Rubriky
Zprávy

Linkové autobusy na Ústecku a Děčínsku má od září začít zajišťovat dopravce Ústeckého kraje

Ústecký kraj chce od září sám zajišťovat autobusovou linkovou dopravu na Ústecku a Děčínsku. Cílem je zabránit možnému kolapsu v dopravě na začátku školního roku.

Krajský dopravní podnik si kvůli tomu pronajme autobusy a část řidičů zřejmě převezme od společnosti TD Bus, dříve BusLine. Firma už na začátku prázdnin oznámila, že na další provoz nemá dostatek peněz.

Jedním z důvodů nedostatku peněz je podle výkonného ředitele společnosti TD Bus Milana Tomse zvýšení mezd řidičům: „Ty důvody jsou hlavně ekonomické. My jsme avizovali, že ta smlouva mezi námi a krajem pružná není, protože nereflektuje zvyšování nákladů a toho, co se ve společnosti a na trhu práce děje.“

Společnost chce proto skončit s provozováním autobusových linek na Ústecku a Děčínsku na konci srpna, tedy příští týden.

Podle rozhodnutí, které schválila rada kraje, může náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM jednat o převzetí řidičů zmíněné společnosti. Ty by pak zaměstnal krajský dopravce, tedy Dopravní společnost Ústeckého kraje.

Ústecký kraj ale potřebuje vedle řidičů také autobusy. „Zatím by bylo řešením autobusy pronajmout od různých společností. Jednáme i se společností TD Bus,“ doplnil komunistický náměstek hejtmana Jaroslav Komínek.

Firma TD Bus v současné době provozuje v Ústeckém kraji 7 dopravních oblastí. Ukončení provozu na Ústecku a Děčínsku ale nemusí být posledním problémem. TD Bus možná vypoví provoz i na jiných místech.

To záleží na tom, jestli se na tom s Ústeckým krajem domluvíme, to nezáleží jenom na nás, takže si myslím, že je ještě předběžné se o tom bavit. Tuto možnost ale nevylučujeme. V oboustranném zájmu by bylo vhodné, kdyby si třeba ještě jednu oblast Doprava Ústeckého kraje převzala,“ doplnil Milan Toms z firmy TD Bus.

Ostatní soukromí dopravci chtějí skončit s provozem autobusů během příštího roku. Další se ještě nevyjádřili ­ tam platí původní smlouva na provozování spojů do roku 2024.

Oblasti, ve kterých přestanou jezdit soukromí dopravci má autobusovou dopravu zajišťovat Dopravní společnost Ústeckého kraje, tedy krajem zřízená firma.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever