Zoo Děčín: Konec léta ve znamení mláďat

Hned z několika mláďat se v závěru léta raduje děčínská zoologická zahrada. Nejvzácnějším přírůstkem jsou koťata kočky rybářské, radost ale přinesli i malí tamaríni žlutorucí nebo hutie kubánské.

„Koťata přišla na svět zhruba před šesti týdny. Samice porodila tři mláďata. Jedno sice krátce po porodu uhynulo, ale ostatní se mají čile k světu a vesele už skotačí ve venkovní expozici. Už známe i pohlaví, je to sameček a samička,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Březost koček rybářských trvá 63 dní, koťata jsou odstavena zhruba v půl roce a v 10 měsících se osamostatňují. Pro děčínský pár je současný odchov již čtvrtým úspěšným v řadě. Zoo Děčín patří společně s pražskou zoologickou zahradou k úspěšným chovatelům tohoto ohroženého druhu. Děčínská zoo je dokonce pověřena vedením evropské plemenné knihy koček rybářských.

Z dvojnásobného přírůstku se radují také ošetřovatelé drápkatých opiček tamarínů žlutorukých. Dvojčata jsou přibližně týden stará. „U tamarínů je zvykem, že převážnou část péče věnuje potomkům samec. Matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci. Chov těchto primátů se v naší zoo daří již několik let. Pár výborně harmonizuje a dokáže během roku odchovat mladé i dvakrát,“ vysvětlila mluvčí. Mláďata jsou již nyní dobře pozorovatelná jak ve vnitřní, tak venkovní expozici.

Jedno narozené mládě váží pouhých 45 gramů, váha dospělého jedince se přitom pohybuje mezi 400 až 550 gramy. Tamarín žlutoruký je primát s denní aktivitou. Ve volné přírodě se vyskytuje v pralesích Brazílie, Guyany a Surinamu. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézá jen zřídka kdy. Tamaríni jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvacetimetrové výšky. Do jejich jídelníčku patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz.

Třetími dvojčaty, která se narodila na sklonku léta, jsou hutie kubánské. „V současné době jim je přibližně 14 dní. Březost samice trvá 110 až 140 dní. Mláďata hutií se rodí dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat i šplhat. Kojena jsou přibližně 5 měsíců a pohlavně dospívají v 10 měsících,“ popsala mluvčí.

Hutie kubánská je středně velký, zavalitý hlodavec s malýma ušima a očima, jehož kožešina s dlouhým vlasem je velmi ceněna. Je největším z třinácti druhů hutií, dosahuje hmotnosti až 7 kg. Ve své domovině na Kubě je hutie intenzivně lovena pro chutné maso. V České republice ji kromě děčínské zoo chovají pouze další dvě zoologické zahrady.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tags: