Rubriky
Zprávy

Zoo Děčín se připojí ke Světovému dni želv, chystá hned několik aktivit

Na středu 23. května připadá Světový den želv. Lidé po celém světě si tak připomenou význam těchto plazů a smysl jejich ochrany. Želvy žijí na planetě Zemi už 110 milionů let, přežily dinosaury, ale i přesto patří k ohroženým druhům zvířat. Jsou oběťmi především průmyslového rybolovu, lidé jedí jejich vejce i maso a z jejich krunýřů dělají suvenýry. Světový den želv si v letošním roce připomene i děčínská zoologická zahrada. K tomuto významnému dni přichystala několik zajímavých aktivit.

Ve středu 23. května bude v areálu Zoo Děčín návštěvníkům od 11 do 15 hodin k dispozici informační stánek, kde bude možné dozvědět se nejrůznější zajímavosti ze života želv. Zároveň zde bude představen projekt Chráníme mořské želvy. „Připravena je i stanovištní soutěž na želví téma o hezké ceny, která bude návštěvníkům k dispozici už o pár dní dříve, od soboty 19. května. Její vyhodnocení proběhne ve středu 23. května v Městské knihovně Děčín, kde se bude odehrávat poslední část aktivit ke Světovému dni želv,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. V pět hodin odpoledne se tu bude konat přednáška s názvem Ochranářem nejen na Borneu, kterou povede česká zooložka, odbornice na ochranu mořských želv a zakladatelka projektu www.morskezelvy.cz Hana Svobodová.

Jako bonus k želvímu svátku nabídne Zoo Děčín také slevu na vstupném ve výši 20 % do Expozice Rajské ostrovy, kde je možné pozorovat hned několik druhů želv (želva nádherná, želva vroubená, želva zelenavá, želva pardálí, želva annámská).

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.