x 3, 5 asistencí), Keely 11 (1x 3, 10 doskoků), Roby 11 (1x 3), Stegbauer 9 (2), Farský 9 (1), Nehyba 4, Vyroubal 4, Jokl 2, Kereselidze 0, Vašát 0.
Střelba za 2 body 15/32:15/37, za 3 body 9/26:8/24, TH 12/18:9/14. Doskoky 40:36 (útočné 8:6), asistence 19:19, ztráty 15:12, fauly 14:21.

Nejlepší hráč: Robert Landa

Diváků: 660

Čtvrtiny: 19:8, 21:19, 8:17, 21:19

Trenéři po utkání
Christianos Chougkaz, egoé Basket Brno: „Začali jsme velmi špatně, především v první čtvrtině jsme nenašli rytmus. Nechci se vymlouvat, ale pravda je, že jsme hráli pátý zápas ve dvanácti dnech a máme nějaké problémy s hráči, kteří se neúčastnili tréninků. Pak jsme ale začali hrát lépe, hlavně v obraně. Věděli jsme, že chceme zastavit rychlý přechod Děčína a vrátili jsme se z patnáctibodového manka na vyrovnaný stav. Máme velmi mladý tým, s kterým jsem třicet pět dní. Musíme pokračovat v práci a jsem optimistický a věřím jim. Gratuluji Děčínu k výhře.“
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Děkuji za gratulace a přeji všem z Basket Brno pěkné Vánoce. Jsem za výhru moc rád. My jsme dnes ukázali naši horší tvář, kterou se prezentujeme někdy na venkovních palubovkách. Nehrajeme tam jednoduše a účelně. Bádáme nad tím, jestli to je vlivem soupeřových kvalit a stylu hry, ale já myslím, že to je u nás hlavně nastavením mentality. Střeleckých pozic máme dost, ale když nám nejde střelba,přecházíme je, přijde křeč a Brno se díky účelné hře vrátilo do hry. Diváci tam viděli tento aspekt hry. Velký kredit Robertu Landovi, který se dnes rozhodl, že bude mít svůj šťastný den, vzal svůj tým na ramena, ve svých letech je to jeho asi první triple double v Děčíně. Ukázal mladším hráčům, co je třeba udělat, podat výkon, jaký nevidíte každý den. Dnes byl Robert hráčem zápasu, za dvacet tři minut takto parádní výkon s efektivitou, to byl dnes důvod naší vydřené a potěšující výhry.“

Hráči po utkání
Reginald Keely, pivot egoé Basket Brno: „Myslím, že jsme dnes hráli mnohem lépe, než jsme hráli uplynulé týdny. Děčín hraje výborně, bojuje o každý míč, hraje na vysoké úrovni a myslím, že měli mnohem větší intenzitu, které jsme se nevyrovnali. Ve druhém poločase jsme se trochu přiblížili, ale abychom se uspěli, museli bychom začít s touto intenzitou dříve.“
Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „My se letos bavíme často o tom, že musíme vyhrávat takovéto zápasy na nízké skóre, a to se dneska povedlo. Když to třeba nepadá, musíme být schopni to zvládnout. Nedáme třeba devadesát, ale jen šedesát devět a stačí to. Jsem rád, že jsem k tomu mohl dnes přispět tak, jak jsem měl. Shodou okolností jsme s trenérem měli včera krátký hovor a on mi popsal, co jsem měl dnes dělat a jsem rád, že se to povedlo. Body za výhru jsou doma, jsem za to moc rád a přeji všem hezké Vánoce.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta