Rubriky
Zprávy

Vilsnická spojka se komplet otevře v červenci

Rok a půl trvající stavba Vilsnické spojky je konečně u konce. Většina dopravních omezení souvisejících s touto stavbou zmizí 30. června. Po mostě překlenujícím velký kruhový objezd řidiči projedou od 9. července odpoledne, kdy bude celá stavba slavnostně předána.

Na Vislnickou spojku Děčín čekal 40 let. Její stavba přinesla mnohé komplice nejen řidičům, ale i stavbařům. Při její stavbě totiž práce brzdily nečekané objevy staré munice z druhé světové války, obří nádrže a zajímavé archeologické nálezy. Složité dopravní změny pomáhalo uspořádat děčínské pracoviště Fakulty dopravní, ČVUT v Praze, které vytvořilo animaci dopravních změn. Ty vyšly ze společné práce mnoha odborníků a statistických výpočtů pohybu vozidel ve městě. Díky stavbě byla také částečně odkloněna nákladní doprava. Své si užili i cestující městskou hromadnou dopravou. I tady totiž muselo dojít ke změnám a výlukám. „Spuštění stavby Vilsnické spojky jsme se obávali, velmi pečlivě jsme se připravovali na dopravní omezení. Nechtěli jsme se dostat do závažných problémů při zachraňování lidských životů, kdy včasný dojezd všech složek Integrovaného záchranného systému je prioritní,“ řekla Marie Blažková, primátorka města.

Veškeré úpravy v dopravě proto řešil tým specialistů. „Prognózy, že dojde k úplné paralýze dopravy, se naštěstí nevyplnily, byť byly dny, kdy projet město bylo možné jen s velkou trpělivostí. Jsem ráda, že je to za námi a Děčín se posunul o kousek dál ve svém rozvoji,“ doplnila Marie Blažková. Celou stavbu financovalo a realizovalo Ředitelství silnic a dálnic.

Zdroj: Magistrát města Děčín