Rubriky
Sport Zprávy

Rozhodla smršť Válečníků v poslední čtvrtině

Válečníci uhájili i v poslední domácím utkání evropského poháru Alpe Adria Cup v základní skupině A svoji palubovku, ovšem na výhru se tentokrát opravdu nadřeli, a až v povedenou poslední čtvrtinou rozhodli o svém vítězství.

Zápas otevřel koš děčínského kapitána Krakoviče, jenže tým ze Štýrského Hradce, jak zní překlad Grazu do češtiny, se ukázal jako v útoku produktivní, využíval skulinek v obraně Válečníků a po třech minutách za stavu 4:13 si musel kouč Budínský vzít oddechový čas. Po jeho vypršení zaznamenali Autrey a Feštr trojkové trefy a přiblížili svůj tým na dostřel – 10:13. Jenže houževnatý soupeř si dokázal udržet mírné vedení až do první přestávky, a to přesto, že Feštr přidal další dvě trojky – 20:23. Také druhou čtvrtku zahájil bodově Krakovič, avšak Graz ihned odpověděl a nadále zlobil domácí především na útočném doskoku a také těžil z jeho nepřesností na útočné i obranné polovině. Po krásném alley-oopu Carlsona se sice Válečníci přiblížili na 25:26, ovšem soupeř ihned odskočil na 30:37. Naštěstí naši si pomohli trojkami Ježka a Kroutila, po přesných šestkách Kroutila a koši Autreyho to bylo 41:42 a zdálo se, že by se Děčín mohl opět po dlouhé době dostat do vedení. Jenže Graz byl proti a trojkou Nikoliče v poslední vteřině poločasu utekl na  43:49.

Po přestávce se hra Děčína přece jen zlepšila, navíc hosté už neměli tak přesnou mušku a rozdíl ve skóre se začal zmenšovat. Bohužel, Válečníci i v této fázi spáchali několik nevynucených chyb a Graz si neustále držel mírný náskok. Ovšem Děčané se přibližovali, po trojce Grunta to bylo 52:55, po šestkách Feštra 54:55 a trojka Ježka vyrovnala na 57:57. Do poslední čtvrtiny se ale nakonec přece jen nastupovalo o něco lépe hostů, kteří vedli 60:61.

Ovšem hned první vteřiny poslední periody ukázaly, že Graz první výhru v AAC nezíská. Domácí hráči totiž ještě více vyztužili obranu, také začali lépe doskakovat v útoku, soupeř se nedokázal střelecky prosadit a navíc bylo vidět, že mu docházejí síly. K tomu všemu ještě chytil střeleckou slinu Autrey, který dal koš, po něm přidal další dva body Pomikálek a následně Autrey trefil dvě slepené trojky – 70:61. Hráči Děčína se tím dostali do laufu, také diváci pookřáli a tým Štýrského Hradce začal ztrácet. Po další trojce Lamba to bylo již 77:65, po parádní smeči Carlsona 79:65 a trojka Šišky posunula rozdíl na 82:65. To už bylo jasné, že Válečníci vyhrají, avšak soupeř zlobil dá a nakonec umazal z manka sedm bodů. Přesto na lavičce domácích vládla spokojenost a výhra 86:76 má svoji váhu.

„Dnešní soupeř byl z těch, které jsme doma zatím v Alpe Adria Cupu potkali, asi nejvíce nepříjemný. Navíc jsme měli strašně moc chyb v obraně a dostávali jsme jednoduché body z pod koše. Graz měl také podle mého tři čtvrtiny více útočných doskoků. Přesto jsme vyhráli, což hodnotím  velice kladně, obzvlášť, když jsme po třech čtvrtinách prohrávali. Ale opět jsme ukázali, že doma umíme zabojovat a otočit nepříznivě se vyvíjející zápas,“ radoval se po utkání Filip Kroutil, který našel i důvody obratu: „Přestali jsme dělat chyby a povedly se nám nějaké bodové šňůry, například když dal Lamb Autrey několik trojek za sebou, což tým vždy nakopne. Také rozhodlo to, že soupeř hrál v užší rotaci a naše lepší fyzička a širší lavička byla velikou výhodou v závěru zápasu.“

Děčínští stejně jako proti maďarskému Körmendu nezačali příliš dobře, ale postupně svůj výkon vylepšovali a vše vyvrcholilo v poslední čtvrtce. Tam se ukázalo, že soupeř hrající v užší rotaci už nestačil a děčínská lavička dala 44 bodů oproti osmi Grazu. Naši také více skórovali z rychlých protiútoků a měli lepší procento střelby ve všech disciplínách. Také soupeře přeskákali a připsali si více asistencí.

Nejlepším hráčem Děčína a celého zápasu se stal Lamb Autrey, který svojí kanonádou v poslední čtvrtině posunul svůj tým k další výhře. Dařilo se také Krakovičovi, Kroutilovi, Feštrovi, Ježkovi a Pomikálkovi, což byli další dvojciferní střelci Válečníků.

Na straně hostí dal nejvíce bodů (20) pivot Nikolič, který také doskočil 11 míčů a získal double-double. Američan Tyus zaznamenal 19, kapitán Maresch přidal 13 a Turman 11 bodů.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Carlson, Krakovič
Graz: Hudson, Tyus, Maresch, Nikolič, Turman

Trenéři po utkání
Miloš Šporar, trenér UBSC Graz:
 „Myslím, že to dnes byla nejlepší první půle Grazu za poslední dva roky a jsem za to moc rád, protože stále ještě v Grazu něco budujeme. Třetí čtvrtina byla z naší strany odpovídající – něco mezi začátkem a koncem. V poslední čtvrtině nás domácí zničili, neboť nemáme odpovídající kvalitu na střídačce, ale to je taková obecná omluva. Musíme lépe kontrolovat hru, tohle není poprvé, co se nám to stalo, v lize už jsme měli podobné dva nebo tři zápasy. Tohle vždy začíná u rozehrávače a já doufám, že to v budoucnu budeme dělat lépe.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme nehráli utkání se správnou energií. Ve všech aspektech hry jsme byli pozdě, a proto nás soupeř dost nekompromisně trestal a první poločas byl z naší strany z pohledu obrany bída. Útok byl OK, měli jsme 64% střelbu za tři, a to nás drželo v pouze šestibodovém deficitu. V druhém poločase soupeři podle mne došly síly, ale ještě se nás držel ve třetí čtvrtce. V posledním dějství jsme se dostali do dvouciferného vedení, kde se rozhodlo a vedení jsme zkontrolovali. Jsme moc rádi, že jsme uhájili domácí palubovku i ve třetím utkání skupiny.“

Hráči po utkání
Anton Maresch, hráč Grazu:
 „V poslední čtvrtině jsme ztratili kontrolu nad zápasem, nehráli jsme už vůbec jako tým. Proto nás v závěru domácí tak přeběhli a my jsme nemohli zápas dotáhnout do úspěšného konce.“
Lamb Autrey, hráč Děčína: „Příliš pomalu jsme se dnes rozjížděli, nedali jsme do začátku dostatek energie a v poločase jsme ztráceli šest bodů. Do druhé půle jsme zvýšili intenzitu, více si pomáhali v obraně, v útoku jsme najížděli, vytvářeli si otevřené střely a silnou koncovkou jsme vybojovali výhru. Určitě se chceme dostat do další fáze soutěže, takže tahle výhra byla pro nás povinnost a jsem moc rád, že jsme ji získali.“

BK ARMEX Děčín – UBSC Raiffeisen Graz 86:76 
Body Děčína: Autrey 20 (trojky 4/5), Kroutil 12 (2x 3), Feštr 11 (3), Ježek 11 (2), Krakovič 10 (9 doskoků), Pomikálek 10 (6 doskoků), Carlson 6, Grunt 3 (1x 3), Šiška 3 (1x 3, 4 asistence), Landa 0, Žikla 0.
Body Grazu: Nikolič 20 (2x 3, 11 doskoků), Tyus 19 (1x 3), Maresch 13, Turman 11, Hudson 5 (1x 3, 3 asistence), Moschik 5 (1x 3), Rašič 3 (1), Richter 0, Ernst 0.
Střelba za 2 body 16/30:24/49, za 3 body 13/28:6/20, TH 15/19:10/15. Doskoky 38:32 (útočné 9:11), asistence 15:9, ztráty 13:12, fauly 16:22.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 610

Čtvrtiny: 20:23, 23:26, 17:12, 26:15

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta